Hoe kijk ik terug op het winnen van de schrijfwedstrijd van Chicklit.nl?

In 2014 won ik de schrijfwedstrijd van Chicklit.nl en mocht ik mijn eigen boek uitbrengen. Ik krijg vaak de vraag of ik alweer bezig ben met een nieuw boek en het leek me wel leuk om samen met jullie terug te kijken op deze bijzondere tijd!

Een manuscript van 50.000 woorden
In april 2013 deed ik mee met Camp NaNoWriMo en schreef ik het verhaal Control Alt Liefde. Schrijven, en dan vooral het schrijven van verhalen, was toen een van mijn grootste passies, al van kleins af aan. Dit was mijn uitlaatklep en ik liep altijd rond met nieuwe ideeën in mijn hoofd. In september dat jaar zag ik een oproep voor een schrijfwedstrijd op Chicklit.nl: je moest een verhaal van 50.000 inzenden in het genre chicklit. Mijn verhaal dat ik tijdens Camp NaNoWriMo had geschreven, voldeed precies aan deze eisen. Ik had nog nooit aan een schrijfwedstrijd meegedaan en besloot deze stap te nemen. Wat had ik te verliezen? Dit was voor mij de kans om te horen of mijn passie voor schrijven ook leuk was voor anderen.

De prijsuitreiking
Eind september hoorde ik dat ik was geselecteerd voor de shortlist van vijf schrijfsters. Wauw! Er volgde een pitch-dag waarbij we onszelf moesten presenteren tegenover de jury en een video op moesten nemen. In december vond de super spannende uitslag plaats in het leuke cafeetje Books & Bubbles in Amsterdam. Ik was ontzettend zenuwachtig en als ik er aan terugdenk, begint het weer te kriebelen. Uiteindelijk hoorde ik dat ik bij de top drie zat en even later werd bekend dat ik had gewonnen! Yay! Mijn boek zou worden uitgegeven en daarbij won ik een professioneel ontworpen cover, een plekje in de bibliotheek van Chicklit.nl, drie gratis exemplaren, een passende promotiecampagne en het boek zou op professionele wijze gecorrigeerd en geredigeerd worden.

winnen schrijfwedstrijd chicklit.nl

Spijt?
Klinkt als een geweldige prijs, toch? Vond ik dus ook. Uiteindelijk liep dit allemaal anders. De oprichtsters van Chicklit.nl stopten ermee en iemand anders zou de website overnemen. Dit gebeurde precies in de tijd dat ik mijn boek zou uitgeven. Achteraf gezien best wel zonde, want daardoor heb ik weinig begeleiding gehad en moest ik er zelf steeds achteraan. Betekent dit dat ik er spijt van heb? Nee, zeker niet. Ik heb er veel van geleerd en ben blij dat ik weet hoe het proces nu ongeveer in elkaar steekt, maar ik had liever gezien dat het op een andere manier was gegaan. Verder was het wel erg bijzonder om op 21-jarige leeftijd mijn eerste boek uit te mogen brengen!

Bestseller
Ik heb een leuk zakcentje verdiend aan de verkoop van mijn boek, maar een bestseller was het zeker niet. Ik verkocht het boek vooral in mijn omgeving: familie, vrienden, kennissen en daar weer de omgeving van. Ik stuurde mijn boek naar een aantal boekenblogs (o.a. Adorable Books en Oh My Book), maar ik had niet het marketingbereik van bijvoorbeeld een grote uitgever. Ik moest het vooral zelf doen.

winnen schrijfwedstrijd chicklit.nl
Control Alt Liefde in de Bruna

Wanneer verschijnt je tweede boek?
Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Na Control Alt Liefde schreef ik nog een verhaal, over een jongen die zijn vriendin verliest aan een ziekte, en er voor kiest om haar bucketlist af te maken. Daarna begon ik stage te lopen bij de Efteling en was ik assistente van de hoofdredactie van Chicklit.nl. Hier merkte ik dat het ook heel leuk vond om te schrijven voor het web. Er zit minder tijd in en je hebt gelijk resultaat: dat is bij het schrijven van een boek wel anders. Daarom besloot ik, na heel lang twijfelen, om in september 2015 mijn eigen reis- en boekenblog te beginnen. Schrijven is mijn hele leven al een uitlaatklep geweest, en het schrijven van verhalen is nu verschoven naar het schrijven voor mijn blog. Betekent dat dat ik nooit meer een boek ga schrijven? Geen idee. Misschien past het bloggen op dit moment in mijn leven wel beter bij me, maar ik sluit zeker niet uit dat ik ooit nog een boek ga schrijven.

Control Alt Liefde is trouwens nog steeds te koop! 🙂

winnen schrijfwedstrijd chicklit.nl

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

19 Reacties

 1. 20 februari 2016 / 08:57

  Ik ben nu nieuwsgierig geworden naar je boek. Is het ook in bibliotheken te vinden denk je. Zou het liever kopen, maar even geen budget ??

  • 20 februari 2016 / 09:31

   Haha, wat leuk! Hij is helaas niet in bibliotheken te vinden, nee. Ik zit er wel aan te denken om misschien een winactie te doen op mijn blog, maar ik weet niet of daar genoeg animo voor is!

 2. Anny
  20 februari 2016 / 09:04

  Wat leuk om dit weer eens terug te lezen.
  Wat was het spannend die dag!

 3. 20 februari 2016 / 09:28

  Wat gaaf, dit wist ik helemaal niet! Echt wel leuk dat je inderdaad die kans hebt gehad 🙂 En ik ben inderdaad heel erg benieuwd naar je boek, is hij er ook digitaal (voor e-readers)?

  • 20 februari 2016 / 09:33

   Wat leuk om te horen! Er is helaas geen e-book van, maar ik zit eraan te denken om misschien een winactie te doen op mijn blog, als daar animo voor is! 🙂

   • 20 februari 2016 / 21:57

    Ja lijkt me echt super leuk! Voor het winnen van boeken ben ik altijd wel in haha, maar dit maakt hem dan wel wat bijzonderder.

 4. 20 februari 2016 / 10:18

  Wat ontzettend gaaf dat je een eigen boek hebt uitgegeven, maar ook wel balen dat je het proces zonder begeleiding moest doen. Ik ben naar aanleiding van dit artikel wel erg nieuwsgierig geworden naar jouw boek. 🙂

  • 20 februari 2016 / 10:45

   Achteraf gezien was dat wel heel jammer ja, maar ik heb er ook wel van geleerd! En super leuk dat je nieuwsgierig bent geworden naar mijn boek 😀

 5. 20 februari 2016 / 17:12

  Superleuk om te lezen dat je bent gaan bloggen. Ik heb sinds kort ook die stap genomen en besloten dat het voorlopig bij 1 boek blijft. Maar wie weet wat er uit het bloggen nog voortkomt. Mijn blog is een lifestyleblog voor de 40+ vrouw maar eigenlijk voor iedereen toegankelijk. https://happymidlifewives.wordpress.com Dat het zo voor je gelopen is, kan jammer zijn maar waar de ene deur wordt gesloten, gaan andere deuren weer open. Je boek was in ieder geval erg leuk geschreven. Lekker blijven schrijven Anouk! Ik ga je volgen hoor!

  • 21 februari 2016 / 18:07

   Super leuk dat je een berichtje hebt achtergelaten, Beppie! En heel leuk om te lezen dat jij ook aan het bloggen geslagen bent 🙂 Het schrijven van een boek heeft zeker mogelijkheden voor mij gecreëerd en ik ben heel blij dat ik mijn passie nu in het bloggen kan stoppen! Ik wens jou ook nog heel veel succes! 🙂

 6. 25 februari 2016 / 15:46

  Wat leuk om te lezen! Ik heb me om eerlijk te zijn steeds afgevraagd hoe het precies is gegaan haha. Ik vind de omslag van je boek trouwens ook heel erg leuk, ik ga ‘m misschien nog wel eens lezen!

 7. Richard
  27 februari 2016 / 11:43

  Ik kan het me nog goed herinneren. Ik vond het zelf ook heel spannend en was super trots op je!

 8. Aesa
  28 februari 2016 / 19:40

  Ah lieverd! Wat leuk om dit terug te lezen. Ik kan me dit moment als de dag van gisteren herinneren want ik heb je meteen gebeld nadat je appte dat je had gewonnen. Wat was ik blij voor je, je had het zo verdiend! Ookal is het niet helemaal gegaan zoals je had gehoopt, geef je zelf ook aan dat je er onwijs veel van hebt geleerd. Weer een ervaring rijker! Ik denk dat het winnen van deze wedstrijd en het uitbrengen van jouw boek mooie bijdragen zijn aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Blijf vooral schrijven (of dat in blog vorm is, verhaal of ietd anders), je hebt daar zoveel talent voor! The best is yet to come and I couldn’t be more proud. Love you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.