Onze backpack route door Panama

Ben je van plan om een backpack reis te plannen naar Panama? In deze blog vertel ik je over onze route door dit mooie land en tips over de bestemmingen die wij hebben bezocht! Panama is ontzettend veelzijdig, een land dat ik met veel plezier heb bezocht. Lees je mee met de tips?

Onze backpack route door Panama

Panama was onderdeel van onze wereldreis, dus onze backpack route begint bij de grens van Costa Rica en eindigt aan de kant van Colombia. Als je een langere reis maakt kan ik je deze route van harte aanbevelen. Wanneer je alleen Panama bezoekt, zul je waarschijnlijk starten en eindigen in Panama-Stad. Ook dan is deze backpack route door Panama goed te doen. Ik kan je in ieder geval aanraden om de San Blas oversteek niet over te slaan!

Wij hebben de route van Bocas del Toro naar Panama-Stad ongeveer in anderhalve week afgelegd. We hadden een datum voor ons San Blas avontuur waardoor we minder flexibel reisden dan de rest van onze wereldreis. Achteraf had ik nog wel meer willen zien van Panama, want er zijn nog veel meer mooie plekken!

Onze backpack route door Panama

Bocas del Toro

We staken de grens over vanuit Costa Rica en na de grensoversteek stapten we in een busje waarmee we naar Almirante werden gebracht. Hier stapten we op de boot naar onze eerste bestemming van Panama: Bocas del Toro! Bocas del Toro staat bekend om de sfeervolle eilandjes met een hippievibe. Ons eerste bezoek was aan Starfisch Beach. Hier zagen wij voor het eerst zeesterren, maar hier zijn niet bijzonder veel zeesterren te vinden. Een betere tip die ik je kan geven is een bezoek brengen aan Blue Coconut. Dit is een afgelegen restaurant/bar op een eiland waar je alleen met een bootje kunt komen. In ruil voor een drankje mag je hier snorkelspullen lenen. Wij zagen hier met het snorkelen nog meer zeesterren dan op Starfish Beach. Ook was het hier gewoon heerlijk relaxen!

Onze backpack route door Panama

Onze backpack route door Panama

Boquete

Van het eilandleven naar de ruige jungle: welkom in Boquete! Wij liepen hier de Il Pianista trail. Dit is dezelfde trail waar de Nederlandse Kris en Lisanne in 2014 zijn verdwaald en overleden in de jungle. Met dat in mijn achterhoofd wilde ik deze trail het liefste met een gids lopen. Helaas was de gids die ik had benaderd niet meer beschikbaar dus uiteindelijk gingen we toch zelf lopen. Redelijk snel komen we een ander groepje tegen met een local die de weg weet en drie reizigers uit Canada, Frankrijk en Zweden. Ik vond het heel fijn dat we een beetje bij ze aan konden sluiten. De trail loopt door de ruige jungle, het wandelpad wordt niet aangegeven en we liepen regelmatig over rivieren en gladde stenen. Toen we bijna bij de top waren, was er een grote boom over het wandelpad gevallen. We konden er wel onderdoor kruipen, maar er was een kans dat de boom los zit, iets te gevaarlijk… Omdat het op de top toch mistig is, besloten we om te draaien. Wat een indrukwekkende wandeling en wat een ruige jungle!

Van Boquete naar Panama-Stad: eerst 1,5 uur in de bus naar David. Daar aangekomen kunnen we helaas niet meer mee met de bus van 10 uur. Om 11 uur stappen we in de bus naar Panama-Stad en om 7 uur ’s avonds checken we in bij ons hostel. Stel je dus in op een lange reisdag!

Onze backpack route door Panama

Panama-Stad

In Panama-Stad bezochten we eerst het Metropolitan Natural Park. Na een paar minuten lopen zagen we hier een luiaard! We zagen hem van redelijk dichtbij en hij bewoog ook zodat we zijn hoofdje konden zien. Superleuk! We liepen verder naar het uitzichtpunt waar we de skyline van Panama-Stad aanschouwden. Na een paar uur lopen in het park gingen we naar het Panamakanaal. Het Panamakanaal is zo bijzonder omdat het de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan met elkaar verbindt. Dit scheelt een heleboel kilometers en reistijd. Interessant om te zien!

Onze backpack route door Panama

https://www.instagram.com/p/B8jz4WTAAc1/

Onze backpack route door Panama

San Blas

Een bezoek aan de San Blas eilanden was het hoogtepunt van onze reis door Panama en zelfs het hoogtepunt van onze wereldreis. Wat hebben we hier genoten! Prachtige eilanden, iedere dag snorkelen en genieten van de onderwaterwereld, douchen met een emmertje, lichtgevende plankton zien, genieten van een superheldere sterrenhemel, een gezellige, internationale groep, ‘s avonds liedjes zingen met gitaarmuziek rond het kampvuur, slapen in hangmatten. Dit was echt een paradijs! Voor onze ervaringen en uitgebreide tips verwijs ik je graag door naar een eerdere blog die ik heb geschreven over onze ervaring met San Blas Adventures.

Zou jij ook graag een reis willen boeken naar Panama? Ik kan het zeker aanraden!

Liefs, Anouk

Volg je mij al op Bloglovin’ en Instagram?

2 Reacties

  1. 6 november 2020 / 10:59

    Bij ons staan de San Blas eilanden ook zeer hoog op ons lijstje! Wij hebben er al zoveel over gelezen en gehoord en de foto’s van de eilanden zijn prachtig! Op onze volgende wereldreis met onze dochter nemen we zeker Panama en de San Blas eilanden op in ons schema! Leuk verslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.