5 praktische tips om minder plastic te gebruiken

Na het lezen van het boek Hoe je stopt met plastic heb ik veel geleerd over het verbruik van plastic en hoe we dit kunnen verminderen. Hoewel ik zelf ook nog een grote weg te gaan heb, wil ik alvast wat praktische tips met jullie delen!

5 praktische tips om minder plastic te gebruiken

Bamboe tandenborstel van Paper & Boo

‘Per persoon gebruiken we zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar. 50% van het plastic gebruiken we maar één keer voor het weggooien.’

Zonder dat we het doorhebben gebruiken we veel te veel plastic, ook in de badkamer. De laatste jaren probeer ik steeds minder plastic te gebruiken, maar het blijft ook voor mij nog een zoektocht. Paper & Boo biedt veel plasticvrije en herbruikbare producten aan voor in de badkamer. Denk aan wattenstaafjes gemaakt van bamboe, natuurlijke deodorant, konjac spons, wasbare wattenschijfjes en bamboe haarborstels. Ik mocht de bamboe tandenborstel uitproberen en ik ben erg tevreden. Ook de verpakking is biologisch afbreekbaar en plasticvrij. De tandenborstel ligt fijn in de hand en de haren van de borstel zijn harder dan ik gewend ben, maar dit is wel goed voor je gebit. De borstelharen bevatten wel plastic (Nylon 6). Het alternatief is zwijnenhaar, dat is wel biologisch afbreekbaar, maar Paper & Boo wil geen dierlijke producten gebruiken (en ik ook niet). Het is in ieder geval al een stuk beter voor het milieu dan mijn vorige tandenborstel. Als je ook op zoek bent naar duurzame producten voor in de badkamer, dan raad ik je zeker aan om een kijkje te nemen. Ik sta achter de missie van Paper & Boo en ik hoop dan ook dat meerdere mensen zich bewuster worden van het gebruik van plastic.

Shampoo bars

Ik vind shampoo bars echt een geniale uitvinding. Vroeger gebruikte ik altijd shampooflessen, maar sinds een aantal jaar gebruik ik shampoo bars. Ook tijdens onze wereldreis namen Richard en ik allebei shampoo bars mee. Het scheelt veel ruimte maar ook veel plastic, dus ideaal voor op reis! Ook thuis blijf ik de shampoo bars gebruiken. Mijn huidige shampoo bar is bijna op, dus het wordt weer tijd om een nieuwe uit te zoeken!

Geen plastic rietjes meer

Je denkt vaak niet eens na bij de producten die je maar één keer gebruikt en daarna weggooit, zonder te weten waar het plastic belandt. Richard en ik gaan regelmatig naar de bioscoop, al is dat de laatste tijd natuurlijk veel minder vanwege corona. Hier nam ik altijd een rietje bij mijn frisdrank, omdat ik dat lekkerder vond drinken… Zo stom als ik daar nu aan terugdenk. Geen plastic rietjes meer voor mij. Niet meer bij de bios, maar ook niet bij cocktails of andere drankjes.

Koffiebeker

Op mijn werk worden plastic bekertjes gebruikt voor koffie, thee en andere dranken. Ik neem zelf steeds een grote koffiebeker mee omdat ik het zonde vind om iedere keer een wegwerpbekertje te gebruiken. Daarnaast vind ik het ook minder lekker drinken. Let er bij het kopen van een koffiebeker dan wel op dat het een ecologische variant is.

Eigen waterfles

Ook het kopen van flesjes water is zo ontzettend zonde. Ik heb zelf een waterfles van Dopper. Als Richard en ik weer op reis gaan ben ik wel van plan om een waterfles met filter te kopen, zodat ik nog minder plastic waterflessen hoef te kopen.

Maak jij al bewuste keuzes om minder plastic te gebruiken? En heb je nog goede tips? Deel ze dan in de reacties!

Liefs, Anouk

€ Dit artikel is een advertorial

Volg je mij al op Bloglovin’ en Instagram?

1 Reactie

  1. Anny
    24 juli 2020 / 10:54

    Wat een goede tips!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.