Interview: Jenny Han over PS Ik hou nog steeds van je

Vorige week kreeg ik de bijzondere kans om schrijfster Laure Eve te ontmoeten en interviewen, deze week was Jenny Han aan de beurt! Ik reisde vrijdag af naar het mooie Amsterdam om even met haar te kletsen in het Ambassade Hotel. Tijdens mijn reis door Vietnam las ik het boek Aan alle jongens van wie ik hield en afgelopen week is haar tweede deel in het Nederlands verschenen dat ik binnen een paar dagen heb gelezen. Heb je het boek nog niet gelezen maar wil je wel het interview lezen? Ik heb aangegeven wanneer de vraag een spoiler kan bevatten!

Gefeliciteerd met de Nederlandse verschijning van je boek! Ben je al begonnen met het schrijven van het derde boek?

Dankjewel! Ja, ik ben ongeveer halverwege met schrijven dus ik ben nog niet helemaal klaar. De eerste versie moet al over een paar weken naar mijn editor en hij zal verschijnen in april.

[spoiler] In PS. Ik hou nog steeds van je spelen Lara Jean en haar vrienden een spel waarbij ze elkaar moeten pakken. Heb je dit spel ook echt gespeeld of heb je het verzonnen?

Ik heb het gespeeld! We speelden dit op de middelbare school, het jaar voordat we slaagden. Maar ik denk niet dat veel mensen het nu nog spelen zoals wij het speelden, want wij deden het met waterpistolen. In Amerika is het nu nogal gevoelig met pistolen, ook als ze nep zijn. Ik kan me nog herinneren dat een jongen zich had verstopt achter de auto van de moeder van het meisje dat hij moest pakken. Toen dat meisje thuiskwam, heeft die jongen haar door het hele huis achterna gezeten. Haar moeder werd heel boos en toen moesten we ermee stoppen. Maar het was erg leuk!

Heb je het spel ooit gewonnen?

Nee, ik heb nooit gewonnen, helaas.

Maar áls je zou winnen, wat zou je dan wensen? 

Op dit moment? Dan zou ik wensen dat mijn boek af is, haha!

[spoiler] Welk deel van PS. Ik hou nog steeds van je vond je het leukst om te schrijven?

Mijn favoriete deel was waarschijnlijk het uitwerken van het spel en de boomhut, waarbij alle oude vrienden weer samenkomen en tijd met elkaar doorbrengen. Dat vond ik erg leuk. Trouwens, alles met John McClaren vond ik leuk om te schrijven. Vooral het deel met het feest in het bejaardentehuis waarbij ze zich hebben verkleed, met alle muziek en het dansen. Het voelde als een film in mijn hoofd, vooral toen Lara Jean hem aan zag komen rijden in de auto van zijn vader.

[spoiler] Tijdens het lezen ben ik een beetje verliefd geworden op John, maar aan het einde begon ik toch te twijfelen tussen John en Peter. Heb jij een favoriet?

Ik hou van Peter, maar ik denk dat als John nooit was verhuisd, dat Lara Jean en hij waarschijnlijk hadden gedatet. Het zet je aan het denken, want je gaat je afvragen: ”wat als…?” Je weet niet wat er was gebeurd als hij niet was verhuisd, en toen was Peter daar. Maar ik denk echt dat Lara Jean van Josh zou hebben gehouden.

Wie was je inspiratie voor het personage Genevieve?

Ze is geïnspireerd door een aantal meisjes die ik heb gekend. Mijn zusje had een vriendin die me heel veel aan haar doet denken, maar dan op de goede manier. Ik vind het interessant om na te denken hoe je buren bent met iemand en dan beste vriendinnen wordt, maar als ze elkaar in het dagelijks leven waren tegengekomen, hadden ze elkaar misschien helemaal niet aardig gevonden. Het gaat over oude vriendschappen en hoe mensen veranderen en hoe je die vriendschappen kan behouden.

Interview: Jenny Han over PS Ik hou nog steeds van je

Heb je al enig idee wat je wil gaan schrijven na de serie Aan alle jongens van wie ik hield?

Ik heb wel een paar ideeën die ik altijd al uit heb willen werken, maar ik wil er echt de tijd voor nemen voordat ik met iets nieuws begin.

Wat is jouw proces tijdens het schrijven?

Mijn proces is dat ik niet op chronologische volgorde schrijf. Ik schrijf wanneer ik daar zin in heb en dan kies ik random een scène waar ik op dat moment zin in heb, want de scènes zijn meestal nog niet af. Vaak zijn het gewoon een paar zinnen en daar schrijf ik dan aan verder. Als het saai begint te worden, begin ik aan een andere scène. Later bepaal ik welke scène precies waar moet komen.

Welk boek ben je nu aan het lezen?

Ik ben net klaar met Anne of Green Gables. Ken je dat boek? Het is een heel bekend, Canadees boek dat 60 of 70 jaar geleden is geschreven. Het gaat over een meisje dat wees is en wordt geadopteerd door een broer en zus in Green Gables. De meesten lezen dit boek als ze 9 of 10 jaar oud zijn, maar als kind leek dit boek me heel saai, dus ik heb het nooit gelezen. Ik heb het eindelijk gelezen en ik vond het erg goed!

En welk boek ligt er nu klaar?

Het volgende boek dat ik ga lezen is The Diabolic [dit boek wordt in oktober uitgegeven door imprint Young & Awesome van uitgeverij Leopold, red.]. Het gaat over een meisje dat de beschermer is van een ander meisje, ze is een soort Terminator en ik hou van de Terminator. Ik hoorde dat dit boek geweldig is, dus die ga ik als volgende lezen.

Aangezien ik niet alleen een boekenblogger ben maar ook een reisblogger, heb ik ook een paar vragen over reizen. Wat vind je tot nu toe van Amsterdam?

Wat leuk! Ik reis heel veel. In Amsterdam hou ik van hoe de gebouwen eruitzien en ik had een heel gezellig etentje gisteren waarbij ik stamppot en bitterballen heb gegeten. Ook het Rijksmuseum was leuk, maar ik was heel moe nadat we ’s nachts hadden gevlogen. Mijn zusje en ik hadden allebei niet echt geslapen en we zijn gelijk doorgegaan. Het is maar 20 minuten lopen vanaf hier, maar dat voelde als dagen; ik was echt heel moe. Mijn zusje is vandaag naar het Van Gogh museum terwijl ik interviews heb.

Wat zijn je favoriete vakantiebestemmingen?

In juni ben ik voor het eerst naar Italië geweest voor drie weken en dat vond ik echt geweldig. Rome was echt een toffe stad. Afgelopen herfst heb ik een reis gemaakt met een paar andere young adult schrijfsters: Morgan Matson, Jennifer E. Smith en Anna Carey. We hebben twee weken door Schotland gereisd en dat was heel erg leuk. Volgende maand ga ik naar Zuid-Frankrijk, weer een paar dagen naar Italië en nog naar Engeland. Daar ga ik naar het toneelstuk van Harry Potter.

Krijg je tijdens het reizen inspiratie voor je boeken?

Zeker weten. Ik vind het altijd interessant om te kijken naar oude gebouwen en ik hou ervan om te zien hoe mensen leven of hebben geleefd. Gisteren ben ik naar het Anne Frank huis geweest en je krijgt zo echt het gevoel van persoonlijke verhalen. Dat is mijn favoriete deel van het reizen: oude kastelen, oude huizen en tradities.

Dankjewel voor je tijd, Jenny! Het was superleuk om je te ontmoeten 😀

Interview: Jenny Han over PS Ik hou nog steeds van je

Dankjewel uitgeverij Moon en De Gouden Zebra voor deze geweldige kans! ♥

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?