15 tips voor een stedentrip Edinburgh, Schotland

Kleurrijke straten, Middeleeuwse gebouwen, gezellige pubs en doedelzakmuziek: welkom in Edinburgh! De hoofdstad van Schotland heeft mijn hart gestolen. Tijdens onze roadtrip door Schotland waren wij meerdere dagen in Edinburgh. In deze blog deel ik mijn beste tips voor een stedentrip naar Edinburgh!

Stedentrip Edinburgh: 15 tips

Verwonder je over Victoria Street

Wist je dat Diagon Alley gebaseerd is op Victoria Street in Edinburgh? J.K. Rowling deed op meerdere plekken in Edinburgh inspiratie op voor Harry Potter en deze straat is één van die plekken. Een sprookjesachtige en kleurrijke straat die je zeker niet mag overslaan. Extra leuk is dat je hier wat winkeltjes vind met Harry Potter-merchandise.

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Bezoek Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is een van de oudste kastelen van Europa. Het kasteel is vanaf meerdere kanten te bewonderen; want het is gebouwd op een rots en daardoor erg fotogeniek. In het kasteel bewonder je de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone, waarop de koningen van Schotland gekroond werden. Ook het uitzicht op de stad is de moeite waard! Tip: boek van tevoren je tickets, want vaak is het op de dag zelf al uitverkocht.

Route Schotland: de ultieme reisroute voor 2 weken met huurauto

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Wandel over de Royal Mile

De Royal Mile is de hoofdstraat van Edinburgh. De straat start op de top bij Edinburgh Castle en loopt helemaal door naar beneden tot Holyrood Palace, het officiële verblijf van de koningin in Schotland. Aan de Royal Mile vind je ontelbaar veel Schotse pubs, winkeltjes en mooie gebouwen. Tip: neem af en toe een zijstraatje en laat je verrassen!

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Haggis eten

Haggis is een typisch Schots gerecht, dus wij gingen de eerste avond gelijk op zoek naar haggis. Dit gerecht wordt oorspronkelijk gemaakt met schapenmaag of runderdarm. Maar: de smaak zit hem in de kruiden en je kunt haggis gelukkig bijna overal vegetarisch bestellen. Wij aten de eerste avond (vega) haggis bij restaurant Albanach en dat was prima. Je kunt gaan voor ”losse” haggis met aardappelen en koolraap (foto 1), haggis pie (het bovenste bord op foto 2), haggis bij je burger of haggis fritters.

We begonnen onze roadtrip door Schotland dus met haggis op de eerste avond, maar we sloten het ook de laatste avond af met haggis (foto 3). We aten bij Arcade Bar waar ze claimen ”de beste haggis in town” te hebben. Daar dachten wij anders over, maar wel pluspunten voor de aankleding!

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Free walking tour

Een van onze favoriete manieren om een stad te ontdekken is met een ‘free’ walking tour: een rondleiding waarbij je de gids op het einde betaalt met fooi die je zelf bepaalt. Onze ervaring is dat je vaak een enthousiaste gids hebt die in de stad woont en daardoor de beste tips geeft. Onze gids Graeme had een heerlijk Schots accent en nam ons in 2 uur mee langs de highlights van de stad. Hij deed het erg leuk en vertelde ons weer allemaal nieuwe weetjes over de geschiedenis van de stad.

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Ghost walking tour

Als er een plek op de wereld is die barst van spookverhalen, legendes en mythen dan is het wel Edinburgh. Wij boekten onze free walking tour via Free Ghost Tour. Onze gids leidde ons langs allerlei plekken die een link hadden met een spookverhaal. We eindigden de tour op het kerkhof, waar J.K. Rowling inspiratie opdeed voor een aantal namen die je terugziet in Harry Potter, zoals Tom Riddle en McGonagall. Maar het kerkhof staat ook bekend als ‘most haunted graveyard in the world’. De tour zelf was niet echt spannend maar wel interessant om de verhalen te horen. En het kerkhof is ook nog eens ontzettend mooi!

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Arthur’s Seat

Met een hoogte van 251 meter is Arthur’s Seat de hoogste heuvel van Edinburgh. De miljoenen jaren geleden uitgedoofde vulkaan is vanaf bijna elk punt in de stad te zien. De hike naar de top van Arthur’s Seat moet je dan ook zeker op je lijstje zetten. In ongeveer een uurtje sta je op de top en op een mooie dag heb je een waanzinnig uitzicht over de stad, de groene heuvels en in de verte kun je zelfs de zee zien!

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Calton Hill

Vanaf Calton Hill heb je een adembenemend uitzicht over Edinburgh. Het is dan ook één van de meest gefotografeerde plekken van de stad. Je vindt hier een aantal opvallende bouwwerken die Grieks aanvoelen. Wij waren hier in de middag, maar het is een geliefde plek om naar de zonsondergang te kijken.

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Harry Potter cocktails

Bij Magic Potions Tavern brouw je je eigen cocktails, helemaal in Harry Potter-stijl. Ik moet eerlijk zeggen dat het idee heel leuk is, maar de uitvoering iets minder. De bar zit in een soort kelder die nogal studentikoos aanvoelt. Maar als Harry Potter-fan vond ik het alsnog erg leuk, en het is prima om hier even een drankje te doen. Tip: bestel na je bezoek ook wat shotjes. Die krijg je op een leuke manier geserveerd!

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

IJsjes eten bij Mary’s Milk Bar

Dit was een van de tips die we kregen tijdens de free walking tour. Bij Mary’s Milk Bar hebben ze de lekkerste ijsjes van de stad waarbij ze altijd bijzondere en verrassende smaken hebben. Het is een populaire spot, dus bereid je er op voor dat je in de rij moet staan. Maar het is het waard; de ijsjes waren top!

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Wrijf over de neus van Greyfriars Bobby

Het bewijs van ”zo trouw als een hond”. Het verhaal achter Bobby is dat dit hondje zijn baas trouw bleef nadat hij gestorven was. Veertien jaar lang waakte Bobby over het graf. Breng een bezoekje aan Greyfriars Bobby en wrijf over zijn neus voor geluk. Nog een extra tip voor de Harry Potter-fans; schuin tegenover Greyfriars Bobby vind je het restaurant Elephant House. Hier heeft J.K. Rowling delen van Harry Potter geschreven. Helaas was het restaurant gesloten toen wij er waren.

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Bezoek The Real Mary’s King Close

Onder de Royal Mile bevindt zich iets wat je van de buitenkant niet kan zien: een ondergronds gangenstelsel van oude steegjes. In de 17e eeuw waren deze steegjes niet ondergronds, maar was dit het centrum van de stad. Bij The Real Mary King’s Close wandel je door deze ondergrondse straten waar de tijd sinds de zeventiende eeuw heeft stilgestaan. Tickets boek je via de website van The Real Mary King’s Close.

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Eet een gefrituurde Mars

Tijdens onze eerste dagen in Schotland zagen we de gefrituurde Mars al bij een aantal snackbars. En tijdens de walking tour vertelde onze gids al dat de Schotten erom bekend staan dat ze álles frituren. Dus tijdens onze laatste dagen gingen we toch een poging wagen. Deze snack werd voor het eerst verkocht in Schotland, midden jaren 1990, en staat inmiddels symbool voor het ongezonde voedingspatroon van relatief veel Schotten. Conclusie: Richard gaf hem een 5.5 en vond het smaken naar warme chocomel. Ik gaf hem een 4.1 en was er nog een paar uur misselijk van. Heel eerlijk weet ik dus ook niet zeker of dit punt in het rijtje tips past 😉

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Wandelen door Dean Village

Op een kwartiertje lopen van Princess Street vind je het pittoreske dorpje Dean Village. Een oase van rust! Er is hier niet zo heel veel te doen, maar het is leuk om hier een wandeling te maken als je de tijd hebt en uiteraard wat foto’s te maken, want Dean Village is erg fotogeniek.

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Whiskyproeverij

Je kunt eigenlijk niet naar Schotland gaan zonder whisky te proeven. In Edinburgh kun je ervoor kiezen om naar The Scotch Whisky Experience te gaan, maar wij vonden het leuker om voor een proeverij in een pub te gaan. Aangezien ik zelf niet zo’n whiskyliefhebber ben en een paar sipjes genoeg vond, deelden wij een proeverij. Maar je kunt natuurlijk ook allebei voor een andere proeverij gaan. Je vindt in bijna elke pub wel wat whiskyproeverijen op de kaart. Leuk om te combineren met wat (Schotse) hapjes. Wij hielden onze borrel bij de pub Whiski Rooms.

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

Edinburgh

Wij startten en eindigden onze roadtrip door Schotland in Edinburgh. De eerste nachten sliepen we bij Cairn Hotel & Apartments en de laatste nachten bij Premier Inn. Allebei prima verblijven waarbij je binnen een kwartiertje op de Royal Mile staat. Het fijne aan Edinburgh is sowieso dat je alle tips uit dit artikel lopend kunt bezoeken. Een stedentrip Edinburgh is echt een aanrader, maar onze roadtrip door Schotland zelf was onvergetelijk. Dus als je de tijd hebt raad ik je aan om meer van Schotland te zien dan alleen Edinburgh!

Liefs, Anouk

15 tips voor je stedentrip naar Edinburgh, Schotland

1 Reactie

  1. Richard
    25 juli 2022 / 13:08

    Leuk om weer een reisblog te lezen! Edinburgh heeft me aangenaam verrast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.