Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Hebben jullie ook zo genoten van de gastblog over Pairi Daiza, geschreven door Vienna? Vandaag vertelt ze jullie meer over Zoo Antwerpen! 🙂

Vienna: ‘Zoo Antwerpen is niet per se een dierentuin die hoog op mijn to-bezoek-lijstje stond, maar waar ik wel erg nieuwsgierig naar was. Hetgeen mij ervan weerhield om naar Antwerpen af te reizen was de vrees voor kleine verblijven en weinig natuurschoon. Het enige wat ik er namelijk van wist, was dat het middenin de stad lag, recht naast het centraal station. Hoe zou dit nou een interessant, bijzonder en goed park kunnen zijn? Deze dierentuin heeft al mijn verwachtingen zeker overtroffen en na alle verbouwingen ga ik absoluut nog eens terug.

Virtual reality en vlindertuin

Als grote interesse-hebber in virtual reality, werd mijn blik direct getrokken naar een bordje met ‘ZOOcolus Rift’. Er lagen drie VR-brillen waarmee je alvast door de nieuwe dierentuin kon wandelen. Ik vond dat ze dit ontzettend tof hebben georganiseerd en ik denk dat veel parken hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Verder in het gebouw was een vlindertuin waar ik hopeloos foto’s heb geprobeerd te maken van prachtige rondvliegende vlinders, maar wat ik toch vrij snel moest opgeven.

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Koala

Ik liep verder naar wat het verblijf van de koala moest zijn. Maar wat een deceptie. Het glas was volledig weerspiegelend waardoor ik niets behalve mijzelf in het raam zag. Nadat ik mijn ongenoegen en verbazing had geuit, vond ik een ingang en bleek je de (slapende) koala van die kant toch heel goed kon bekijken. Zij zat wel helemaal alleen, omdat haar vriendje onlangs is overleden.

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Boomstekelvarken

Het leukste aan het bezoeken van een dierentuin is toch wel het zien van bijzondere dieren en dit keer zag ik een dier dat ik nog nooit eerder in mijn leven gezien had. In dit leuke verblijf zit de Noord-Amerikaanse boomstekelvarken.

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Vogels, vogels en nog eens vogels

Zoo Antwerpen heeft onwijs veel vogels verspreid zitten over het park. Ik zag de Kea, de Rode kardinaal en de Timor zebravink. Kijk en geniet van deze schepsels!

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Shows

Ik bezocht deze dag de zeeleeuwenshow en de roofvogeldemonstratie. Alleen als je wat tijd over hebt, raad ik de zeeleeuwenshow aan. Alleen al de titel is misleidend: er zat maar één zeeleeuw in de show. Maar een halfuurtje uitrusten op zo’n dag is nooit verkeerd. De roofvogeldemonstratie was wel cool. Ik zet echter wel mijn vraagtekens bij het aanbrengen van een zender op de rug van een vogel en het vastmaken van zo’n vasthoud-touwtje. Het was een grappige, educatieve en interactie voorstelling, waar deze kleine Lucas de show stal.

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Aquarium

In Pairi Daiza konden mijn gezelschap en ik ons er nog van weerhouden om andere bezoekers niet nat te maken na het verstoren van de rust van dieren. Hier is dat niet gelukt. In het Aquarium staat op minimaal 100 stickers dat je de vissen NIET moet aanraken. Vervolgens moedigen papa’s en mama’s hun kinderen aan om vooral eens te voelen hoe een vis nou voelt. We konden dit niet langer aanzien en alle aanrakers hebben daarom wat nattigheid gevoeld. Verder was het Aquarium onlangs verbouwd en het zag er echt prachtig uit!

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Reptielen en amfibieën

In het reptielen- en amfibieënhuis zijn slangen, kikkers, krokodillen, baardagamen, varanen en nog vele andere griezelige dieren te vinden. Ik greep mijn kans om na 22 jaar nieuwsgierigheid eindelijk eens een slang aan te raken. Ik stamelde nog: ‘sjee, wat bijzonder!’, maar de verzorgers bleken Franstalig te zijn en lachten schaapachtig naar me. Na deze ongemakkelijkheid durfde ik niet meer te vragen wat voor slang het eigenlijk was.

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Losse tofheden

In één van de binnenverblijven van de vogels kreeg ik even het gevoel dat ik in zo’n horror-spookhuis was beland. Ik zag geen hand voor ogen behalve wat ramen aan de linkerkant. Even dacht ik in een scène van Harry Potter te zijn beland, want kleine vogeltjes vlogen door het glas heen naar het andere raam. Het duurde even voor ik besefte dat deze verblijfjes gewoon open zijn en dat ze nooit in het donker zouden gaan zitten. In België schijnt het verder heel normaal te zijn dat er een dromedaris in je huis rondhobbelt, en ook bomen worden niet vergeten in deze dierentuin. Iedere enigszins bijzondere boom krijgt namelijk een naambordje opgespijkerd met informatie over de boom. Ook was er in een Yosemite-achtig gebied een stuk stam te vinden van wat waarschijnlijk ooit een sequoia was.

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Verblijven

Hoewel het me alles is meegevallen, wil ik wel nog vermelden dat veel verblijven echt niet zo groot zijn. Wat dat betreft zit er tussen Pairi Daiza en Zoo Antwerpen een enorm groot verschil. Zo had deze aap zover ik goed kon zien alleen dit binnenverblijf en de nijlpaarden konden ook op geen mogelijkheid op dat moment van de buitenlucht genieten. Verder vind ik dat deze dierentuin duidelijk haar best doet en het gewoon niet beter kan op dit moment. Laten we hopen dat na alle verbouwingen alle dieren een mooi, groot verblijf hebben dat is aangepast naar de natuurlijke leefomgeving!

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Conclusie

De dierentuin van Antwerpen is zeker het bezoeken waard. Zonder dat je het eigenlijk echt doorhebt, zitten overal onder, achter en in verblijven verstopt. Er wordt op een ontzettend slimme manier gebruikgemaakt van de geringe ruimte waarover de dierentuin beschikt. Verder viel het me op dat er heel veel groen te zien is en dat er waarschijnlijk zeer onlangs nog heel veel bloemen en planten geplant zijn. Ik raad je wel aan om nog even te wachten tot alle verbouwingen klaar zijn. Helaas kon ik in het park en op de website hierover nergens informatie vinden, dus kan ik ook niet zeggen wanneer het echt klaar is. Het is een dierentuin waar je een hele middag zoet kan zijn en waarover je je constant over de grootte kunt blijven verbazen. Er is echt veel te zien, waaronder ook dieren die niet in iedere Nederlandse dierentuin te vinden zijn, zoals koala’s, nijlpaarden en boomstekelvarkens. Ook zijn natuurlijk de klassieke olifant, giraffe en zebra van dichtbij te bewonderen en kun je af en toe eens uitrusten tijdens het bekijken van een show of bijwonen van een voedermoment. Een bezoek aan de zoo is trouwens prima te combineren met shoppen in Antwerpen! Ik was hier echt te moe voor, maar de stad ligt op nog geen tien minuten lopen van de ingang en als je een beetje doorloopt, kun je gemakkelijk binnen vier uurtjes alles gezien hebben.’

Hebben jullie Zoo Antwerpen weleens bezocht? 🙂

Gastblog: Vienna over Zoo Antwerpen

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

1 Reactie

  1. Niels Pulles
    16 april 2016 / 11:13

    Super leuk geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.