Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Hebben jullie net zoals ik nog nooit van Pairi Daiza gehoord? Dit blijkt dus de tofste dierentuin van Nederland en België te zijn. Mijn vriendinnetje Vienna, die ik leerde kennen tijdens mijn stage bij de Efteling en waarmee ik de minor Bedrijfscommunicatie volgde, bezocht dit park en vertelt jullie er vandaag alles over 😀

Vienna: ‘Gisteren bezocht ik Pairi Daiza. Zeer waarschijnlijk roept dit niet meteen associaties bij je op, maar het is de beste en mooiste dierentuin van Nederland en België. Als pandaliefhebber wist ik niet hoe snel ik dit park moest bezoeken nadat Pairi Daiza in 2014 als eerste dierentuin van de Benelux reuzenpanda’s mocht gaan verzorgen. Sindsdien ben ik groot fan en bezocht ik het park (per toeval op de openingsdag) afgelopen weekend weer.

Pairi Daiza (spreek uit: pijrie dijsa) ligt in Brugelette in Wallonië en ligt op ongeveer 2,5 uur rijafstand van Utrecht. Het park is verspreid over 55 hectare en is voortdurend bezig met uitbreiden en vernieuwen. Zo zag ik dit keer een gouden takin, wasberen, bizons en twee witte Bengaalse tijgers. Dit seizoen zullen er verder nog koala’s, gorilla’s en orang-oetans worden verwelkomd. De dierentuin is tot begin november dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur, en in juli en augustus tot 19.00 uur. Al het personeel spreekt Nederlands en Frans en ze zijn ontzettend behulpzaam en gastvrij!

Roofvogels

Als eerste bezocht ik het deel ‘La Vallée de la Source’, waar voornamelijk roofvogels te bezichtigen zijn. Via een bosachtige route wandelde ik langs de verblijven van uilen, zeearenden en de andescondor. In de verblijven van de dieren was net vers voedsel geplaatst wat in dit geval betekende: kuikentjes. Erg toepasselijk met Pasen, maar het was een tof aanzicht!

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Serre

Vervolgens bezocht ik de serre ‘Oasis’ in het gebied ‘Porte du ciel’. Hier dronk ik koffie met chocoladegebak en klauterde ik langs parende schildpadden en bewonderde ik mijn lievelingsplant: de paradijsvogelbloem. Ik maak graag foto’s van vogels en in dit gebied kon ik mijn hart dan ook flink ophalen. In alle kleuren en grootten vlogen de mooiste vogels je om de oren.

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Aquarium

Ik vervolgde mijn bezoek door naar het Aquarium te gaan. Het Aquarium bevindt zich hier in een oud gebouw dat van binnen is gethematiseerd als grot en onderzeeër. Ik ben hier vrij snel doorheen gehobbeld, omdat ik wist dat ik nog veel te zien en te doen had. Toch wil ik je deze koraalduivel en murene niet onthouden.

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

China

Het volgende gedeelte dat ik bezocht, heet ‘Cité des immortels’ en hier bevinden zich de reuzenpanda’s! Het was een prachtige dag, dus ik hoopte ze dit keer wel buiten te kunnen zien, maar helaas zaten beide knuffels te genieten van stukken bamboe in het binnenverblijf. Door de weerkaatsing van het licht was het vrijwel onmogelijk om een mooie foto te maken van het schattige dier. Verder vind je in dit gebied onder andere rode panda’s en de gouden takin. Dit gedeelte van het park is prachtig opgebouwd met tempels en tuinen, waardoor je echt het gevoel krijgt dat je je in een Chinese stad waant. Maar dit alles kan natuurlijk niet op tegen de ervaringen van Anouk die vorig jaar het échte China bezocht 😉

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Australische outback

Ik liep via Australië naar Amerika en kwam daar overspringende kangoeroes tegen. Je loopt hier door het verblijf van deze buideldieren en nieuwsgierige pelikanen heen waardoor je nergens veilig bent!

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Rusland

Ik liep een gebouw in waar nog volop werkzaamheden aan het plaatsvinden zijn en wat blijkbaar pas volgend jaar helemaal af zal zijn. Terwijl ik daarbinnen liep, werd er gewoon gezaagd, geschilderd en gemetseld. Dat is pas de gasten betrekken bij de bouw van nieuwigheden!

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Amerika

Het Amerika-gedeelte is nieuw dit seizoen. Op de dag van mijn bezoek was de wasbeer voor het eerst te bezichtigen. Het was goed te merken dat deze dieren voor de eerste keer veel mensen zagen, want ze lagen stilletjes tegen elkaar aan in een hoekje. Tot er iets ontzettend naars gebeurde. Dit verblijf is zo ingericht dat je bovenlangs loopt en dus naar beneden moet kijken om de dieren te zien. Ik zag een vrouw (moeder van twee kinderen) haar flesje water openen en over de slapende wasberen gooien. De wasberen keken om zich heen en de vrouw schaterde. Ik moest even twee keer knipperen om te beseffen dat dit echt gebeurde en ik keek haar vuil aan. Het mooie was dat ze langs mij naar beneden moest lopen. Natuurlijk heb ik mijn blijk van ongenoegen geuit en heb nog een moment getwijfeld om mijn flesje water over haar heen te mikken. Gelukkig weet ik beter en heb ik haar haar weg droog laten vervolgen.

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Zuidoost-Azië

In dit gebied gaat de thematisering haast te ver: je vraagt je toch even een moment af of je niet écht in het buitenland bent. Dan besef je je dat je in België bent en dat dat helemaal geen rare gedachte was. Enfin, Bali. Eén van mijn beste vrienden heeft daar het afgelopen halfjaar gewoond. Helaas behoorde het brengen van een bezoek toen niet tot een mogelijkheid, maar ik heb in een uurtje toch kunnen genieten van al het moois dat daar te beleven is.

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Afrika

Tegen het einde van de dag bezocht ik ‘La Terre des Origines’ waar zich voornamelijk Afrikaanse dieren bevinden. Het hoogtepunt daar was het zien van een neushoornbaby. De baby werd geboren op 22 maart en was op de dag van mijn bezoek nog maar vier dagen oud en ontzettend speels.

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Terrarium

Net voordat ik ter aarde stortte van deze vermoeiende dag, bezocht ik nog snel de ‘Mersus Emergo’, waar alle slangen en spinnen zich schuilhouden. Ook is dit de opvang voor allerlei soorten land- en zeeschildpadden die niet meer in het wild kunnen leven.

Gastblog: Vienna over Pairi Daiza

Conclusie over Pairi Daiza

Pairi Daiza is een dierentuin die zich duidelijk richt op de toekomst en het behouden van de status van beste en mooiste dierentuin van Nederland en België. Ik ben normaal gesproken geen grote fan van dierentuinen, omdat ik vind dat dieren in gevangenschap een grote leefruimte moeten hebben die volledig is aangepast aan hun natuurlijke leefomgeving. In Nederland schijnt dat voor veel dierentuinen nogal moeilijk te zijn. Voor Pairi Daiza kan ik niets anders zeggen dan dat ze dit fantastisch doen. Enkel de Aziatische olifanten hebben een relatief klein verblijf, maar die worden dit jaar nog verplaatst naar een mega groot verblijf. Voor nep is in Pairi Daiza geen plaats. Zo is het plan om er een vulkaan te bouwen waarvoor lava van een echte vulkaan zal worden gebruikt. De ruïnes van een abdij in het park zijn ook geen namaak. De Chinese tempel die ik eerder liet zien is gemaakt in Azië en vanuit daar overgebracht naar België. Het park is geschikt voor iedere liefhebber van authenticiteit, natuur, dierenwelzijn, thematisering en veel wandelen!’

Thanks voor deze toffe gastblog inclusief prachtige foto’s, Vienna! Een bezoekje aan Pairi Daiza staat zeker op mijn lijstje. Hebben jullie deze dierentuin al weleens bezocht? 🙂

Gastblog: Vienna over Pairi DaizaVolg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

3 Reacties

  1. 1 april 2016 / 13:29

    Ik ben erg gek op dierentuinen, maar deze ken ik (nog) niet. Nou. NU ik dit gelezen heb, wel, natuurlijk. Maar goed. Wat een prachtige foto’s, heel mooi.Ik heb de panda’s niet gemist hoor. De andere dieren stonden er ook mooi op.
    Dit is me wel wat te ver weg, maar mochten we ooit die richting op reizen, dan maken we er wel een tussenstop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.