Boekrecensie: Liesbeth Smit – Ik moet nog even kijken of ik kan

Ik moet nog even kijken of ik kan zag ik voorbij komen op Goodreads en ik was gelijk gegrepen door de titel. Deze zin komt me namelijk vrij bekend voor. Toen ik het boek een tijdje later in de winkel zag liggen bladerde ik er doorheen en ik kon niet anders dan het boek kopen.

Ik houd niet zo van hokjes, omdat er vaak een heleboel vooroordelen bij komen kijken wanneer je jezelf of iemand anders jou in een hokje plaatst. Toch identificeer je jezelf natuurlijk wel met bepaalde termen, iets wat ik dus ervaar met introversie. Ik vind het heel fijn om leuke dingen doen met bijvoorbeeld vriendinnen, maar ik heb ook echt tijd voor mezelf nodig. Ik vind het fijn om mezelf terug te trekken en even op te laden. Een boek lezen, een serie kijken of lekker bloggen: even in mijn eigen wereldje. Toch heb ik iedere week wel minimaal twee sociale dingen op de planning staan en dat is superleuk, als ik maar wel af en toe de tijd neem om op te laden.

Maar goed, terug naar het boek. Het boek begint met een inleiding over introversie waarbij verschillende theorieën worden aangehaald, maar er worden ook voorbeelden gegeven van mensen die introvert zijn en tegen bepaalde dingen of situaties aanlopen. Daarna richt het boek zich op onderwerpen als introversie bij kinderen, op de werkvloer en in de liefde. Ik heb vaak in gedachten mee zitten knikken, er waren veel punten herkenbaar voor mij. Ik ben niet alleen zo enthousiast over dit boek omdat het zo herkenbaar was, maar ook omdat ik er van heb geleerd. Liesbeth Smit wisselt theorieën af met ervaringen van mensen en tussen de hoofdstukken vind je leuke afwisselingen, zoals een lijstje met beroemde introverte mensen en misverstanden over introverten.

Het fijne aan dit boek is dat de nadruk ligt op dat iedereen goed is zoals hij is, of je nou intro-, ambi- of extravert bent, of jezelf helemaal niet in een van de hokjes wilt stoppen. Ik vond het boek fijn om te lezen omdat er leuke lijstjes, ervaringen van anderen en handige tips in staan. Tijdens het lezen heb ik het boek dan ook al aan veel mensen aangeraden. Ben je benieuwd geworden naar het boek? In het begin van het boek staat een lijstje met introverten struggles. Ik vond het wel leuk om een paar van die struggles met jullie te delen waar ik me in herkende:

Je wordt gebeld. In plaats van dat die ander even niet zo gek doet en gewoon een appje of mailtje naar je stuurt. Waar jij dan eerst rustig een uur of drie over kunt nadenken voor je een reactie geeft. Via tekst, uiteraard. Met je gebel.’

Je probeert onder de gezamenlijke lunch op je werk uit te komen. Maar zo zijn de collegaatjes dus niet met je getrouwd, vriendin. Ondanks dat je al de hele ochtend met ze in de kantoortuin zat. En dat ook weer zal doen na dit enige halfuurtje dat je feitelijk voor jezelf hebt op je werk. ‘Maar nou niet zo ongezellig doen, hoor!’ Met je lunch.’

Je krijgt een appje van iemand met: ‘Verrassing! Ik sta voor je deur!’ Zonder enige aankondiging ook. Moet die iemand toch even niet vreemd opkijken als jij gewoon plat op de vloer blijft liggen als die deurbel gaat. Met je verrassing.’

Beoordeling: ★★★★★


Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

2 Reacties

  1. 5 januari 2018 / 09:40

    Ik ben nu wel heel erg nieuwsgierig geworden! Hij staat op mijn verlanglijstje bij de bibliotheek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.