4 interessante documentaires op Netflix

Naast het kijken van films en series vind ik het soms ook leuk om een documentaire op te zetten. Ik besloot de documentaires die ik interessant vond met jullie te delen! Kijk je mee?

4 interessante documentaires op Netflix

Blackfish

Genre: Documentary, Drama
IMDB score: 8,1

Een tijd geleden was er nogal wat gedoe rondom de documentaire Blackfish. Een vriendinnetje van mij is gek op orka’s en was totaal niet te spreken over deze documentaire, vooral omdat SeaWorld helemaal zwart wordt gemaakt – wat niet altijd terecht is – en omdat er maar één kant van het verhaal wordt verteld. Ik was toch wel erg benieuwd geworden naar deze documentaire na alle ophef en heb de documentaire bekeken. Blackfish gaat over orka’s die in gevangenschap worden gehouden en wat dat voor gevolgen kan hebben voor henzelf, andere orka’s en de mens. Ik vond het een interessante documentaire met af en toe best wel heftige beelden. Of het nou een goede documentaire is die de waarheid bevat, durf ik niet te zeggen, daarvoor heb ik er te weinig kennis over. De documentaire duwt je wel een bepaalde kant op als het gaat om het vormen van een mening.

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Genre: Documentary, Adventure, Comedy
IMDB score: 8,5

Wist je dat de vleesindustrie slechter is voor het milieu dan alle uitlaatgassen van de transportindustrie bij elkaar (dus auto’s, treinen, bussen en vliegtuigen)? Sterker nog: wist je dat de vleesindustrie de meest vervuilende industrie van de wereld is en de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde? Het is echt bizar dat bijna niemand dit weet en dat dit door sommige organisaties ook wordt vermeden. In Cowspiracy wordt je dit verteld op een manier die iedereen begrijpt. Ik heb me echt verbaasd over sommige feiten die voorbij kwamen. Je hoort vaak mensen die met het milieu bezig zijn en bijvoorbeeld vaker de fiets pakken, afval recyclen en korter douchen. Maar voor het maken van 1 kilo vlees, wordt al 15.000 liter water gebruikt (wat gelijk staat aan twee maanden douchen). We kunnen dit alleen tegengaan door met z’n allen veganistisch te gaan eten. Na het kijken van één documentaire kan ik niet gelijk zeggen dat ik veganistisch word, maar het heeft zeker mijn ogen geopend en me aan het denken gezet. Ik raad iedereen aan om deze documentaire te kijken, omdat het een onderwerp bespreekt waar veel mensen geen benul van hebben, terwijl het zo belangrijk is.

Making A Murderer

Genre: Documentary, Crime
IMDB score: 9,0

Dit is geen losstaande documentaire, maar een reeks van tien afleveringen. In deze serie volg je het verhaal van Steven Avery, een man die achttien jaar heeft vastgezeten voor een verkrachting terwijl hij onschuldig was. Nu is hij weer veroordeeld, levenslang, voor een moord waarvan nog steeds niet is bewezen dat hij deze daadwerkelijk heeft gepleegd. Ik denk dat Steven Avery niet schuldig is en mijn vriend denkt van wel, hier hebben we dan ook regelmatig discussies over gehad, haha. Het is in ieder geval bizar om te zien hoe het rechtssysteem in elkaar zit en hoe ver mensen bereid zijn om te gaan. Het roept een hoop vragen op over het Amerikaanse rechtssysteem. De documentaire duwt je wel een bepaalde richting op en is best wel one-sided, maar ik raad het iedereen echt aan om deze serie te kijken. Super indrukwekkend, vooral omdat het in principe iedereen zou kunnen overkomen. Ik heb ook echt wel een paar tranen moeten laten bij deze serie omdat het me zo raakte. Zeker een aanrader!

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Genre: Documentary
IMDB score: 8,1

Ik vind verhalen, films of documentaires over sektes altijd erg interessant. Ik vind het bijzonder om te zien hoe mensen zich zo kunnen verliezen in een bepaalde religie en in onze ogen bizarre dingen doen. De documentare Going Clear: Scientology and the Prison of Belief gaat over de ‘religie’ Scientology. Ron L. Hubbard schreef sciencefiction boeken en van daaruit vormde hij deze religie. Ze geloven dat ieder mens een onsterfelijk wezen is, ook wel een thetan. Deze thetan zit gevangen in traumatische ervaringen en kan clear worden door middel van auditing en een reeks cursussen. Thethans zijn onsterfelijke geesten die 75 miljoen jaar geleden door Xenu naar de aarde zijn gebracht (dit komt dus duidelijk uit zijn sciencefiction boeken, haha). Leden van deze religie moeten duizenden euro’s betalen voor cursussen en werken een heel week voor een minimumloon. Scientology doet zich voor als een religie, maar er komen verhalen voorbij over misbruik, kinderarbeid en mishandeling. Het wordt daarom ook vaak gezien als een sekte. In België zijn ze zelfs vervolgd voor afpersing, het uitoefenen van geneeskunde zonder licentie, ontzeggen van medische hulp, het niet helpen van mensen in gevaar, fraude en criminele bendevorming. Echt bizar, een indrukwekkende documentaire!

Welke interessante documentaires raden jullie aan? 🙂

4 interessante documentaires op Netflix

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

3 Reacties

  1. 22 juni 2016 / 13:36

    Ik heb laatst de documentaire Hiroshima gezien, die vond ik opzich best wel ‘leuk’ en interressant, maar eigenlijk heb ik tot nu toe nog maar weinig documentaires gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.