5 tips voor een geweldige reisfoto

Reizen is fantastisch en hoe fijn is het dat we de mooiste plekjes ter wereld vast kunnen leggen? Ik vind het geweldig om foto’s terug te kijken van bijzondere reizen, dan reis je even terug in de tijd en denk je terug aan fijne herinneringen van dat moment. Vandaag deel ik met jullie een aantal tips om mooie reisfoto’s te maken, geïnspireerd door het boek World of Wanderlust. Ik ben zeker geen expert en ik heb nog heel veel te leren op het gebied van fotografie, maar ik vind het wel leuk om mijn tips met jullie te delen. Kijk je mee? 😀

1. Vertel een verhaal

De onderstaande foto (Nepal) is technisch gezien niet de beste foto, hij had bijvoorbeeld veel scherper mogen zijn. Toch blijf ik het een speciale foto vinden. De foto vind ik zo speciaal omdat ik hier een ritueel heb vast mogen leggen waarbij ik ook nog eens de bevolking op de foto heb staan. Op de foto zie je een lijkenverbranding in Azië: het lijk wordt in een doek gewikkeld en wordt op een klein platform gelegd, tussen hout en stro. Dit wordt gedaan aan de heilige rivier Bagmati. Na 3/4 uur is het lijk helemaal verbrand. Het was gek om te zien, want er zwemmen gewoon kinderen in dit water. Stel dat er een ouder is overleden, dan moet de oudste zoon het vuur aansteken bij de overledene en daarna moet de zoon zijn hoofd kaal scheren. Hij moet 13 dagen witte kleding dragen en hij mag geen contact hebben met andere mensen. Daarna komt een priester en wordt hij gezegend. Het was voor het eerst dat ik getuige was van zo’n ritueel en een bijzondere ervaring om dit mee te mogen maken tussen de bevolking. Mijn tip is dus om een verhaal te vertellen met je foto en meerdere aspecten te laten zien van het ritueel (de lijkenverbranding zelf, de heilige rivier, de bevolking die toekijkt).

5 tips voor een geweldige reisfoto

2. Speel met de omgeving

De foto die je hieronder ziet is genomen in Porto en ik vind het leuk dat je meerdere aspecten ziet die kenmerkend zijn voor de stad. De schattige bootjes liggen hier overal op de rivier en het geeft een leuk effect om deze bootjes in de foto te hebben. Het geeft meer sfeer aan de foto dan bijvoorbeeld alleen een foto van de rivier en de huizen aan de overkant. Speel dus zo veel mogelijk met de omgeving, zo kan je ook meer diepte en sfeer creëren.

5 tips voor een geweldige reisfoto

3. Maak gebruik van kleur

Kleuren kunnen zoveel doen voor een foto! De foto hieronder (Nepal) is een van mijn favorieten omdat hij zo helder en kleurrijk is. De kleurrijke bootjes in combinatie met de blauwe lucht, de bergen en de witte wolken vind ik zelf prachtig. Probeer lekker veel kleuren te vangen in je foto voor een krachtig eindresultaat.

5 tips voor een geweldige reisfoto

4. Denk na over de compositie

Soms kan het heel krachtig zijn om een object in het midden van je foto te zetten, maar soms kan het ook een leuker effect geven om het aan de zijkant te zetten of een foto van bovenaf of van onder te maken. In de onderstaande foto (Mexico) vind ik het zelf juist krachtig dat de Maya ruïne meer aan de zijkant staat, waardoor het wel krachtig overkomt, maar je ook nog naar de rest van de omgeving kijkt.

5 tips voor een geweldige reisfoto

5. Leef je uit, maar vergeet niet te genieten

Je hoeft echt niet gelijk de perfecte foto te maken. Ik neem er altijd goed de tijd voor en ik probeer verschillende invalshoeken uit, net zolang tot ik tevreden ben (en dat kan wel even duren). Niets is te gek, leef je uit en laat je creativiteit de vrije loop. Er is zoveel moois te zien op de wereld en hoe bijzonder is het dat jij dit allemaal vast kan leggen? Experimenteer er op los en wees ook kritisch naar jezelf. Als een bepaalde hoek of setting niet lukt, probeer dan iets anders. Maar het belangrijkste: vergeet er niet van te genieten! Voordat je je camera er bij pakt, neem de omgeving in je op en wees dankbaar dat jij deze plek mag bezoeken. Veel mensen hebben niet eens de mogelijkheid om te reizen, dus geniet echt van het moment voordat je als een gek foto’s gaat maken van de omgeving, zonder werkelijk naar de omgeving te kijken. Onderstaande foto (China) was een van de mooiste plekjes op de wereld en ik heb echt mijn ogen uitgekeken. Ik had wel honderdduizend foto’s kunnen maken, maar probeer zoveel mogelijk in je op te nemen en te genieten. Reizen is geweldig en je moet af en toe ook durven om die perfecte reisfoto te laten gaan. Je herinneringen zijn zo waardevol!

5 tips voor een geweldige reisfoto

Nog meer tips nodig? Brooke Saward geeft je een aantal fotografietips in haar boek World of Wanderlust. Daarnaast kan je op Katja’s blog een verhaal lezen achter een van haar reisfoto’s!

Heb jij nog goede tips voor een geweldige reisfoto? 🙂

5 tips voor een geweldige reisfoto

Volg je mij al op FacebookBloglovin’, Instagram en Twitter?

5 Reacties

  1. Richard
    2 juni 2017 / 11:13

    De foto’s die bij de tips staan zijn erg leuk. Vooral tip twee klinkt me bekend. Heb je misschien nog tips over hoe om te gaan met zonlicht en het haar van je vriendin, want daar krijg ik namelijk altijd veel opmerkingen over. 😉

  2. 21 juni 2017 / 20:57

    Zelf probeer ik steeds meer op compositie te gaan letten, want dat maakt je foto interessant, of niet. Meestal maak ik daarbij gebruik van de derde regel en dat helpt goed om een interessantere foto te krijgen. Verder let ik altijd op de horizon, een scheve horizon verpest je foto best wel. Je laatste tip vind ik een hele goede, kijk niet alleen door je camera naar de plekken die je bezoekt, maar neem het ook gewoon goed in je op. Die laatste foto is die gemaakt in Zhangjijaije? Daar ga ik deze zomer heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.