Interview: Sophie Jackson over fanfiction, New Adult en bad boys

Gisteren reisde ik naar Amsterdam voor een interview met New Adult schrijfster Sophie Jackson. Ik heb genoten van haar boeken Stuk van jou en Stil van jou en vanwege de lancering van het derde deel Van jou bracht Sophie een bezoek aan Nederland. Het was ontzettend tof om haar te interviewen en het is een erg leuke vrouw! ūüėÄ Ik stelde haar vragen over fanfiction, New Adult en bad boys. Lees je mee?

Hoi, Sophie! Gefeliciteerd met de lancering van Van jou! Was het schrijfproces van dit derde deel anders dan de eerste twee boeken?

Zeker weten. Het eerste boek (Stuk van jou) was gebaseerd op een Twilight fanfiction die ik al had geschreven, dus die hoefde ik alleen maar te editen. Het verhaal van het tweede boek (Stil van jou) had ik ook al gedeeltelijk uitgewerkt in de fanfiction. Ik wist dus altijd al wat er zou gebeuren in de eerste twee boeken, maar bij het derde boek moest ik echt vanaf nul beginnen. Dat was lastig, maar ik had inmiddels veel geleerd tijdens het schrijven. Gek genoeg had ik bij het derde deel ook de minste opmerkingen van mijn editor.

Hoe ziet jouw schrijfproces er precies uit?

Ik ben geen planner. Ik heb een idee voor het verhaal en ik werk de personages helemaal uit. Ik weet het begin, midden en einde van het verhaal, maar verder kijk ik tijdens het schrijven hoe ik daar kom. Ik ben geen schrijfster die een ‘schrijfdag’ inplant, ik schrijf alleen als ik inspiratie heb. Soms krijg ik om twee uur ’s nachts inspiratie of ik schrijf in drie dagen twintigduizend woorden, maar aan de andere kant krijg ik soms drie maanden niks op papier.

Wat is het grootste verschil tussen online fanfiction schrijven en een boek uitbrengen?

Bij het schrijven van fanfiction voelde ik geen druk. Er zijn geen regels, je kan alles doen wat je wilt. De hoofdstukken kunnen twintigduizend woorden lang zijn of maar twintig woorden, dat bepaal je helemaal zelf. Bij het schrijven van een boek moet je beter nadenken of een scène iets toevoegt aan het hele verhaal. Je krijgt online continu feedback van je lezers en bij het schrijven van een boek krijg je pas na een paar maanden feedback. Het was echt een hobby van me om online fanfiction te schrijven, omdat je de hele tijd in contact bent met je lezers. Dat helpt je om een betere schrijfster te worden.

Je schrijft in je boeken veel over bad boys. Heb jij zelf een zwak voor bad boys?

Ik vind dit altijd een grappige vraag, omdat ze voor mijn gevoel geen bad boys zijn, maar jongens die foute keuzes maken. Ik denk dat we allemaal foute keuzes en stomme beslissingen maken. Ze zijn ondeugend, maar het zijn geen slechte mensen. Carter zit in de gevangenis, maar daarna lees je waarom hij daar precies zat. Dan heb je Max met zijn drugsverslaving, maar je ziet waarom hij verslaafd is geraakt. Riley is gewoon altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ik houd van gebroken personages: hoe meer gebroken een personage is, hoe meer stukjes je hebt om over te schrijven.

Wat is je favoriete New Adult boek van een andere auteur?

De boeken van Colleen Hoover vind ik geweldig. Ugly Love (Onvoorwaardelijk) en Confess (Oprecht) zijn mijn favorieten en ik ben nu bezig in It Ends With Us . Colleen laat het schrijven makkelijk lijken: zij kan heel krachtig dertig woorden in drie woorden vertellen. Verder houd ik ook van de boeken van Christina Lauren.

Ben je nu bezig met een nieuw boek?

Ja, ik ben bezig met een New Adult boek waarbij ik vanuit een mannelijk personage schrijf. Ik schrijf vanuit de eerste persoon en in de tegenwoordige tijd: iets dat ik nog nooit gedaan heb. Grappig genoeg wilde ik vroeger altijd kinderboeken schrijven, want ik was een grote fan van Roald Dahl. Ik ben uiteindelijk dus een heel andere kant opgegaan, haha.

Aangezien ik naast een boekenblogger ook een reisblogger ben, ben ik ook ge√Įnteresseerd in je favoriete vakantiebestemmingen.¬†Wat is je favoriete bestemming?

Zeker weten De Verenigde Staten. Ik heb vrienden die in Amerika wonen, dus ik ben in New York, Florida, Chicago en Washington D.C. geweest. Het is net een andere planeet, maar op een goede manier. De mensen, het eten, het weer: het is fantastisch. Ik krijg veel inspiratie als ik aan het reizen ben. Stuk van jou schreef ik na mijn eerste trip naar New York.

En wat vind je het leukst aan Nederland?

De mensen! Iedereen is ontzettend aardig. Nederlanders zijn direct, maar zo ben ik ook, dus daar houd ik juist van. De architectuur en de geschiedenis is ook ongelooflijk mooi. Het klinkt een beetje geeky, maar ik ben ook gek op jullie transportsysteem. Het zit zo effici√ęnt in elkaar! Helaas heb ik nog niet heel veel van Nederland kunnen zien, omdat we hier maar een paar dagen zijn. Ik zou graag een keer terugkomen!

Om af te sluiten: heb je nog een paar do’s en don’ts voor schrijvers die ook een boek uit willen brengen?

Lees zoveel mogelijk, en niet alleen de genres die je leuk vindt. Stap uit je comfortzone! Het geeft je een goed beeld van hoe andere schrijvers werken. Als het niet lukt om je boek te publiceren, zet je werk online en krijg feedback. Wees vooral niet bang en omarm het schrijversvak: het is geweldig. Be brave and just do it. 

Bedankt voor je tijd, Sophie! Het was ontzettend leuk om je te interviewen en ik kijk uit naar je volgende boeken. Dankjewel voor de uitnodiging, Zomer & Keuning! ♥

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’, Instagram en Twitter?

2 Reacties

  1. 17 september 2017 / 10:14

    Wat een leuk interview met Sophie Jackson is het geworden! Heel tof om te lezen dat zij ook boeken van Colleen Hoover en Christina Lauren leest. Ik heb zelf echt genoten van haar boeken Stuk van jou & Stil van jou en ik ben nu nog meer benieuwd naar Van jou.

  2. 21 september 2017 / 15:15

    Je interview is leuk geworden! <3 Ik ben zo jaloers op alle plekken in Amerika die zij heeft bezocht. Ik wil ooooooook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.