Wereldreis update maand #4: 3 weken Cuba en kerst in Nicaragua

Het is weer de 27e van de maand geweest, tijd voor een nieuwe wereldreis update! Iets later dan normaal, maar tijdens het reizen heb ik nou niet altijd de tijd óf energie om achter mijn laptop te kruipen. Inmiddels zijn we nu vier maanden aan het reizen dus ik klets jullie graag weer bij!

3 weken in Cuba

Cuba zat oorspronkelijk niet in onze wereldreis planning, maar aangezien ons avontuur in Amerika stopte in Miami hebben we er toch voor gekozen om naar Cuba te gaan. We waren erg dichtbij en we zouden niet zo snel een losse vakantie naar Cuba boeken, dus daarom besloten we om het land nu te bezoeken. Dat bleek een goede keuze! Cuba heeft ons echt verrast, vooral Havana, Trinidad en Viñales vonden we de moeite waard. In drie weken zijn we door het land gereisd met de bus, wat overigens goed te doen was. We hebben paard gereden, salsa les gevolgd, sigaren gerookt, cocktails en rum gedronken en vooral genoten van alle kleurrijke straten maar ook prachtige natuur. Ik loop ontzettend achter met het schrijven van blogs, maar ik hoop snel mijn blog over Cuba online te kunnen plaatsen. Je kunt op mijn Instagram al wel een hoop foto’s zien!

Mijn top 3 van Cuba: 1: Havana, 2: Trinidad, 3: Viñales

Richards top 3 van Cuba: 1: Havana, 2: Trinidad, 3: Viñales

Kerst vieren in Nicaragua

We zijn nu een week in Nicaragua en ik vind het hier tot nu toe erg tof! We begonnen in León, reisden verder naar Granada en nu zijn we in Ometepe (op de wereldreis pagina kun je overigens onze hele route zien). In León gingen we vulkaan boarden wat ik erg leuk vond, maar het hoogtepunt tot nu toe was onze kampeertrip naar de Telica vulkaan. Eerst vier uur omhoog lopen met onze kampeerspullen en een flink stuk in de felle zon, maar eenmaal boven was het absoluut de moeite waard! Het was heel indrukwekkend om op de vulkaan te staan en in de krater te kijken. Ook zagen we hier de zonsondergang, we roosterden marshmallows boven het kampvuur en we stonden alweer vroeg naast onze tent voor de zonsopkomst. Ik vond dit een heel bijzondere excursie, ik ben nog steeds aan het nagenieten! In Granada zijn we naar de Masaya vulkaan geweest waar we lava hebben zien borrelen, dat was ook erg tof. Nu zullen we Ometepe en San Juan del Sur nog bezoeken en daarna reizen we weer verder. De kerstdagen zijn overigens langs ons heen gegaan dit jaar, dat vond ik wel erg jammer. Maar we hebben wel heel bijzondere dagen gehad!

Hoe bevalt de wereldreis tot nu toe?

Het bevalt nog steeds erg goed! Onze eerste maanden in Canada en Amerika waren heel anders dan afgelopen maand in Cuba en Nicaragua. We moesten switchen van Engels naar Spaans en hoewel dat tot nu toe goed gaat, is het natuurlijk wel een uitdaging. Ook reizen we nu met het openbaar vervoer terwijl we in Canada en Amerika een auto of camper hadden. In Cuba en in Nicaragua hebben we daardoor ook meer contact met andere reizigers. We zijn best wel op onszelf, maar af en toe is het wel leuk om ook met andere backpackers op te trekken en om verhalen en ervaringen uit te wisselen!

Gelukkig hebben we nog geen last van heimwee, maar afgelopen maand merkte ik dat ik wel steeds meer dingen begin te missen aan thuis. Familie en vriendinnen natuurlijk, maar ook gewoon even thuis een normale douche nemen of even chillen op de bank. Ik mis sushi of gewoon de fiets pakken naar de binnenstad om te eten met vriendinnen. Het is denk ik ook niet gek om na vier maanden wat dingen van thuis te missen.

Ook hadden we de afgelopen maand een paar tegenslagen. In Cuba werden we twee keer opgelicht door Cubanen: van tevoren een afspraak maken over de prijs en aan het einde vragen de Cubanen het dubbele en gaan ze een scène schoppen. Dat is natuurlijk nooit leuk. We hebben ook van andere reizigers gehoord dat het moeilijk is om afspraken te maken met Cubanen en dat ze niet te vertrouwen zijn. Verder kregen we afgelopen maand de rekening van de barst die in Amerika in de ruit van onze camper zat én ik liet mijn rugzak inclusief portemonnee, paspoort, laptop, camera en e-reader in een taxi liggen terwijl we de volgende dag moesten vliegen (dit kwam gelukkig binnen een uur weer goed!). Ook zagen we in Panama het vliegtuig zonder ons vertrekken omdat het vliegtuig overboekt was. Gelukkig zijn het geen heel ernstige dingen en het hoort er ook een beetje bij. Hopelijk hebben we de komende maand minder tegenslagen!

Random wereldreis weetjes

 • Landen bezocht: 4 (Canada, Amerika, Cuba, Nicaragua)
 • Aantal vluchten tot nu toe: 5
 • Aantal dagen in Cuba: 21
 • Plekken bezocht in Cuba: 9
 • Aantal Viazul busritten in Cuba: 9
 • Langste busrit in Cuba: 10 uur
 • Aantal casas particulares in Cuba: 9
 • Mijn top 3 landen van de wereldreis tot nu toe: 1: Canada, 2: Amerika, 3: Cuba (maar Nicaragua gaat waarschijnlijk wel een plekje in de top 3 opeisen!)
 • Richards top 3 landen van de wereldreis tot nu toe: 1: Canada, 2: Amerika, 3: Cuba

Spelletjes en gelezen boeken

 • Pesten: Anouk 16 – Richard 11
 • Rummikub: Anouk 21 – Richard 25
 • Regenwormen: Anouk 33 – Richard 26
 • Mario Party: Anouk 4 – Richard 13
 • Mijn Candy Crush level: 1233
 • Aantal boeken uitgelezen tijdens de wereldreis: 39
 • Aantal boeken uitgelezen tijdens de wereldreis door Richard: 20

Wat staat er nu op de planning?

De komende week zullen we nog in Nicaragua zijn, daarna is het plan om verder te reizen naar Costa Rica, Panama, Colombia en Peru. Ik wil ook nog héél graag naar Chili maar ik weet niet zeker of we dat tijdens deze reis gaan redden. Daarna willen we graag naar Nieuw-Zeeland reizen, maar misschien verandert de planning nog wel. We reizen nu flexibel dus we kunnen nog last minute beslissen waar we naartoe gaan. Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte! 🙂

Liefs uit Ometepe, Anouk

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

6 Reacties

 1. Judith
  30 december 2019 / 18:37

  Jeeeezus, die benen van Richard ?. Super leuk om te lezen! En gelukkig heb je je rugzak teruggevonden, omg! Ik zou panieken!
  Alvast een heel fijne jaarwisseling en tot de volgende blog! ?

  • 11 januari 2020 / 04:03

   Haha ja, niet normaal hè, die benen van Richard? Inderdaad mega blij dat we mijn tas hebben terug gevonden, gelukkig viel de paniek wel mee maar ik heb me weleens beter gevoeld haha. Superleuk dat je steeds reageert! ❤

 2. 9 januari 2020 / 17:13

  Wow, wat vervelend van wat er in Cuba is gebeurd! Dat lijkt me best lastig om daar mee te dealen.
  Erg leuk trouwens om het contrast te zien. Van dat jullie eerst het vervoer zelf regelen en nu juist met het ov gaan.

  • 11 januari 2020 / 04:06

   Ja, daar heb ik wel even flink van gebaald inderdaad, haha. We bekijken trouwens per land hoe we het beste kunnen reizen, nu in Costa Rica hebben we weer een huurauto maar in Panama, Colombia en Peru zullen we weer met het openbaar vervoer reizen. En dan in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld weer met een camper of huurauto, haha. Wel leuk die afwisseling!

 3. Anny
  10 januari 2020 / 19:18

  Leuk om weer ff bij te lezen.
  Houden jullie de bosbranden in Australië ook goed in de gaten???

  • 11 januari 2020 / 04:07

   Die houd ik zeker in de gaten! Voordat de bosbranden zo veel in het nieuws kwamen hadden we al besloten dat we niet per se naar Australië hoeven tijdens deze reis, maar dat we het ook prima vinden om daar over een paar jaar een keer naartoe te gaan. We kijken over een paar maanden wel wat we doen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.