Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Hiken en kamperen op de Telica vulkaan in Nicaragua was voor mij één van onze hoogtepunten tijdens de reis. Ik loop nogal achter met het schrijven van blogs, maar deze ervaring wilde ik alvast op papier zetten. Hiken op de vulkaan, genieten van de zonsondergang, marshmallows roosteren onder een heldere sterrenhemel en weer vroeg onze tent uit voor de zonsopgang. Ik vertel je meer over onze bijzondere kampeertrip!

Hiken en kamperen op de Telica vulkaan

Eerlijk gezegd had ik van tevoren mijn twijfels. Overnachten op een vulkaan leek me ontzettend tof, maar zou de hike niet te zwaar zijn? Je moest namelijk drie tot vier uur naar boven lopen, waarvan een groot deel vol in de zon. En dan heb je ook nog die zware backpack met tent, slaapzak, matje, water en je eigen spullen op je rug. Maar wanneer zou ik nou ooit nog op een vulkaan kunnen slapen? Als we de kans hebben, moeten we het nu doen, dacht ik. Daarom besloten we de reservering te maken bij Volcano Day, de organisatie waar we de dag van tevoren mee gingen vulkaan boarden.

Zoals iedere tour met Volcano Day ga je eerst koffie (of thee of water) drinken bij Mañana Mañana, zodat je de groep alvast beter leert kennen. We waren samen met vijf andere reizigers uit Canada en Amerika. We hebben veel gelachen en later bleek dat er twee comedians tussen zaten, haha. Vandaar! Met z’n allen gingen we met een busje naar de Telica vulkaan. Wij dachten eigenlijk dat we met z’n allen gingen hiken, maar aan het begin splitsten we op. De andere backpackers hadden de Telica tour geboekt zonder overnachting, dus zij gingen zelf op pad.

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Toen kon de hike beginnen! Vol goede moed zetten we onze eerste stappen. Het eerste stuk liepen we omhoog en gelukkig redelijk beschut, maar het was alsnog warm. Onze guide vertelde onderweg regelmatig over de flora en fauna, hij had erg veel kennis wat het extra leuk maakte. We proefden fruit waar we nog nooit van gehoord hadden, we spotten slangen en we leerden meer over termieten en verschillende plantensoorten. Ik vond het wel fijn dat we af en toe even stil stonden als hij iets uit wilde leggen, dan konden we ook even op adem komen. En credits voor onze guide trouwens, die onderweg ook nog afval verzamelde om op te ruimen.

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Eerlijk is eerlijk: de stukken in de volle zon waren best wel pittig. Vooral de warmte en de zware backpack maakten het lastig, want de route zelf is eigenlijk prima te doen. Bereid je dus voor op veel zweten, drink genoeg water en neem pauze wanneer je het nodig hebt. Ik vond het wel fijn dat wij alleen met onze twee guides waren, zo had ik niet het gevoel dat ik anderen tot last was als ik even wilde rusten. Na het stuk in de zon lopen kwamen we dan eindelijk aan bij de Telica vulkaan: wauw! Erg bijzonder om de rook uit de vulkaan te zien komen en zo dichtbij te zijn. Ook de andere kant op hadden we een ontzettend mooi uitzicht. De intensieve hike waren we alweer bijna vergeten 🙂

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Nog een klein stukje lopen totdat we bij onze kampeerplek aankwamen. Hier aten we eerst een broodje met lekker veel groenten en hier kwamen we de reizigers van vanochtend weer tegen, gezellig! Daarna gingen we naar de krater, erg indrukwekkend om hier naar beneden te kijken. We bleven hier niet te lang staan, want de zwavelgeur is erg sterk. Vervolgens liepen we verder naar een plek om de zonsondergang te bekijken. Hoe bizar dat je gewoon op een vulkaan zit en de zon onder ziet gaan?Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Na de zonsondergang liepen we weer terug naar onze kampeerplek, waar onze andere guide de tent al had opgezet. Ook het kampvuur was al gezellig aan het knetteren. Het was alweer tijd voor het avondeten dus we hielpen mee met het voorbereiden voor de burrito’s met groenten. Pluspunten voor Volcano Day dat iedere maaltijd vegetarisch is en dat ik hier niet speciaal om hoefde te vragen. Na het eten gingen we bij het kampvuur zitten om marshmallows te roosteren. Heerlijk! Voor mij echt het ultieme kampeergevoel. We keken regelmatig naar boven zodat we konden genieten van de heldere sterrenhemel. Hier kunnen we allebei echt van genieten. We hebben een paar uur met onze guide zitten kletsen en marshmallows geroosterd. Echt laat hebben we het niet gemaakt, want de wekker zou om 04:40 uur alweer afgaan.

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

We stonden alweer vroeg naast onze tent nadat we een paar uur hadden geslapen. Na een stukje wandelen gingen we op een paar rotsen zitten wachten tot de zon zichzelf zou laten zien. Erg mooi om de zon op te zien komen en de wereld in mooie kleuren te zien ontwaken. Na de zonsopkomst liepen we weer terug om onze tent af te breken en na een banaantje liepen we terug naar beneden. We namen een andere weg dan op de heenweg, binnen een uur stonden we alweer beneden. Hier werden we opgehaald met een busje en naar ons hostel gebracht. Na een gezamenlijk ontbijt was het weer tijd om afscheid te nemen.

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in NicaraguaHiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Ik heb tijdens deze tour meerdere keren heel bewust genoten van deze ervaring. Het was zo bijzonder om naar een vulkaan te lopen en hier te overnachten en om je midden in de mooie natuur te bevinden. Daarnaast is het natuurlijk ook heerlijk om even offline te zijn en te genieten van alles wat je om je heen ziet. Ik geniet nog steeds na van deze bijzondere ervaring, dit was voor mij echt het hoogtepunt van onze reis door Nicaragua!

Handig om te weten

 • Wij boekten deze tour bij Volcano Day voor 50 dollar per persoon. De dag ervoor waren we gaan vulkaan boarden waardoor we allebei 5 dollar korting kregen. Normaal gesproken is het dus 55 dollar per persoon. De prijs is inclusief eten (lunch, diner, ontbijt en snacks), gidsen, backpack, kampeerspullen (tent, matje, slaapzak), shirt en transport.
 • Er werd ons geadviseerd om zes liter water per persoon mee te nemen, dus braaf als we zijn gingen wij met twaalf liter water op pad. Uiteindelijk hadden we nog zes liter over. Neem dus zeker genoeg water mee, maar zes liter water per persoon vonden wij wel heel veel. Je moet de extra kilo’s ook mee sjouwen natuurlijk.
 • Ik kan je aanraden om de volgende spullen mee te nemen: goede wandelschoenen, zonnebrand, pet, zonnebril, muggenspul, zaklamp en water.
 • Wij verbleven in het Via via hostel, dit hostel heeft een kantoor van Volcano Day. Erg handig, want zo konden we gewoon alles vragen wat we wilden en de tour vanuit ons hostel boeken. Dit is ook de verzamelplek van alle tours.
 • Tijdens de tour zelf vond ik het soms een beetje ongemakkelijk, maar achteraf ontzettend leuk. De guides van Volcano Day maken erg veel foto’s, van onze kampeertrip zijn maar liefst 106 foto’s gemaakt. Voor deze blog heb ik dus maar een selectie gemaakt 😛 Ze maken bij iedere tour veel foto’s, echt een leuke toevoeging!

Zou jij ook op een vulkaan willen slapen? Ik kan het je in ieder geval van harte aanraden!

Liefs, Anouk

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

3 Reacties

 1. Anny
  13 januari 2020 / 21:20

  Wat een toffe ervaring!!!

 2. Vienna
  15 januari 2020 / 06:59

  Wauw wat is dit gaaf zeg!! Echt een heel bijzondere ervaring en letterlijk een hoogtepuntje! Ik wist niet dat er zwavelgeur uit de vulkaan kwam… Had je hier geen ‘laat van tijdens het slapen? Was dit alleen bij de krater? En vond je het niet eng??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.