Mijn ervaring met San Blas Adventures (speedboot Panama – Colombia)

Met de speedboot van Panama naar Colombia: wij gingen vier dagen op pad met San Blas Adventures en ik deel graag mijn ervaring. Lees je gezellig mee?

Mijn ervaring met San Blas Adventures

Grensoversteek Panama – Colombia

Voordat we begonnen aan onze wereldreis had ik nog nooit van de San Blas eilanden gehoord. Toen ik aan het uitzoeken was hoe we het beste van Panama naar Colombia konden reizen kwam ik de San Blas eilanden tegen. De San Blas eilanden in Panama beschikken over 357 eilanden met witte zandstranden en wuivende palmbomen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Kuna indianen. De organisatie San Blas Adventures had alleen maar lovende reacties: zou het echt zo fantastisch zijn? In deze blog lees je alles over mijn ervaring met San Blas Adventures!

Toen we in Costa Rica waren schreven we ons in voor de trip. Tip: schrijf je op tijd in als je op pad wil gaan met San Blas Adventures, anders heb je de kans dat ze vol zitten voor de data die jij in gedachten had. De dag voordat we aan deze trip zouden beginnen, was er een briefing. Niet verplicht, wel erg handig. We kregen een heleboel informatie over de komende dagen. Ze nemen het programma door en je kunt alle vragen stellen die je hebt. Die dag kun je nog inkopen doen en de volgende ochtend word je vroeg opgehaald. Het avontuur kan beginnen!

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Back to basic

 • Verschillende eilanden: op de eerste dag rijd je eerst met de jeep naar de opstapplaats van de boot. Dan is het tijd om met de speedboot naar het eerste eilandje te varen! Wauw, het eerste eiland was gelijk prachtig. Het is echt onbeschrijflijk hoe mooi het is. Je kunt het denk ik het beste vergelijken met het paradijs. We hebben hier een paar uur doorgebracht en geluncht, daarna gingen we met de speedboot verder naar het volgende eiland waar we ook sliepen. Wij hebben in die vier dagen in totaal vijf eilanden bezocht. Ieder eiland is anders en heeft zijn eigen pluspunten. Op het ene eiland had je een volleybalveldje en bij het andere eiland kon je weer fantastisch snorkelen.
 • Slapen in hangmatten: verwacht geen luxe op de verlaten eilanden. De eerste twee nachten slaap je in hangmatten. Ik had verwacht dat ik geen oog dicht zou doen, maar ik heb eigenlijk wel lekker geslapen. De tweede nacht lagen wij aan de voorkant van de bungalow, waardoor we ’s ochtends een fantastisch uitzicht hadden: de opkomende zon, de rustige oceaan en wuivende palmbomen… heerlijk! De derde nacht sliepen we in een ‘hostel’ en hadden we onze eigen kamer. Het kan ook zijn dat je samen met andere reizigers op een kamer slaapt.
 • Natte boottochtjes: bereid je trouwens voor op natte boottochtjes. Wij hadden ontzettend veel geluk met het weer: onze tochtjes verliepen heel rustig en soepel. Alleen op de laatste dag was de zee ruig en werden we kletsnat (maar toen zagen we wel een dolfijn!). Het gebeurt vaak dat groepen tijdens een trip iedere boottocht helemaal doorweekt raken. Houd daar dus rekening mee met je waardevolle spullen! Wat ik je zeker aan kan raden voordat je vertrekt: haal alle spullen uit je backpack, doe er een vuilniszak in en stop alles weer terug, ook in vuilniszakken. De golven kunnen heel ruig zijn en daardoor kunnen je spullen nat worden. Zorg er dus ook voor dat je paspoort op een droge plek zit! Bij ons was het overigens ook zo dat je alleen toegang had tot je rugzak en niet tot je backpack. Je backpack (of koffer) gaat uiteraard wel mee de boot op 🙂
 • Eten en drinken: verder krijg je iedere dag ontbijt, lunch en diner. Dat was erg goed geregeld. Ik eet zelf vegetarisch en er waren ook veganisten bij, ook wij konden prima eten. De porties waren over het algemeen prima. Alleen bij het onbijt moesten we snel zijn omdat er anders geen yoghurt of granola meer was. De organisatie raadt zelf ook aan om voldoende water en snacks mee te nemen. Wij hadden een heleboel snacks meegenomen voor het geval dat je honger krijgt tussen de eetmomenten door, maar daar hebben we niet zo veel van op. Neem zelf ook voldoende water mee, want je kunt niet op ieder eiland water krijgen. Er waren wel eilandjes waar je frisdrank kon kopen. Je borden afwassen doe je in de oceaan en oh ja, douchen doe je met een emmertje water. Echt back to basic dus!
 • Grensoversteek: wij zijn met de speedboot van Panama naar Colombia gegaan, maar je kunt de trip ook de andere kant op maken. De grensoversteek ging bij ons erg soepel. Vanuit Capurgana, waar we eindigden in Colombia, is het nog wel een dag reizen om naar Cartagena of Medellín te komen.

Mijn ervaring met San Blas Adventures (speedboot Panama - Colombia)

Activiteiten met de groep

Richard en ik zijn allebei introvert en ik was dan ook wel benieuwd hoe het zou zijn om vier dagen met zo’n grote groep opgescheept te zitten. Je hebt namelijk geen enkele privacy. Als ik nu terugkijk op de trip heb ik het juist als heel fijn ervaren. Iedereen deed zijn eigen ding en liet elkaar daarbij in zijn waarde. Wij gingen bijvoorbeeld vaak snorkelen, anderen lagen de hele dag te zonnen. Ik was van tevoren een beetje bang dat het een party trip zou worden, maar dat was bij ons niet het geval. Er waren wel mensen die overdag dronken, maar daar hebben wij verder niet veel van gemerkt. Ik denk dat het ook wel afhangt van de gidsen. Wij hadden drie gidsen die allemaal gitaar konden spelen en daardoor zaten wij de eerste twee avonden rondom het kampvuur liedjes te zingen. Als je gidsen hebt die van een feestje houden, ziet je trip er misschien heel anders uit. Bij ons was de sfeer in ieder geval goed!

Tips om mee te nemen

 • Vuilniszakken (voor je spullen)
 • Dry bag of waterdichte hoes voor je backpack/rugzak
 • Kleding (ook een vestje voor ’s avonds)
 • Badkleding en slippers
 • Handdoeken
 • Zonnebrand
 • Zonnebril
 • Camera (helemaal opgeladen)
 • Telefoon
 • Water
 • Snacks
 • Paspoort + 3 kopieën
 • Toilet papier/tissues
 • Muggenspul
 • Dollars om drinken te kopen

Kosten

San Blas hanteert verschillende prijzen die afhankelijk zijn van het seizoen. Wij vertrokken eind januari en betaalden $ 445,- per persoon. Daar komt per persoon nog $ 30,- bij voor het vervoer naar de opstapplaats van de boot. In totaal dus $ 475,- per persoon (ongeveer € 440,-). Dit is voor vier dagen en drie nachten, inclusief drie maaltijden per dag, slaapplekken, gidsen, snorkelspullen, vervoer (speedboot), entree voor de Kuna Yala eilanden en toeslagen voor de immigratie van Panama. Het is dus geen goedkope trip, maar mijn ervaring met San Blas Adventures is dus zeker positief. Je kunt alle informatie vinden op hun website waar je je ook kunt aanmelden voor één van de trips.

Hoogtepunten van onze trip

Iedere dag snorkelen en zelf zeesterren, pijlstaartroggen en nurse sharks spotten.Slapen in hangmatten en ’s ochtends wakker worden met gitaarmuziek en het uitzicht op de oceaan en de opkomende zon. Onze gezellige groep met veel nationaliteiten. De allermooiste, verlaten eilandjes. Douchen met een emmertje en je bord afwassen in de oceaan. Twee avonden liedjes zingen met een gitaar rondom het kampvuur (we zingen nog regelmatig “Hey Jude” en “Home”). Een spelletjesmiddag met de hele groep die uiteindelijk echt heel leuk was. Op bezoek bij de Kuna Yala indianen. Genieten van een superheldere sterrenhemel. ’s Nachts de zee in om lichtgevende plankton te zien, wauw. Genoten van deze trip, één van de hoogtepunten van onze wereldreis.

Zou jij de San Blas eilanden willen bezoeken? 🙂

Liefs, Anouk

De hele dag in zwemkleding op San Blas (+ kortingscode Protest!)

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.