Boekrecensie – What’s Appening?

IMG_20150913_123223‘Thijs heeft verkering met Milou, het mooiste meisje van de school. Als Boy daar uit jaloezie een stokje voor steekt, stort Thijs z’n wereld in. De hele school praat over hem en ook thuis wordt hij achtervolgd door bedreigingen en nare opmerkingen. WhatsApp en social media beheersen zijn hele leven. Terwijl iedereen veilig van achter een beeldscherm op ‘like’ klikt, ziet niemand Thijs z’n verdriet en wordt zijn wanhoop steeds groter. Moniek zou het graag voor hem opnemen, maar weet niet waar ze moet beginnen. Bovendien heeft ze genoeg aan haar eigen problemen en onzekerheden. Gelukkig is er Jochem, bij wie ze online haar verhaal kwijt kan…’ (www.mariekedijkers.com)

Marieke Dijkers is een lerares in het voortgezet onderwijs en heeft een jeugdboek geschreven over digitaal pesten. Ik vind jeugdboeken vaak heerlijk om te lezen: je vliegt er zo doorheen en de onderwerpen zijn vaak erg actueel. Dat is ook zo bij What’s Appening. De wereld is aan het veranderen en de invloed van social media blijft toenemen. Pesten is een probleem dat al vaak besproken is, maar digitaal pesten is dat nog niet, terwijl het zo relevant is.

Het verhaal is goed uitgewerkt. Je leest vooral over Thijs en Moniek, die allebei op hun eigen manier te maken krijgen met de gevaren van social media. Het boek slaat de spijker op zijn kop: achter een beeldscherm durven mensen veel meer over en tegen elkaar te zeggen en je hebt geen idee wat voor invloed dat op iemand kan hebben. De radeloosheid van Thijs vind ik dan ook mooi beschreven. Social media is zo belangrijk geworden in ons leven dat je al snel alles gelooft wat er online staat, zonder even stil te staan bij de werkelijkheid. Social media heeft zo’n grote invloed gekregen op onze levens en op onze denkwijze. Het is een best zwaar onderwerp, maar het boek is zo fijn en luchtig geschreven dat je dat bijna niet doorhebt.

Het boek heeft een fijne en luchtige schrijfstijl, waardoor je door de bladzijdes heen vliegt. Het enige wat ik minder vond aan dit boek was het overmatige gebruik van komma’s wanneer die niet nodig waren. Hierdoor lopen de zinnen niet helemaal lekker, maar misschien leest dit fijner voor de jeugd. Verder vind ik het een heel fijn boek wat zo is geschreven dat je meeleeft met de personages en graag door wil blijven lezen. Dat het onderwerp digitaal pesten onder de aandacht wordt gebracht vind ik op een goede manier uitgewerkt. Ik weet zeker dat ik dit boek ook geweldig zou hebben gevonden als ik nog op de basisschool of middelbare school zat en dus de juiste doelgroep was. Dit boek is dus echt een aanrader!

Beoordeling: ★★★★☆

Bedankt dat ik je boek mocht recenseren, Marieke!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.