Meedoen met NaNoWriMo: ja of nee?

1 november is het weer zover: National Novel Writing Month, ook wel bekend als NaNoWriMo! Nu hoor ik je al denken: waar heeft ze het in godsnaam over? Ik neem je mee naar de schrijverswereld en leg je precies uit wat het betekent en waarom ik wel of niet meedoe dit jaar.

November was altijd een maand waar ik erg naar uitkeek. ”It’s the most wonderful time of the year” sloeg voor mij op de maand november. NaNoWriMo, de National Novel Writing Month, wat dus plaatsvindt in november, is een jaarlijks schrijfevenement waarbij mensen van over de hele wereld 50.000 woorden in een maand schrijven. Het is de bedoeling dat je een verhaal schrijft, maar je kan er je eigen invulling aan geven. Het is geen wedstrijd, je doet het puur voor jezelf. Je houdt je eigen statistieken bij en kan met mede schrijvers praten op het forum. Ik deed vier keer mee met NaNoWriMo in november en vijf keer met Camp NaNoWriMo (dit is hetzelfde principe maar in een andere maand, in de zomer). In totaal is het me vier keer gelukt om in een maand 50.000 woorden te schrijven! Het is erg leuk en motiverend om samen met andere schrijvers naar je doel toe te werken en elkaar te motiveren. Normaal gesproken keek ik hier maanden naar uit en had ik al tientallen ideeën in mijn hoofd over waar ik in november over zou gaan schrijven.

NaNoWriMo heeft mij ontzettend veel gegeven. Tijdens Camp NaNoWriMo in april 2013 schreef ik het verhaal Control Alt Liefde. In september zag ik een oproep voor een schrijfwedstrijd op Chicklit.nl (hier werkte ik toen nog niet): de opdracht was om een verhaal van 50.000 woorden te schrijven in het genre chicklit. Mijn verhaal dat ik tijdens Camp NaNoWriMo had geschreven voldeed precies aan deze voorwaarden. Ik had nog nooit aan een schrijfwedstrijd meegedaan en besloot deze stap te nemen. Wat had ik te verliezen? Dit was voor mij de kans om te horen of mijn passie voor schrijven ook leuk was voor anderen.

Eind september hoorde ik dat ik was geselecteerd voor de shortlist van vijf schrijfsters. Wauw! Er volgde een pitch-dag waarbij we onszelf moesten presenteren tegenover de jury en een video op moesten nemen. In december vond de super spannende uitslag plaats in het leuke cafeetje Books & Bubbles in Amsterdam. Ik was ontzettend zenuwachtig en als ik er aan terugdenk, begint het weer te kriebelen. Uiteindelijk hoorde ik dat ik bij de top drie zat en even later werd bekend dat ik had gewonnen! Yay! Mijn boek zou worden uitgegeven en daarbij won ik een professioneel ontworpen cover, een plekje in de bibliotheek van Chicklit.nl, drie gratis exemplaren, een passende promotiecampagne en het boek zou op professionele wijze gecorrigeerd en geredigeerd worden. Uiteindelijk liep dit allemaal een beetje anders dan gepland omdat de website werd overgenomen door iemand anders, maar ik heb er veel van geleerd en het was erg bijzonder om op 21-jarige leeftijd mijn eerste boek uit te mogen brengen!

1558554_589954467742229_1055652480_n

1545133_589954791075530_2059176725_n

Dus, aangezien ik zo enthousiast ben over NaNoWriMo, zou je denken dat ik dit jaar weer mee ga doen, toch? Ik heb altijd al een passie gehad voor schrijven, van kinds af aan schrijf ik verhaaltjes en loop ik rond met ideeën in mijn hoofd. Ik heb al veel pagina’s vol gekrabbeld en vol getypt. Een passie voor de Nederlandse taal heeft er bij mij altijd al in gezeten en dat uit zich vooral in lezen en schrijven. Tot voor kort was ik dan ook altijd bezig met het bedenken, uitwerken en herschrijven van verhalen. Ik schreef in het genre chicklit, maar ook thriller en young-adult. Sinds mijn stage bij de Efteling en het werken bij Chicklit.nl merkte ik dat het ook erg leuk vind om te schrijven voor het web. Er zit minder tijd in en je hebt gelijk resultaat: dat is bij het schrijven van een boek wel anders. Ik twijfelde héél lang om een eigen blog te beginnen, en nu ik dan eindelijk een eigen blog heb, vraag ik me af waarom ik dit niet veel eerder heb gedaan. Ik vind het heel erg leuk om te doen, ik haal er veel voldoening uit en ik vind het bloggen echt een feestje! Liep ik eerst altijd rond met ideeën voor verhalen, nu ben ik altijd bezig met nieuwe ideeën voor artikelen voor mijn blog. Mijn passie voor schrijven is er nog steeds, maar uit zich nu op een andere manier. Ben ik het schrijven van verhalen dan ontgroeid? Ik heb geen idee. Ik denk het niet, ik heb namelijk nog steeds ideeën in mijn hoofd voor verhalen. Maar ik ben natuurlijk nog volop in ontwikkeling en misschien past het bloggen op dit moment in mijn leven wel beter bij me. Misschien gaat het binnenkort weer kriebelen om verhalen te schrijven, als het nieuwe van het bloggen af is. Wie zal het zeggen?

Dus: ga ik meedoen met NaNoWriMo? Ik deed voor het eerst mee in november 2011 en daarna volgden november 2012, 2013 en 2014 trouw. November 2015 kan ik daar niet aan toevoegen, want ik zal dit jaar niet meedoen. Jammer? Ja, ergens wel. Het continu schrijven in november had echt iets bijzonders. Ik heb het nu ontzettend druk met school, mijn bijbaan bij Julia’s, mijn werk voor Chicklit.nl en mijn eigen blog, dat ik besloten heb om niet mee te doen dit jaar. Ik merk dat ik de laatste tijd teveel hooi op mijn vork heb genomen en ik wil in november wat beter gaan plannen en meer voor mezelf kiezen. Ik wil ook meer tijd gaan stoppen in mijn blog dus daar kan ik mooi mee aan de slag in november! Natuurlijk weet ik dat je tijd vrij moet maken om te schrijven, maar ik richt me nu liever op het bloggen. Als je van verhalen schrijven houdt, raad ik het je wel echt aan om mee te doen. Ik heb veel positieve herinneringen aan het meedoen met NaNoWriMo. Het is een hele uitdaging om zoveel woorden te schrijven in een maand en het is erg vermoeiend, maar het is zo gaaf als het is gelukt! Het is een goede stok achter de deur om in een redelijk korte tijd veel letters op papier te krijgen.

writing

Had jij al weleens gehoord van NaNoWriMo? En doe jij mee dit jaar? Laat het me weten, ik ben erg benieuwd! 🙂 En succes!!

6 Reacties

 1. 27 oktober 2015 / 10:36

  Dit is een dilemma waar ik me ontzettend goed in herken! Ik schreef ook altijd erg veel, heb ruim twee jaar aan een historische roman gewerkt en in april van dit jaar stopte dat ineens. Ik ging steeds meer bloggen, kreeg het drukker met mijn studie en stage en ik verloor de interesse simpelweg een beetje. Inmiddels zou ik het schrijven heel graag weer willen oppakken, maar het bloggen is ook zo’n belangrijk deel van mijn leven geworden dat ik niet meer weet of ik de tijd en energie die ik daaraan besteed, wel wil en kan delen met het schrijven van een roman. Nanowrimo zou voor mij een goede mogelijkheid zijn om weer te starten, maar ik ben ook een soort van bang dat ik het niet meer kan of dat ik het niet meer leuk vind. Erg moeilijk dus!

 2. Anny Hoefmans
  27 oktober 2015 / 11:07

  Leuk stuk weer Anouk!
  Je bent goed bezig en ik ben heel trots op je!!
  ???

 3. Richard
  28 oktober 2015 / 16:59

  Ik vind het erg jammer dat je besloten hebt om deze editie van Nanowrimo over te slaan, want je hebt in die maanden altijd zoveel focus en plezier dat je enthousiasme ook op mij oversloeg, waardoor ik zelf ook meer mijn best deed op bijv. mijn werk en ik nog meer zin kreeg om een goed boek te lezen. Aan de andere kant is met het komen van je blog dit niet meer beperkt tot één maand, maar kan ik je onbeperkt zien genieten van je passie. Zoals de leraren het vroeger op je rapport zouden zetten: ga zo door!

 4. 29 oktober 2015 / 00:01

  Om eerlijk te zijn kende ik het nog niet. Ondanks dat ik zelf ook een boek heb geschreven en in eigen beheer heb, is schrijven niet mijn sterkste kant. Mijn boek is denk ik een eenmalig iets waar ik ontzettend veel voldoening uit heb gehaald. En een groot eerbetoon aan mijn lieve dochter, die het boek (wat over haar gaat) ooit zal lezen.

 5. 29 oktober 2015 / 13:37

  Jammer, maar wel begrijpelijk dt je niet meedoet. Zelf ga ik dit jaar voor de vierde keer meedoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.