Gastblog: Laura over Zuid-Afrika

In mijn omgeving ben ik niet de enige die van reizen houdt. Ik geniet van alle reisverhalen die ik om me heen hoor en het leek me leuk om deze verhalen ook te delen op mijn blog. De eerste gastblog over reizen is geschreven door mijn zus Laura die samen met haar vriend drie weken door Zuid-Afrika reisde! Lees je mee?

Laura: ”Samen met mijn  vriend heb ik afgelopen september drie weken door Zuid-Afrika gereisd. We hadden de gehele reis een huurauto en de hotels/lodges hadden we van tevoren al vastgelegd. Daardoor hoefden we ons niet bezig te houden met het regelen van overnachtingen, wat heel fijn was. Aan de andere kant heb je dan niet de keuze om ergens wat langer te blijven. Wij hebben overal een of twee nachten overnacht. Je zou denk ik best ‘op de bonnefooi’ kunnen reizen in Zuid-Afrika, er zijn genoeg hotels en lodges. De reis begon voor ons in Johannesburg en drie weken later eindigden we in Kaapstad. In die drie weken hebben we veel verschillende dingen gedaan en gezien. Zuid-Afrika is een land met veel verscheidenheid en zeker geen land waar je alleen maar wilde dieren kan zien.

za1

Wildparken
Laat ik maar beginnen met hetgeen waar Afrika bekend om staat; de wildparken waar je ‘the big five’ kunt zien. Het is heel erg gaaf om de wilde dieren in het echt te zien, zeker omdat ze altijd opduiken als je het niet verwacht waardoor het toch steeds een soort verrassing en spannend is. Naast the big five (die bestaat uit de olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn) zijn er natuurlijk nog veel meer wilde dieren te zien, zoals de giraf, zebra, impala’s, zwijnen, apen, stokstaartjes, luipaarden, kudu’s, nijlpaarden, struisvogels en nog veel meer. We hebben veel dieren gezien en ook van heel dichtbij, waardoor we veel mooie foto’s konden maken.

za3

za5

zaco

Er zijn veel wildparken in Zuid-Afrika, de bekendste is het Kruger national park. Dit is een erg groot park waar wij twee dagen geweest zijn (en maar een klein deel van het park hebben gezien). Daarnaast zijn we ook naar Hluhluwe-Imfolozi national park en Addo national park geweest en ook nog wat kleinere wildparken. Bij elk wildpark is het zo dat je een gate door moet voordat je in het park bent waar je jezelf moet registreren en toegang betaalt. Wij hadden een wildcard waardoor we toegang hadden tot elk nationaal park. Dit is best duur, dus je moet wel goed bedenken of je de kosten eruit haalt. Wij hebben in alle parken zelf met onze auto gereden. Je kunt ook safari’s boeken, maar dat hebben we niet gedaan, dus ik weet niet of dat de moeite waard is. Het zelf rijden vonden wij erg leuk, je kan zelf je route bedenken en het tempo bepalen. Het enige nadeel is wel dat je veel in de auto zit, je mag je auto natuurlijk niet uit. Naast de wildparken hebben wij ook twee boerderijen bezocht: een cheetah farm met verschillende katachtigen (waar we hebben geknuffeld met een cheetah!) en een struisvogelboerderij.

Natuur
Zuid-Afrika is een erg mooi land qua natuur. Er zijn veel bergen, waardoor het ook erg geschikt is voor wandelliefhebbers. Je hebt meerdere nationale parken waar wandelroutes zijn en daarnaast lopen veel autowegen door mooie berglandschappen. Bekend berggebieden zijn de Drakensbergen en de Blyde River Canyon. Op deze plekken hebben we veel gewandeld en mooie uitzichtpunten bezocht. In de natuur zie je veel vogels en planten die we in Nederland niet kennen. Je hebt jungle achtige stukken maar ook juist heel weidse stukken. Er zijn vaak wel paden aangegeven, maar ze zijn niet zo kunstmatig. Er zijn veel gebieden puur natuur, waardoor je bijvoorbeeld moet klimmen over de rotsen. Dit vonden wij erg leuk (en ook wel een uitdaging). Naast de vele bergen heb je ook een hele kustlijn en dus veel stranden. Ook kun je op veel plekken kanoën en mountainbiken en aan de stranden natuurlijk surfen. Als je Zuid-Afrika in zijn geheel bekijkt is er veel verschil in de natuur te zien; er zijn heel groene gebieden of juist hele droge gebieden.

zaco2

za10

za11

Kaapstad
Onze reis eindigde in Kaapstad, hier zijn we drie dagen geweest. Wij hadden hier eigenlijk wel langer willen blijven. Kaapstad is een heel leuke stad waar je veel verschillende dingen kan doen, in Kaapstad zelf of in de omgeving. De hoogtepunten bij Kaapstad waren toch wel de Tafelberg en het kaapschiereiland.Vanaf de Tafelberg heb je een erg mooi uitzicht over de hele stad en de zee (mits het niet bewolkt is!). Je kunt hier als je wil uren wandelen en overal heb je een mooi uitzicht. Het kaapschiereiland is (zoals de naam al zegt) een schiereiland onder Kaapstad. Je kunt deze helemaal rondrijden in een dag. Je rijdt langs meerdere stranden en komt door het mooie Tafelberg nationale park. Ook gaat de weg voor een deel door het mooie berglandschap (wat weer grenst aan de Tafelberg). Hoogtepunten op deze route zijn natuurlijk Boulders Beach waar de pinguïns zijn; dit is erg leuk en ook bijzonder om te zien. Daarnaast zijn Cape point (waar de Indische en Atlantische Oceaan samenkomen) en Kaap de goede hoop (het zuidelijkste puntje) leuke plekken om gezien te hebben. Helaas ook wel meer toeristisch dan andere plaatsen (bijvoorbeeld in de rij moeten staan om op de foto te kunnen gaan met het bord van Kaap de goede hoop – nee bedankt). Kaapstad is sowieso een meer westerse/Europese stad. Dit zie je aan alles; de (hoge) gebouwen, de mensen, de winkels en modernere faciliteiten. Ook erg leuk in Kaapstad is ‘long street’; een (zoals de naam al zegt) lange straat met veel winkels en barretjes/restaurantjes. Veel restaurantjes hebben meerdere verdiepingen met balkons aan de straatkant. Leuk en gezellig om hier te eten!

zaco3

Weer – vervoer – eten
Het klimaat is precies het tegenovergestelde als in Nederland. In onze zomer is er een (korte) winter en verder zijn er negen maanden zomer (lente en herfst kennen ze niet echt). Wij waren er dus in september en het was meestal tussen de 20-25 graden. Voor ons een lekkere temperatuur, voor de Zuid Afrikanen nog koud denk ik (aangezien ze vaak met warme jassen, mutsen en oorwarmers liepen). Als het hoogzomer is kan het wel boven de 40 graden worden.
Qua vervoer ben je toch al snel aangewezen op de auto – mits je wilt rondreizen. Openbaar vervoer hebben wij erg weinig gezien, eigenlijk alleen in Kaapstad. Wel rijden er door heel het land taxibusjes waar ook het gewone volk mee mee gaat. Verder zie je de mensen heel veel lopen (zelfs langs de snelwegen waar auto’s 100-120km/u rijden) en ook liften ze veel. De wegen zijn in principe goed en geasfalteerd. Een hobbel of gat in de weg is alleen geen uitzondering, dus het blijft uitkijken. Ook is het niet raar dat een bepaalde weg opeens onverhard is – dit hebben we toch wel regelmatig gehad. Op de onverharde wegen kun je echt maar 30-40 rijden want die bevatten vaak veel stenen, gaten en hobbels. Achteraf hadden we best een 4×4 auto willen hebben, was toch iets makkelijker (en sneller) geweest.
Qua eten is er volop keus. Er is niet een typisch Zuid Afrikaanse keuken, de keuken is vooral internationaal. Vlees en vis, pasta, pizza, salades. Wel hebben ze natuurlijk typisch Afrikaans vlees zoals kudu en struisvogel. Dit hebben we ook een keer gegeten en was erg lekker. Ook ‘braaien’ (bbq’en op hout) ze erg veel, dit maakt het vlees echt super lekker!

zaco4

Bevolking
De mensen in Zuid-Afrika vonden wij vriendelijk en fijn in de omgang. Ze waren totaal niet opdringerig. De mensen kunnen allemaal goed Engels waardoor het communiceren makkelijk ging. Ook begonnen ze zelf wel eens in het Zuid-Afrikaans (wat van oorsprong uit het oud-Nederlands komt) en dan konden wij in het Nederlands terug praten. Dit was niet altijd even makkelijk dus werd het toch vaker Engels. Je ziet in Zuid-Afrika nog wel duidelijk de verschillen tussen de blanken en de donkere mensen. Bij de verschillende lodges waar we sliepen was het toch vaak zo dat de eigenaar blank was en dat er donkere mensen in dienst waren voor de huishouding, tuin, keuken, enzovoorts. Ook is het zo dat je in de rijkere dorpjes/steden meer blanken ziet. Je ziet dus nog goed de gevolgen van de Apartheid en de verschillen tussen arm en rijk, wat wel confronterend kan zijn.

Zuid-Afrika is, zoals ik al zei, een land met veel verscheidenheid. Het is leuk om het hele land rond te reizen zodat je de verschillen ziet. Het oosten van Zuid-Afrika vond ik toch meer écht Afrikaans met Afrikaanse dorpjes en mooie Afrikaanse natuur. Het westen is (onder andere door Kaapstad) toch meer westers en ‘rijker’ met meer rijke dorpen aan het strand en wijnlanden. In Zuid-Afrika is weinig massatoerisme, dit vonden wij heel fijn. Je ziet echt het land en de bevolking zoals het is en je wordt weinig opgedrongen of opgelicht. Het is een land met voor ieder wat wils; natuur, strand, bergen, wilde dieren, een mooie stad en wijnlanden. Ik zou er zeker nog een keer naar terug willen. Ik zou er nog veel meer over kunnen vertellen, dus als er vragen zijn; laat ze achter in de reacties!”

Een reis naar Zuid-Afrika staat in ieder geval op mijn lijstje. Ben jij er al weleens geweest of zou je er graag heen willen? Ik ben erg benieuwd!

6 Reacties

 1. Anny Hoefmans
  24 oktober 2015 / 11:23

  Leuk geschreven Laura en zeer de moeite waard om te lezen Misschien moeten wij er ook maar eens naar toe gaan?

 2. Aesa
  24 oktober 2015 / 11:31

  Wauw wauw wauw, door dit artikel wil ik nu alleen nog maar meer naar Zuid Afrika! Heel gaaf!

 3. Lindy
  17 januari 2016 / 15:17

  Hey Anouk en Laura, super leuk om te lezen dit! Ons ticket naar Johannesburg ligt al vast, maar ik denk dat we daar meteen doorvliegen naar Kaapstad. Ik heb echt al een hoop goede dingen gehoord over Kaapstad en als ik dit stuk zo lees denk ik ook echt daar we daar wel een paar dagen voor moeten inplannen. Het Krugerpark lijkt me ook heel gaaf, maar dat past niet in onze planning voor nu. In plan B zit wel een stukje Krugerpark, maar dat hangt dus van de route af. We hebben gelukkig nog een hoop tijd om te plannen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.