Lezen: Ik lees liever een losstaand boek dan een serie

Het aanbod is enorm: er zijn zo veel boeken dat ik nooit alle boeken kan lezen die ik zou willen. Ik merk de laatste tijd dat ik liever een losstaand boek lees dan een serie, en ik vond het wel interessant om uit te zoeken waar dat gevoel vandaan komt.

Je moet lang wachten
Het is natuurlijk logisch dat een auteur de drie boeken van een trilogie niet op hetzelfde moment schrijft en uitbrengt. Er zitten dus een aantal maanden of misschien wel jaren tussen het eerste en laatste deel van een serie. Dit heb ik nu bijvoorbeeld met Rode koningin van Victoria Aveyard. Dit boek las ik in januari 2015 en het Engelse vervolg is al uit, maar ik wacht het liefst totdat de Nederlandse versie uitkomt. Dit staat mooier in mijn boekenkast en ik lees het liefst in het Nederlands. Dit geldt trouwens ook voor het boek Er was eens een prins van Rachel Hauck, dat ik in augustus 2015 recenseerde voor Chicklit.nl. Ik heb echt genoten van dat boek en ik wacht nog steeds met smart totdat deel twee en drie worden vertaald. Ik heb de hoop inmiddels een beetje laten varen.

lezen: ik lees liever een losstaand boek dan een serie

Je weet niet meer waar het verhaal over ging
En áls het vervolg dan uitkomt, is het alweer een hele tijd geleden dat je het vorige deel hebt gelezen. Vorig jaar las ik in totaal 80 boeken, wat betekent dat er dus een hele hoop boeken tussen zitten als ik moet wachten op het vervolg van een serie. Hoe moet ik dan ooit nog precies weten wat er gebeurde in deel één? Ik heb best een goed geheugen maar als ik tussendoor twintig andere boeken heb gelezen, kan ik me nog maar moeilijk voor de geest halen hoe het verhaal precies ging. De grote lijnen weet ik dan nog wel, maar het kan er voor zorgen dat ik niet lekker in het vervolgdeel begin. Een auteur gaat natuurlijk ook niet het eerste boek helemaal herhalen in het tweede deel.

Geldt dit dan voor alle series?
Nee, zeker niet. Ik heb bijvoorbeeld echt genoten van de After serie, geschreven door Anna Todd. Maar ik begon pas met het lezen van deze serie toen alle boeken al geschreven waren, wat inhoudt dat ik niet hoefde te wachten op een vervolg. Dit geldt ook voor De Selectie, The Hunger Games, The Maze Runner, Divergent en Geek Girl: ik kon in één keer door lezen. Een serie heeft ook zeker voordelen: je kunt langer genieten van de personages en het verhaal kan zich op een ander niveau ontwikkelen. Daarnaast kan je veel meer doen en vertellen in drie boeken dan in één boek. Er zijn genoeg series waar ik echt van genoten heb, maar bij de meesten hoefde ik dus niet te wachten, wat voor mij echt een groot voordeel is. Er zijn nu wel een aantal series die ik nog niet helemaal uit heb gelezen, zoals Lockwood&Co en De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine.

lezen: ik lees liever een losstaand boek dan een serie

Ga je nu geen series meer lezen?
Zeker wel! Ik merk alleen dat als ik een boek uit heb en een ander boek wil lezen dat ik eerder voor een losstaand boek kies. Dat vind ik gewoon fijner: ik lees een mooi boek en als het uit is, dan is het ook klaar. Geen vervelende cliffhangers of duizenden vraagtekens, maar een afgesloten verhaal waar ik van heb kunnen genieten. Dat betekent overigens niet dat ik geen series meer op mijn lijstje heb staan die ik graag zou willen lezen. Ik wil bijvoorbeeld de series de White Rabbit Chronicles, De Grisha en De Lunar Chronicles nog lezen. Maar bij die laatste serie zijn weer alleen de eerste twee boeken in het Nederlands vertaald. Voor mij een reden om het lezen van die serie nog even uit te stellen 😉

Lees jij liever een losstaand boek of een serie en waarom? 🙂

lezen: ik lees liever een losstaand boek dan een serie

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

10 Reacties

 1. 13 februari 2016 / 10:59

  Eigenlijk lees ik liever een serie, omdat je dan langer in een bepaalde wereld kunt zijn en meer tijd met de personages kunt doorbrengen. Soms vind ik het inderdaad wel vervelend dat je op het vervolg moet wachten, daarom begin ik meestal pas aan een serie wanneer die helemaal compleet is 😛 Of ik herlees gewoon alle delen als er een nieuw boek in de serie verschijnt!

  • 15 februari 2016 / 09:35

   Ja ik begin nu ook het liefst wanneer de hele serie al uit is en vertaald! Dan kun je lekker doorlezen 😀

 2. 13 februari 2016 / 14:58

  Losstaande boeken lezen is makkelijker omdat ik niet na hoef te denken waar het verhaal vorige keer eindigde maar van de virgin river serie kan ik niet wachten op het volgende deel dus ik ben heel gemengd in deze vraag.

 3. 16 februari 2016 / 09:19

  Ik lees liever losstaande boeken. Ik vind het gewoon fijner om meteen klaar te zijn met een verhaal. Het af te sluiten. Met tv heb ik het juist andersom: ik volg liever een serie dan dat ik een film kijk.

  • 16 februari 2016 / 10:07

   Inderdaad ja, ik lees liever een los boek dan een serie, maar ik kijk weer liever een serie dan een film! Grappig 🙂

 4. Richard van Pelt
  16 februari 2016 / 18:22

  “Er zitten dus een aantal maanden of misschien wel jaren tussen het eerste en laatste deel van een serie.” Ja inderdaad, Game of Thrones…! Ik lees nu ik er zo over nadenk best veel series (als je wat ik doe veel lezen kan noemen tenminste), relatief gezien dus.

 5. 16 februari 2016 / 19:03

  Herkenbaar! Bij mij verschilt het overigens wel heel erg, ik vind het vaak vooral verfrissend om een standalone te lezen omdat het verhaal dan gewoon afgerond is. Of als het dan toch een serie moet zijn, dan liefst zó dat de boeken ook afzonderlijk gelezen kunnen worden zoals bij veel New Adults het geval is, omdat de focus dan ligt op andere personages. Maar bij sommige series vind ik het ook juist fijn om langer van een verhaal te kunnen genieten =D waar ik me wel heel erg aan kan ergeren is als een auteur plots nog besluit er een vervolg achteraan te gooien terwijl dat niet het oorspronkelijke plan was, dan is het zo geforceerd…

  • 17 februari 2016 / 13:51

   Een serie waarbij de boeken afzonderlijk te lezen zijn, vind ik inderdaad ook prima. En ik ben het met je eens trouwens, vind het ook niet fijn als een auteur uit het niets een vervolg schrijft, vind het boek dan vaak ook tegenvallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.