Boeken recenseren voor een externe website: ja of nee?

Sommige lezers zullen wel weten dat ik ook boeken recenseer voor de website Chicklit.nl, naast het recenseren van boeken voor mijn eigen blog. Dit deed ik al voordat ik mijn eigen blog had, dus voor mij was het vanaf het begin al logisch dat ik dit naast elkaar deed. Maar is dit eigenlijk wel logisch? Kan ik niet beter alleen boeken recenseren voor mijn eigen blog?

Waarom zou je boeken recenseren voor een andere website?
Door het recenseren voor een andere website dan mijn eigen blog, heb ik de kans gekregen om een heleboel toffe boeken te mogen lezen. Deze boeken heb ik gratis gekregen en staan nu trots in mijn boekenkast. Ik blog nog niet zo lang en daarnaast ben ik een reis- en boekenblogger, dus niet alleen maar gefocust op boeken. Ik krijg dus nog vrij weinig recensie-exemplaren, wat helemaal geen probleem is, maar waardoor het wel verleidelijk is om de boeken die ik héél graag wil lezen, gratis kan recenseren en aan mijn boekenkast toe mag voegen.

Boeken recenseren voor een externe website: ja of nee?

Natuurlijk heeft het ook nadelen…
Alle tijd die ik kwijt ben met het lezen van een boek waarvoor ik een recensie op een andere website schrijf, had ik ook kunnen gebruiken om een boek te lezen voor mijn eigen blog. Toch merk ik vaak dat het verlangen om een boek te lezen zwaarder weegt dan de wens om enkel en alleen boeken voor mijn eigen blog te lezen. Ik lees immers boeken omdat ik hiervan geniet. Soms denk ik weleens: oké Anouk, recenseer alleen nog maar boeken voor je eigen blog, dan zal je blog uiteindelijk ook groter worden en zal je de boeken die je voor Chicklit.nl kan lezen, ook voor je eigen blog mogen lezen. Maar dan zie ik weer een boek in het rijtje staan dat ik zou kunnen recenseren en dan hoef ik er eigenlijk niet eens over na te denken. Ik wil het boek dan gewoon zo graag lezen dat het me niet uitmaakt of het voor mijn eigen blog is of voor een andere website. Ik snap dat het voor veel boekenbloggers niet aantrekkelijk is om boeken te recenseren voor een andere website, maar niet alle boekenbloggers ontvangen recensie-exemplaren. Daardoor kan het recenseren voor een externe website best wel aantrekkelijk zijn!

Recenseer jij alleen boeken voor je eigen blog of ook voor een andere website?

Boeken recenseren voor een externe website: ja of nee?

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

12 Reacties

 1. 5 maart 2016 / 10:10

  Ik recenseer naast mijn eigen blog ook voor Hebban. Of het logisch is weet ik niet, maar ik vind het gewoon leuk 🙂

  • 5 maart 2016 / 10:15

   Ik doe het inderdaad ook omdat ik het gewoon leuk vind. En uiteindelijk draait lezen daar juist om, toch? 🙂

 2. 5 maart 2016 / 10:14

  Het zou niks voor mij zijn, maar dat komt vooral omdat ik alle tijd in mijn eigen blog (en andere projecten) wil steken.

  • 5 maart 2016 / 10:16

   Ja dat begrijp ik! Soms twijfel ik er dus ook wel over om alleen boeken voor mezelf te lezen en recenseren en al mijn energie in mijn eigen blog te stoppen. Maar tot nu toe wint het lezen van een bepaald boek nog, haha 🙂

 3. 5 maart 2016 / 10:25

  Ik heb ook een tijdje voor Chicklit gerecenseerd! Op een gegeven moment kon/wilde ik het niet meer combineren met mijn blog, dus ben ik ermee gestopt. Maar het gaf mij toentertijd wel de kans om toffe boeken te lezen, dus geen spijt van 🙂

  • 6 maart 2016 / 11:32

   Wat leuk, dat wist ik niet! Het lezen van toffe boeken is inderdaad wat ervoor zorgt dat ik het nog steeds doe, maar ik denk ook dat ik het op een gegeven moment niet meer kan/wil combineren!

 4. 5 maart 2016 / 11:02

  Ik blog nog niet zo lang maar de boeken die ik recenseer heb ik zelf gekozen en plaats ik alleen op mijn eigen blog. Ik lees graag omdat het me rust brengt. Is ook bewezen dat het een vorm van meditatie is. Dus nog goed voor je ook!

  • 6 maart 2016 / 11:33

   Lezen brengt mij inderdaad ook heel veel rust, en dat het een vorm van meditatie is, is dan heel mooi meegenomen! 🙂

 5. 5 maart 2016 / 19:39

  Oeh, herkenbare struggles! Ik doe dit dus niet: ik ga schrijven voor een website binnenkort en ze hebben me gevraagd om ook boekrecensies te doen, maar ik heb hier bewust nee tegen gezegd: ik zou dan dubbel zoveel moeten lezen (want: exclusiviteit) en die tijd en energie heb ik gewoon niet.

  • 6 maart 2016 / 11:36

   Nee, snap ik ook heel goed! Ik weet ook niet of ik het had gedaan als ik mijn blog eerder had gehad.

 6. 17 maart 2016 / 09:31

  Ik recenseer ook voor YoungAdultBooks en Fantasywereld en dat bevalt me prima. Beide sites hebben een andere manier van recenseren, dus dat kan ik lekker afwisselen met recenseren voor mijn eigen blog. Als ik opeens een grote lading aan boeken heb die ik voor andere sites moet recenseren, komen er inderdaad wat minder vaak recensies van boeken online op mijn eigen blog, maar daarbij heb ik gelukkig nog genoeg andere onderwerpen waarover ik kan bloggen! Ook zet ik altijd linkjes naar mijn recensies op andere sites bij mijn wrap ups en dergelijke, zo zien bloglezers dat ik toch aardig bezig ben geweest met recenseren!

 7. 18 maart 2016 / 21:58

  Ik recenseer voornamelijk voor mijn eigen site. Alleen jeugdboeken recenseer ik ook bij Ikvindlezenleuk.nl omdat ik hoop dat ik daar kinderen enthousiast kan maken om een bepaald boek op te pakken. Dat is recenseren met een handige vragenlijst. Maar over het algemeen heb ik genoeg werk aan mijn eigen blog en daar stop ik al mijn energie in. Werkt fijn zo 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.