Boekrecensie: Nicola Yoon – Alles wat je lief is

Het boek Alles wat je lief is stond al lang op mijn lijstje. Ik had veel positieve recensies gelezen en de film zou binnenkort in de bioscoop draaien, dus ik wilde hem snel gaan lezen. Ik kreeg dit boek voor mijn verjaardag van mijn vriend en ik nam Alles wat je lief is mee naar Kopenhagen.

We volgen Maddy, een meisje van achttien dat ongeneeslijk ziek is. Maddy is zo allergisch voor de wereld dat ze niet naar buiten kan. Ze is haar hele leven al binnen: ze woont samen met haar moeder in een huis dat continu de lucht filtert en ze heeft een eigen verpleegster. Ze doodt de tijd met het lezen van honderden boeken en ze plaatst spoilende boekbesprekingen online. Wanneer er een nieuwe familie naast haar komt wonen met een wel erg knappe jongen, kan Maddy haar ogen niet van hem afhouden.

Op het moment dat ik begon met lezen, ging ik als een speer door het verhaal heen. De schrijfstijl is heel fijn, de hoofdstukken zijn kort en de hoofdstukken worden afgewisseld met mailtjes, boekbesprekingen of tekeningen. Ik werd meteen het verhaal ingezogen en ik voelde mee met Maddy. Ondanks het heftige onderwerp over de ziekte van Maddy, wordt het boek niet heel zwaar. Nicola Yoon heeft dit perfect gedaan met haar luchtige en fijne schrijfstijl. Maddy is een sterk personage: ze zit al haar hele leven opgesloten, maar ze is vrolijk en positief en ze maakt er het beste van. Het liefdesverhaal tussen Olly en Maddy is prachtig beschreven, ik heb daar wel een aantal tranen bij gelaten.

De twist in het verhaal zie je geleidelijk aankomen en hoewel ik moet toegeven dat dat het verhaal een stuk interessanter maakt, voelde het voor mij ook een beetje dubbel. Het begin van het verhaal was sterk, maar de twist en het einde voelden daarentegen nogal gehaast. Het verhaal brak mijn hart, maar liet me uiteindelijk toch met een dubbel gevoel zitten. Daarnaast voelde het einde een beetje cheesy, het was vrij voorspelbaar.

Uiteindelijk vind ik Alles wat je lief is echt wel een mooi verhaal. Het boek bevat een mooie boodschap over loslaten, familie, rouw, zelfstandigheid, verlangen en onvoorwaardelijke liefde. Het is een ontroerende young adult en zeker een aanrader voor liefhebbers van de boeken van John Green.

Beoordeling: ★★★★☆

Boekrecensie: Nicola Yoon - Alles wat je lief is

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

3 Reacties

  1. 31 juli 2017 / 08:36

    Ik ben het helemaal met je eens dat de twist niet verrassend is. Een ander einde zou het hele verhaal hebben verpest, maar het was wel jammer dat het zo voorspelbaar was.

  2. 20 augustus 2017 / 16:30

    Ik vond dit echt zo’n onwijs mooi boek! Ik vond de twist juist wel verrassend, had het echt niet verwacht en ik vond het enorm goed in elkaar zitten. Morgen ga ik naar de film, ben benieuwd of die net zo goed is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.