Tips voor je citytrip naar Praag: Karelsbrug, de astronomische klok en de Lennon wall

Vorige maand ging ik samen met mijn vriend een paar dagen naar Praag. Ik kan je alvast verklappen: het is een van mijn favoriete Europese steden geworden! Praag is prachtig en heeft heel veel mooie gebouwen en uitzichtpunten. Kijk je mee naar mijn fotoverslagje van Praag? 🙂

Karelsbrug

De Karelsbrug is niet te missen in Praag. Het is hier altijd ontzettend druk, maar ook sfeervol en gezellig. Er staan verschillende kraampjes met sieraden en schilderijen en er zijn vaak muzikanten te vinden. De Karelsbrug is het hart van Praag en wij hebben er elke dag wel overheen gewandeld. Je hebt een mooi uitzicht over de Moldau rivier en over de gebouwen aan de rand van de rivier. De brug is omringd met standbeelden en wordt beschermd met drie torens. Tip: je kan in een van deze torens met de trap naar boven en dan heb je een schitterend uitzicht over de Karelsbrug!

Tips voor je citytrip naar Praag: Karelsbrug, de astronomische klok en de Lennon wall

Astronomische klok

De astronomische klok is een van de highlights van Praag. Zoals je op de foto ziet waren er veel werkzaamheden rondom de klok toen wij er waren (en ook bij andere gebouwen in Praag), maar we konden de klok nog steeds goed zien. Ik had de klok een stuk groter verwacht, maar het blijft een mooi en indrukwekkend uurwerk. Elk uur gaan de deurtjes boven de klok open en zie je verschillende apostelen voorbij komen. Ieder uur verzamelt zich dan ook een hele menigte voor de klok om dit spektakel te zien. Bereid je er op voor dat het niks voorstelt, maar het is wel leuk om even gezien te hebben.

John Lennon wall

Sinds 1980 is deze normale muur in Praag omgetoverd tot de ”John Lennon wall”. Er is een heleboel graffiti op te zien, vaak geĂŻnspireerd op John Lennon of op liedjes van de Beatles. Ik denk dat het heel erg afhangt van het moment en de tijd dat je hier bent hoe mooi de muur is. Er wordt namelijk iedere keer met graffiti over andere graffiti heen gespoten, waardoor het er nogal rommelig uit kan zien. Toch is het wel leuk en indrukwekkend om pareltjes te ontdekken en ondertussen allerlei quotes te lezen: ”be the change you want to see in the world”, ”don’t sell your dreams”, ”when you change the way you look at things, the things you look at change” en een wat minder serieuze maar wel grappige: ”don’t do coke, do pepsi”. Om het clichĂ© af te maken stond er ook een gitarist liedjes van John Lennon te zingen, maar dit zorgde ook wel voor extra sfeer. Het is leuk om hier even langs te lopen en wat fotootjes te maken, maar verder heb je het wel snel gezien.

TrdelnĂ­k

De trdelnĂ­k is een echte Tsjechische specialiteit. Het is een deegrol met suiker, kaneel en gehakte noten die om een stok worden gewikkeld en boven hete kolen wordt gebakken. Daarna kan je je eigen vulling kiezen. Ik ging de eerste keer voor witte chocolade en mijn vriend voor slagroom met aardbeiensaus (ik won qua beste keus!). De keer daarna nam ik een vulling met pistache en mijn vriend met witte chocolade. Ik wilde ook nog caramel proberen, maar toen was ik de trdelnĂ­k eigenlijk al beu, haha. Het is wel echt een aanrader om te proberen als je in Praag bent!

Theater

We hadden vier volle dagen in Praag en na het avondeten slenterden we vaak wat door de stad. Op een avond liepen we langs het black light theater genaamd met de voorstelling ‘Aspects of Alice’ en omdat de avond nog jong was en we nog wel wat wilden ondernemen, besloten we naar deze voorstelling te gaan. Ik zou het je niet per se aanraden, het was best wel amateuristisch en het was niet hilarisch, maar wel vermakelijk. Een andere avond liepen we langs theatergebouw Divadlo Hybernia. Die avond zou er een balletvoorstelling zijn van het Zwanenmeer en de dag erna van Romeo en Julia. Ik zei tegen mijn vriend dat ik altijd al een keer naar het Zwanenmeer wilde en hij stond er wel voor open. Hij zei dat iedereen het Zwanenmeer kende en dat hij daarom wel benieuwd was. We gingen naar binnen en informeerde naar de prijzen. Daarna liepen we nog even door de stad om erover na te denken en uiteindelijk besloten we toch kaartjes te kopen voor die avond. Ik vond het geweldig, maar mijn vriend vond het helaas saai en slaapverwekkend (wat ik ook wel had verwacht, haha, maar ik vond het al heel wat dat hij het probeerde!). Ik heb zelf altijd gedanst (dat doe ik nu nog steeds, maar niet meer in een demoteam) en ik denk dat je er daarom ook anders naar kijkt, omdat je weet hoe moeilijk het is en hoe knap het is wat ze doen. Ik heb er in ieder geval echt van genoten en ik weet zeker dat ik nog vaker naar balletvoorstellingen wil gaan!

Uitzichtpunten

Praag heeft zo veel mooie uitzichtpunten! Ik zou je aanraden om ergens een plattegrondje te scoren en lekker door de stad heen te lopen en ondertussen de uitzichtpunten af te gaan. Mijn favorieten zijn het uitzicht vanaf de toren op de Karelsbrug, bij het Strahovklooster, vanaf de Petřín toren en de burchtheuvel.

Mooie en bijzondere gebouwen

Pff, waar moet ik beginnen? Overal waar je kijkt zie je prachtige en bijzondere gebouwen. Hieronder zie je een kleine greep van wat toffe, mooie en bijzondere gebouwen en plekken.

Algemene tips

Het is een nogal lang artikel geworden, maar Praag heeft ook zoveel te bieden. Ik zou nog wel even door kunnen gaan over alle leuke plekjes! Ik zal daarom afsluiten met nog wat algemene tips. Overnacht niet in Hotel Venezia, hier hebben we echt slechte ervaringen mee. Verder hebben wij eigenlijk alles lopend gedaan, behalve de rit vanaf het vliegveld naar ons hotel. Reizen met de metro is hier echt super goed te doen, maar zorg er wel voor dat je altijd een kaartje koopt. Daarnaast moet je ook zeker je studentenkaart niet vergeten (in combinatie met je paspoort/ID waar je leeftijd op te zien is), want daar hebben we echt veel korting mee gekregen. Op het gebied van eten en drinken kan je mijn tips lezen in een eerdere blog. Breng zeker een bezoekje aan de burchtheuvel en de Petřín toren. Vyšehrad vond ik zelf niet zo bijzonder, maar misschien is het wel iets voor jou. Als boekenliefhebber was ik ook heel benieuwd naar de openbare bibliotheek, maar dat viel ook nogal tegen. Daarnaast moet je er entree betalen en je moet ook nog eens betalen als je foto’s wilt maken, terwijl je de bibliotheek alleen van een afstandje ziet. Ik zou je in ieder geval aanraden om lekker door de stad te slenteren en goed om je heen te kijken en de stad goed in je op te nemen. Veel plezier tijdens je citytrip: Praag is prachtig!

Ben jij al weleens in Praag geweest? 🙂

Liefs, Anouk

Volg je mij al op Facebook, Bloglovin’, Instagram en Twitter?

3 Reacties

 1. 28 november 2017 / 13:53

  Aah thanks voor je tips! Ik kan niet wachten! <3

 2. Aesa
  29 november 2017 / 03:57

  Aaaaaah wat een super leuk en uitgebreid artikel over Praag! De foto’s zijn wederom prachtig! Ik ben zeker getriggered om naar Praag te gaan. Fijn dat jullie hebben genoten lieverd! <3

 3. 29 november 2017 / 14:55

  Ik ben een paar jaar geleden in de zomer naar Praag geweest. We zaten 2 uur verderop in een super mooi landal park. We zijn er niet super lang geweest, maar ik vond het zeker wel een mooie stad. Ik zag helaas wel heel veel bedelaars…

  x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.