Boekrecensie: Will McCallum – Hoe je stopt met plastic

Als we zo doorgaan, is het in 2050 misschien wel zo dat er – qua gewicht – meer plastic in de zee drijft dan dat er vissen in de zee zwemmen. Plastic is hét probleem van onze tijd en dit boek helpt je op weg om zelf een verschil te maken. In Hoe je stopt met plastic laat Will McCallum zien hoe het ervoor staat met plastic, maar vooral hoe deze strijd begint bij individuen die beslissen dat het tijd is om actie te ondernemen. Te beginnen bij plastic dat je maar één keer gebruikt en daarna weggooit. Het was nog nooit zo gemakkelijk én nodig om die eerste stap te zetten!

Voordat ik begin met mijn recensie, moet ik er bij zeggen dat dit het eerste boek is dat ik las over plastic. Ik had op deze manier nog niet veel gelezen of gezien over de invloed van plastic, dus het boek bevatte talloze eye-openers voor mij. Dat ons overvloedige gebruik van plastic slecht is voor het milieu, weten we al een tijdje. Ik wist echter niet dat de gevolgen zo groot zijn, en ik denk dat veel mensen met mij zich niet helemaal bewust zijn van onze consumptiemaatschappij. We gebruiken een heleboel producten vaak maar één keer, daarna gooien we het plastic weg zonder echt na te denken over waar het plastic belandt. Nadat je hebt gelezen over de invloed van plastic, lees je in ieder hoofdstuk hoe je je plasticverbruik kunt verminderen op verschillende gebieden. Voor iedere kamer in je huis krijg je praktische tips, net als voor onderweg en op je werk. Het boek laat heel mooi zien hoe je met kleine stappen een verschil kan maken. Het is mogelijk om een heleboel te minderen met al dat plastic, dat deden we vroeger immers ook, maar we zijn enorm verwend geraakt. Ook de kleine dingen kunnen verschil maken, zoals het niet meer gebruiken van rietjes tot het gebruiken van een herbruikbare koffiebeker en uitwasbare make-updoekjes. Het is toch bizar dat zelfs op de diepste plek op aarde, waar geen dier ooit zonlicht heeft gezien, microplastics zijn aangetroffen?

Mocht je geïnteresseerd zijn in de invloed van plastic én hoe jij je eigen plastic gebruik kunt verminderen, dan kan ik Hoe je stopt met plastic van harte aanraden. Het heeft mij bewust gemaakt van mijn gebruik van plastic, de eerste stap is gezet naar een duurzamer leven. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik ben geïnspireerd geraakt door het boek van Will McCallum!

★★★★☆

* Dit boek heb ik ontvangen als recensie-exemplaar

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

2 Reacties

  1. 20 juni 2019 / 16:28

    Dit boek staat al een hele tijd op mijn leeslijst. Als ik de boeken die ik nu lees uit heb, dan ga ik toch eens aan dit boek beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.