Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Wow, we zijn een half jaar op de reis! De tijd gaat echt ontzettend snel. Wat hebben we al veel moois mogen zien in Canada, Amerika, Cuba, Nicaragua, Costa Rica, Panama en afgelopen maand in Colombia! Ik klets jullie weer bij in deze wereldreis update over de San Blas eilanden en Colombia 🙂

San Blas eilanden

Vorige maandupdate vertelde ik dat we een wel heel bijzondere grensoversteek zouden maken: met de speedboot via de San Blas eilanden van Panama naar Colombia. Dit was echt het hoogtepunt van onze reis! Zo veel bijzondere momenten: iedere dag snorkelen en zelf zeesterren, pijlstaartroggen en nurse sharks spotten. Slapen in hangmatten en ’s ochtends wakker worden met gitaarmuziek en het uitzicht op de oceaan en de opkomende zon. Onze gezellige groep met veel nationaliteiten. De allermooiste, verlaten eilandjes. Douchen met een emmertje en je bord afwassen in de oceaan. Twee avonden liedjes zingen met een gitaar rondom het kampvuur (we zingen nog regelmatig “Hey Jude” en “Home”). Een spelletjesmiddag die uiteindelijk echt heel leuk was. Op bezoek bij de Kuna Yala indianen. Genieten van een superheldere sterrenhemel. ’s Nachts de zee in om lichtgevende plankton te zien, wauw. Dat was echt magisch! Een perfecte afsluiting van onze reis in Panama.

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Colombia

Na Panama was het tijd om Colombia te ontdekken! Na een paar dagen relaxen in Capurgana reisden we verder naar het bloedhete maar kleurrijke Cartagena. Helaas konden we allebei niet zo goed tegen de warmte, ik moest afhaken bij de free walking tour en Richard werd helaas ziek. Na het warme Cartagena gingen we naar Minca waar we in een heerlijk hostel in de bergen verbleven. Het fijnste hostel van de reis tot nu toe! En toen was het tijd voor een hike van vier dagen, de Lost City Trek (Ciudad Perdida). Wat een toffe hike, maar ook wel zwaar hoor, haha. Extra trots dat we het gehaald hebben! Na een rustdagje zijn we verder gegaan naar Medellín. Deze stad heeft echt indruk op mij gemaakt. Vooral de walking tour door Comuna 13 vond ik bijzonder, want het is nog maar tien jaar geleden dat dit de gevaarlijkste stad van de wereld was. Ook de Pablo Escobar tour vond ik een aanrader! Na het drukke Medellín gingen we de bergen weer in. We bezochten een koffieplantage in Salento én we liepen de palmbomen hike, waarbij je waxpalmen van 60 meter ziet, heel mooi! Daarna verder naar Bogotá, alweer onze laatste stop in Colombia. Ik vond Colombia een heel indrukwekkend en veelzijdig land, wat ben ik blij dat we hier geweest zijn!

 • Mijn favoriete plekken: 1: Lost City Trek, 2: Salento, 3: Medellín
 • Richards favoriete plekken: 1: Lost City Trek, 2: Salento, 3: Medellín

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Peru

Op 23 februari zijn we geland in Peru! Na een dag in Lima zijn we naar Huacachina gegaan, de oase die je hieronder op de foto ziet. Wat een heerlijke plek! Hier zijn we gaan buggy rijden en sand boarden. Ook zijn we zelf nog de woestijn op gelopen voor een mooi uitzicht over de oase en de woestijn. Inmiddels zijn we in Arequipa, maar dat bewaar ik voor volgende maandupdate! 🙂

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Hoe bevalt de wereldreis tot nu toe?

Nog steeds goed! 😀 In de vorige maand update vertelde ik al wel dat ik merkte dat ik het reizen af en toe wel vermoeiend vond. Deze maand heb ik er dan ook aan toe gegeven dat ik een beetje reismoe was. We hebben zo veel moois gedaan en gezien de afgelopen maanden, maar ik geef mezelf geen ruimte om alles te verwerken. Colombia was bijvoorbeeld een land dat echt wel indruk op me heeft gemaakt en dat moet ik allemaal nog even een plekje geven. Ik weet dat reismoe een luxeprobleem is en niet iedereen zal het begrijpen – dat hoeft ook niet 😉 – maar voor mezelf wel een goede reminder om af en toe wat meer rust te pakken. Ergens twee nachten blijven en weer verder met een lange busrit, de volgende dag gelijk weer vroeg uit bed om te hiken. Iedere dag weer nieuwe indrukken en nieuwe prikkels. Af en toe een chilldag maar niet langer dan één dag. En als we dan een chilldag hebben wil ik vaak nog wel iets ondernemen. Ondertussen wil ik zo veel mogelijk boeken lezen, want ik heb nu de tijd. En ik moet ook nog heel veel blogs schrijven met tips over alle bestemmingen. Dit ga ik nu proberen om allemaal een beetje los te laten. Als we vier dagen lang een intensieve hike hebben gelopen, mogen we best wat langer relaxen dan één dag.

We hebben ons volgende vliegticket al geboekt en we hebben best wel ruim de tijd voor Peru. Dat geeft ook wat meer ruimte om tot rust te komen en wat langer op een bepaalde plek te blijven. Het stomme is dat ik wel weet dat je jezelf ook af en toe wat rust moet gunnen, maar het in de praktijk ook doen is toch wel wat anders. Maar goed, nu ik er aan toegegeven heb, gaat het misschien wat beter 🙂

Verder zijn we nog steeds goed aan het genieten! Het is wel gek dat we nu een half jaar weg zijn. De eerste zes maanden van onze reis zitten er al op. Wat gaat de tijd ontzettend snel! Het oorspronkelijke plan is om een jaar weg te blijven, maar dat kan ook wat korter of wat langer zijn. Ik baal wel echt dat ik zo achter loop met het schrijven van blogs, hopelijk kan ik komende maand wat inhalen! Binnenkort komt er wel een blog online met de meestgestelde vragen over onze wereldreis 🙂

Random wereldreis weetjes

 • Landen bezocht: 8 (Canada, Amerika, Cuba, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Peru)
 • Mijn top 3 landen van de wereldreis: 1: Canada, 2: Amerika, 3: Colombia
 • Richards top 3 landen van de wereldreis: 1: Canada, 2: Amerika, 3: Cuba
 • Oorspronkelijke wereldreis route: Canada, Amerika, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Peru, Bolivia, Chili, Nieuw-Zeeland, Australië, Japan, India
 • Wereldreis route tot nu toe: Canada, Amerika, Cuba, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Peru… (hierna gaan we naar Nieuw-Zeeland en waarschijnlijk ook nog naar Indonesië en Sri Lanka, maar dat staat allemaal nog niet vast)
 • Aantal baby’s geboren bij vrienden of familie tijdens onze reis: 2 (welkom op de wereld, Noud ? en Julie ?)

Spelletjes en gelezen boeken

 • Pesten: Anouk 16 – Richard 11
 • Rummikub: Anouk 23 – Richard 29
 • Regenwormen: Anouk 45 – Richard 30
 • Mario Party: Anouk 4 – Richard 14
 • Aantal boeken uitgelezen tijdens de wereldreis: 45
 • Aantal boeken uitgelezen tijdens de wereldreis door Richard: 33
 • Deze televisieprogramma’s keek ik deze maand: Heel Holland Bakt, Married at First Sight, Over Mijn Lijk, The Voice of Holland en Wie is de Mol?

Wat staat er nu op de planning?

De komende weken gaan we Peru verkennen! We gaan hiken in de Colca Canyon en daarna verder naar Cusco. Het plan was om de Salkantay trek te lopen naar Machu Picchu, maar vanwege land slides is deze hike nu gesloten. Ik houd nog een beetje hoop dat de trail weer open gaat, maar voor nu houd ik er rekening mee dat we met een treintje naar Machu Picchu moeten gaan. Ook leuk natuurlijk, maar toch wel heel jammer! Verder gaan we in Cusco een paar toffe dagtrips doen en uiteindelijk gaan we ook nog mooie hikes doen in Huaraz. En na Peru gaan we dit continent verlaten… dat is ook wel gek! Maar daar zijn we allebei ook wel aan toe. Eind maart gaan we namelijk naar Nieuw-Zeeland! We hebben allebei heel veel zin in deze bestemming. De vliegtickets zijn geboekt, nu nog een goede deal zoeken voor een camper om te huren. Ik houd jullie in ieder geval weer op de hoogte!

Liefs, Anouk

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

5 Reacties

 1. Anny
  28 februari 2020 / 22:21

  Wat een leuk stukje weer om te lezen!
  Zorg er idd wel voor om genoeg rust te nemen.
  En voor ons is het aftellen begonnen!!!

 2. 29 februari 2020 / 01:25

  Heel leuk om te lezen en hoewel wij in Zuid-Oost-Azië zijn, heel herkenbaar! Vooraf had ik me voorgenomen om juist langzaam te reizen maar onderweg wil ik dan toch steeds weer alles zien en doen. Ik probeer het nu echt los te laten en liever minder plekken langer te bezoeken dan meer plekken korter. Bevalt goed! Columbia en Panama lijken me zo fantastisch, hoop dat wij dat ook nog gaan redden op onze wereldreis. Echt goed trouwens, hoeveel je hebt gelezen! Ben nog steeds bezig in m’n eerste luisterboek… Veel plezier nog!

 3. Tessa
  2 maart 2020 / 09:30

  Heerlijk om te lezen! Al weer 6 maanden onderweg. Wauw. Geniet ?

 4. 4 maart 2020 / 12:13

  Wat gaat de tijd onwijs snel zeg! Heel veel plezier nog op reis en ben benieuwd naar je toekomstige blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.