Wereldreis update maand #5: Nicaragua, Costa Rica en Panama

Wow, voor mijn gevoel is het nog helemaal niet zo lang geleden dat ik de vorige wereldreis update online zette. Inmiddels zijn we alweer vijf maanden op wereldreis, de tijd gaat echt snel! Afgelopen maand waren we in drie landen: Nicaragua, Costa Rica en Panama. Ik klets je in deze blog weer bij!

Nieuwjaar vieren in Nicaragua

Na Cuba reisden we eind december verder naar Nicaragua, waar we León, Granada, Isla Ometepe en San Juan del Sur hebben bezocht. Ik vond Nicaragua een erg fijn land om te reizen: je kunt je er makkelijk en goedkoop verplaatsen, de natuur is prachtig en je hebt veel afwisselende activiteiten. Mijn favoriete plek was León, vanuit deze plek kun je makkelijk excursies regelen naar vulkanen en meren. Wij gingen hier vulkaan boarden op Cerro Negro én kamperen op de Telica! Dat was echt zo ontzettend tof. Ons bezoek aan Granada was kort maar krachtig, hier bezochten we een kerk en we zagen lava borrelen in de Masaya vulkaan. Op Isla Ometepe huurden we scooters om over het eiland te crossen en we luidden hier het nieuwe jaar in. Bij ons hotel hadden ze een (iets te gezellig) feestje georganiseerd inclusief piñata’s, de hele avond gratis drinken en een klein beetje vuurwerk. Daarna zijn we nog naar San Juan del Sur geweest, een plek die we allebei niet echt boeiend vonden. Dit was onze laatste stop in Nicaragua, tijd voor Costa Rica!

 • Mijn favoriete plekken: 1: León, 2: Isla Ometepe, 3: Granada
 • Richards favoriete plekken: 1: León, 2: Isla Ometepe, 3: Granada
 • Mijn top 3 favoriete vulkaanervaringen: 1: Overnachten op de Telica, 2: Vulkaan boarden vanaf Cerro Negro, 3: Lava zien borrelen bij Masaya
 • Richards top 3 favoriete vulkaanervaringen: 1: Overnachten op de Telica, 2: Lava zien borrelen bij Masaya, 3: Vulkaan boarden vanaf Cerro Negro

Hiken en kamperen op de actieve Telica vulkaan in Nicaragua

Costa Rica

Tijdens onze reis zijn we regelmatig in gesprek geweest met andere reizigers. We hebben vaak gehoord dat Costa Rica te duur, te druk, te toeristisch en te overrated zou zijn. Dit wilden we met eigen ogen ervaren, dus we hebben er toch voor gekozen om twee weken naar Costa Rica te gaan. En inderdaad, Costa Rica is erg druk, duur en toeristisch. Costa Rica weet goed in te spelen op toerisme maar gelukkig hadden we ons hier op ingesteld. Dat wil echter niet zeggen dat het geen mooi land is. We hebben genoten van de mooie natuur en het was tof om zo veel dieren te spotten. Het land zal niet in onze landen top drie komen, maar dat wil niet zeggen dat het geen toffe bestemming is. Ik begrijp wel wat de andere reizigers zeiden, maar er zijn ook heel veel mensen die Costa Rica wel fantastisch vinden. Ik kan je alleen maar aanraden om zelf op pad te gaan en je eigen mening te vormen!

 • Mijn favoriete plekken: 1: Manuel Antonio, 2: Monteverde, 3: La Fortuna
 • Richards favoriete plekken: 1: Manuel Antonio, 2: Monteverde, 3: Rincón de la Vieja

Wereldreis update maand #5: Nicaragua, Costa Rica en Panama

Panama

Afgelopen week waren we in Panama! We begonnen op het eiland Bocas del Toro. De weersvoorspellingen waren niet best, maar gelukkig hadden we gewoon een zonnige en warme dag! We gingen eerst naar Playa Estrella om zeesterren te spotten en daarna naar Blue Coconut om te snorkelen en te relaxen. Wat een heerlijke dag! Daarna verder naar de jungle in Boquete waar we de Il Pianista trail liepen. Gelukkig samen met andere reizigers, anders was het nog een opgave geweest om de weg te vinden. En nu zijn we in Panama-Stad waar we het Metropolitan Natural Park en het Panama-kanaal hebben bezocht. Vanaf morgen gaan we aan ons laatste avontuur in Panama beginnen: de San Blas eilanden! Die zou nog wel eens hoog in de Panama top 3 kunnen eindigen 🙂

 • Mijn Panama top 3 (tot nu toe): 1: Bocas del Toro, 2: Boquete, 3: Panama-Stad
 • Richards Panama top 3 (tot nu toe): Bocas del Toro, 2: Boquete, 3: Panama-Stad

Wereldreis update maand #5: Nicaragua, Costa Rica en Panama

Hoe bevalt de wereldreis tot nu toe?

Goed! Afgelopen maand was weer erg tof en gelukkig geen tegenslagen gehad 🙂 Ik vond het wel erg gek dat één van mijn vriendinnen is bevallen en dat je dan niet even langs kunt gaan, maar gelukkig is er digitale kraamvisite, haha. Tijdens onze wereldreis zullen er in onze omgeving vier baby’s worden geboren waarvan er afgelopen maand twee geboren zijn.

Verder hebben we het nog steeds goed naar ons zin. Ik merk wel dat ik het moeilijk vind om een dag niks te doen, dan verveel ik me gelijk. Omdat we zo’n toffe reis maken, heb ik ook het gevoel dat ik het leuk ‘moet’ hebben. Ook ligt het reistempo daarom best wel hoog en gun ik mezelf niet zo veel rust. Ik hoop dat ik dat de komende tijd een beetje los kan laten.

Random wereldreis weetjes

 • Landen bezocht: 6 (Canada, Amerika, Cuba, Nicaragua, Costa Rica, Panama)
 • Aantal vluchten tot nu toe: 5
 • Dagen in Nicaragua: 15
 • Plekken bezocht in Nicaragua: 4 (León, Granada, Ometepe, San Juan del Sur)
 • Dagen in Costa Rica: 15
 • Plekken bezocht in Costa Rica: 7 (Manuel Antonio, Monteverde, Rincón de la Vieja, La Fortuna, Tortuguero, San José, Puerto Viejo)
 • Aantal muggenbulten in Costa Rica: 100+
 • Plekken bezocht in Panama: 3 (Bocas del Toro, Boquete, Panama-Stad en hier komt straks nog San Blas bij)
 • Dagen in Panama: 7 (uiteindelijk zullen dit er 11 zijn)
 • Mijn top 3 landen van de wereldreis: 1: Canada, 2: Amerika, 3: Nicaragua
 • Richards top 3 landen van de wereldreis: 1: Canada, 2: Amerika, 3: Cuba
 • Aantal baby’s geboren bij vrienden of familie tijdens onze reis: 2 (welkom op de wereld, Noud ? en Julie ?)

Spelletjes en gelezen boeken

 • Pesten: Anouk 16 – Richard 11
 • Rummikub: Anouk 21 – Richard 26
 • Regenwormen: Anouk 36 – Richard 26
 • Mario Party: Anouk 4 – Richard 14
 • Aantal boeken uitgelezen tijdens de wereldreis: 42
 • Aantal boeken uitgelezen tijdens de wereldreis door Richard: 23
 • Deze televisieprogramma’s keek ik deze maand: Heel Holland Bakt, Married at First Sight, Over Mijn Lijk, The Voice of Holland en Wie is de Mol? (Een hele waslijst, haha! Ik vind het heerlijk om nog even een uurtje een programma terug te kijken voordat ik ga slapen.)
 • Deze serie keken we samen deze maand: een paar afleveringen van het tweede seizoen van You

Wat staat er nu op de planning?

Vanaf morgen hebben we een erg bijzondere excursie: we gaan naar de San Blas eilanden! De San Blas eilanden in Panama beschikken over maar liefst 357 eilanden met witte zandstranden en wuivende palmbomen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Kuna indianen. Wij gaan vier dagen en drie nachten met een speedboot tussen de eilandjes reizen en genieten van het ultieme eilandgevoel. Ik kijk vooral uit naar het offline genieten, het uitzicht op de kleine, bijna onbewoonde eilandjes, kampvuren, drinken uit kokosnoten en iedere dag in zwemkleding. Het fijne is dat deze tour gelijk onze grensoversteek is. We stappen op in Panama maar we zullen eindigen in Colombia. Ik verwacht dat we heel februari wel nodig hebben om Colombia te ontdekken. Ik houd jullie zoals altijd weer op de hoogte!

Liefs, Anouk

Wereldreis update maand #5: Nicaragua, Costa Rica en Panama

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

3 Reacties

 1. Judith
  27 januari 2020 / 19:25

  Ik vind deze updates zo leuk om te lezen! ? echt top ervaringen allemaal! Super leuk!
  Veel plezier op de eilandjes! Ben heel benieuwd weer!
  Liefs,
  Judith

 2. 29 januari 2020 / 14:41

  Persoonlijk vond ik Costa Rica een van de mooiste landen die ik ooit al bezocht. Je foto’s brachten me meteen terug naar die reis!

 3. Nika
  31 januari 2020 / 11:47

  Super leuk wat jullie allemaal meemaken!! ? En wat zien jullie veel van de wereld, daar kan iedereen alleen maar jaloers van worden haha. Geniet ervan, want de tijd gaat veeeeel sneller dan je zou willen. Ik blijf jullie volgen ? (leuk weetje van mij, ik gebruik emojipedia dagelijks ?) Liefs Nika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.