3 mooie lessen die ik afgelopen jaar leerde

Het afgelopen jaar vond ik best wel pittig. We moesten onze wereldreis afbreken vanwege corona, ik begon bij een nieuwe baan waar ik niet op mijn plek zat, veel teleurstellingen tijdens onze huizenzoektocht en door corona zag het leven er sowieso heel anders uit. Een moeilijk jaar, maar ook een leerzaam jaar. In deze blog deel ik 3 mooie lessen die ik afgelopen jaar leerde.

3 mooie lessen die ik afgelopen jaar leerde

Doe wat je leuk vindt

Als er iéts is dat ik het afgelopen jaar heb geleerd, dan is het wel dat je moet doen wat je leuk vindt. Het klinkt simpel, maar het blijkt in de praktijk soms nog best lastig. Na onze wereldreis wilde ik zo snel mogelijk aan het werk. Achteraf gezien had ik mezelf meer tijd moeten gunnen om een baan te vinden die goed bij me past. Vanwege het coronavirus waren er in die periode veel minder vacatures. In juli 2020 startte ik daarom met een baan die me leuk leek, maar waarvan ik ook wist dat het niet mijn droombaan was. In combinatie met het thuiswerken was het best lastig om mijn plek te vinden. Ik wilde het wel graag een eerlijke kans geven. Toch merkte ik al snel dat ik er niet de energie uithaalde die ik erin stopte.

In februari verstuurde ik mijn eerste sollicitatie. Dat vond ik best een grote stap, want ik was toen nog niet zo lang in dienst bij mijn werkgever. De vacature was te leuk om er niks mee te doen en hij sloot goed aan bij mijn wensen. Helaas mocht ik niet op gesprek komen. Jammer, maar ik had er ook wel vrede mee. Ik wist nu dat ik de stap durfde te zetten om verder te solliciteren en mijn droombaan zou vast nog wel langskomen. In de komende maanden kwam er helaas niet veel voorbij. In mei gingen Richard en ik een weekje naar Texel. Daar kreeg ik een mailtje van het eerste bedrijf waar ik solliciteerde met de titel: ”Sta je nog open voor een nieuwe baan?”. En zo zette ik op 15 juni mijn handtekening onder mijn nieuwe contract.

Ontslag nemen vond ik wel heel vervelend. Ik ben een loyale werknemer en dan voelt het niet natuurlijk om ”al” na een jaar ontslag te nemen. Maar ik heb niet voor niks de les geleerd dat je moet doen wat je leuk vindt. De duur van je dienstverband moet nooit de reden zijn om je hart niet te volgen.

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

Nee zeggen vind ik best moeilijk, vooral in situaties op het werk. Ik stel me vaak té dienstverlenend op, waardoor ik te veel hooi op mijn vork neem. Voorstellen om in het weekend mijn laptop wel open te klappen omdat een collega zelf niet scherp was geweest op de deadline, of me toch over laten halen om in een projectteam te stappen waar ik eerder al nee tegen had gezegd. Hier heb ik zeker nog wel wat te leren. Als ik mezelf niet leer om wat vaker nee te zeggen, ga ik misschien alsnog dingen doen die ik niet leuk vind. En ik heb het afgelopen jaar juist geleerd hoe belangrijk het is dat je dingen doet die je leuk vindt.

Beter voor mezelf zorgen

Ontbijten is niet mijn sterkste punt. Ik heb in de ochtend geen honger en als ik stress of spanning ervaar, krijg ik al helemaal niks weg. Afgelopen jaar werkte ik door corona veel thuis, waardoor de balans tussen werk en privé ver te zoeken was. Daardoor vond ik het ook lastig om goed voor mezelf te zorgen. Soms sloeg ik niet alleen het ontbijt over, maar ook de lunch. Dat kan natuurlijk nooit goed zijn. Daarom besloot ik om in maart te starten met Personal Body Plan. Via een app houd ik bij wat ik eet (en welke voedingsstoffen ik binnenkrijg) en vanuit de app kan ik mijn twee work-outs per week uitvoeren. Er is een coach die meekijkt en mij advies geeft. Voor mij een stok achter de deur om goed voor mezelf te zorgen, de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en fitter te worden.

Beter voor mezelf zorgen heeft ook te maken met voldoende rust pakken. We ”moeten” veel van onszelf: werken, vers eten koken, tienduizend stappen per dag zetten, het huis helemaal schoon, mediteren, sporten socializen met vrienden en interessante boeken lezen. Goed mijn rust pakken is nog wel een leerpunt. Voor mijn verjaardag in juni kreeg ik een Fitbit Sense van mijn vriend waarbij ik precies kan zien hoe mijn nachtrust is geweest. Lezen voordat ik ga slapen helpt mij al om tot rust te komen, maar een fijne avondroutine zou hier ook bij helpen. Een goede nachtrust begint voor mij bij fijn beddengoed (het liefst met een vrolijk kleurtje of printje) en een comfortabel hoofdkussen. Verder heb ik op mijn nachtkastje een Himalaya zoutlamp staan en ik probeer mijn telefoon niet in de slaapkamer te hebben als ik ga slapen. Een goede nachtrust is zo belangrijk om uitgerust aan de dag te beginnen en om de energie te hebben om je dromen waar te maken.

Dat ik deze mooie lessen leerde, wil nog niet zeggen dat het me allemaal vlekkeloos lukt. Maar ik ben in ieder geval al wel tot het inzicht gekomen, en dat is al een begin! Welke mooie lessen heb jij afgelopen jaar of afgelopen tijd geleerd? Ik ben heel benieuwd!

Liefs, Anouk

4 mooie lessen die ik afgelopen jaar leerde

€ Dit artikel is een advertorial

1 Reactie

  1. 13 augustus 2021 / 10:28

    Wat een mooie leermomenten. En gefeliciteerd met je nieuwe job. Ik hoop dat je hier je plekje kunt vinden. En na een jaar weggaan is helemaal niet erg. Er zijn ook mensen die na een proefperiode al besluiten dat het toch niets was en ook dat is helemaal oké. Soms kan het ook liggen aan de verwachtingen die de werkgever schept tijdens het sollicitatiegesprek. Als dat niet aansluit bij de werkelijkheid kan het ook zo maar zijn dat de nieuwe werknemer na een tijdje weer vertrekt. En wat goed dat je met personal body plan bent gestart. Ik heb het een aantal jaren geleden ook gedaan, maar vond het uiteindelijk (voor mij dan) te tijdrovend. Ik ben benieuwd hoe jij het vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.