Boekrecensies met en zonder spoilers

Iedereen schrijft (boek)recensies op zijn eigen manier. Dit is dan ook geen artikel waarbij het een goed is en het ander fout, maar meer hoe ik het zelf beleef. Dat hangt helemaal af van of ik het boek al gelezen heb en of ik er met anderen over wil praten. Benieuwd geworden?

Ik volg heel veel boekenblogs via Bloglovin’. Sommige artikelen lees ik wel, anderen niet. Ik lees recensies vanuit twee punten: recensies van boeken die ik graag wil lezen, of recensies over boeken die ik al heb gelezen wanneer ik benieuwd ben naar de mening van een andere boekenblogger.

Boekrecensies met en zonder spoilers

Recensies over boeken die me leuk lijken

Als ik een recensie voorbij zie komen over een boek dat me leuk lijkt, ben ik benieuwd naar de meningen van andere bloggers. Dit beïnvloedt mijn interesse om het boek te lezen meestal niet. Ik word namelijk aangetrokken door het boek zelf. Als veel bloggers negatief zijn over een boek, blijf ik nieuwsgierig en vraag ik me af of ik het boek ook zo zou beleven. Bij deze recensies ben ik super blij dat er geen spoilers in de recensies staan, dat maakt het immers veel minder leuk om het boek te lezen. Het liefst ga ik blanco een boek in, dan kan het boek ook niet tegenvallen vanwege te hoge verwachtingen. Maar omdat ik zo nieuwsgierig ben, lees ik wel veel recensies over de boeken die me leuk lijken. Gelukkig geven de meeste recensies niet teveel weg en weten de bloggers goed hun mening te verwoorden.

Boekrecensies met en zonder spoilers

Recensies over boeken die ik heb gelezen

Maar soms heb ik écht behoefte om een recensie te lezen die spoilers bevat. Zo’n recensie wil ik echter wel pas lezen nádat ik het betreffende boek heb gelezen. Soms heb je een boek gelezen en dan móét je er gewoon met iemand over praten, herkennen jullie dat? Ik heb in mijn omgeving weinig mensen die veel lezen, en al helemaal geen mensen die dezelfde boeken lezen als ik. Toen ik bijvoorbeeld het boek Versplinterd van Dani Atkins uit had, móést ik gewoon met iemand over het einde praten. Maar als je dan op zoek gaat naar recensies, schrijft natuurlijk niemand over dat einde (behalve dat het mindblown was), omdat je dan een deel van het verhaal verklapt.

Aan de ene kant wil ik recensies lezen zonder spoilers omdat ik dan het boek nog kan lezen, en aan de andere kant heb ik soms echt de behoefte aan een recensie mét spoilers, omdat ik met iemand wil praten over een bepaald aspect uit het boek of wil weten hoe iemand anders dat heeft ervaren. Zelf schrijf ik mijn recensies zonder spoilers en ik ben ook van plan om dat te blijven doen. Het is ook een soort ongeschreven regel in de boekbloggers wereld (en terecht!). Soms vind ik het echter wel lastig om zonder spoilers te schrijven. Bijvoorbeeld die ene moord of andere grote gebeurtenis, kan er voor zorgen dat je het boek geweldig vindt, maar daar kun je dan niet over schrijven. Wat een dilemma allemaal, hè? Haha, ik ben zo benieuwd of jullie dit herkennen of dat ik gewoon heel veeleisend en wisselvallig ben 😉

Heb jij weleens behoefte aan een recensie met spoilers?

Boekrecensies met en zonder spoilers

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

26 Reacties

 1. 10 mei 2016 / 09:57

  Ik vind het eigenlijk altijd een beetje zonde als er spoilers in staan. Dan heb ik ook het gevoel dat minder mensen het boek gaan lezen denk ik.

  x

  • 10 mei 2016 / 14:33

   Als ik het boek nog wil lezen, vind ik dat ook heel zonde inderdaad. Dan verpest je het eigenlijk voor mensen die interesse in het boek hadden!

 2. 10 mei 2016 / 10:14

  Ik vind het ook heel leuk om reviews te lezen van boeken die ik zelf heb gelezen. Op deze manier kan je toch een beetje fangirlen met mensen die hetzelfde boek lazen! Meestal heb ik echter alsnog geen behoefte aan spoilers; ik vind het al leuk om mijn mening met die van een ander te vergelijken. En als ik echt wil praten over een spoiler-gerelateerd onderdeel van het boek, dan contacteer ik andere fans van dat boek gewoon via twitter ofzo 😉

  • 10 mei 2016 / 14:34

   Ja inderdaad, haha! Ik heb alleen behoefte aan spoilers als ik het boek uit heb en even met iemand wil kletsen. Maar dan is Twitter of zo een goede oplossing inderdaad 🙂

 3. Richard van Pelt
  10 mei 2016 / 11:36

  Leuk artikel! Ik lees eigenlijk nooit recensies (op readingtraveller na natuurlijk). Misschien moet ik dat wel wat vaker doen. Vermelden de meeste recensenten overigens niet in de titel of het begin van de tekst dat een recensie spoilers bevat?

 4. 10 mei 2016 / 14:30

  Ik herken je gedachtes hierin heel goed! Als je zo’n Geweldig boek leest is het zo lastig om te omschrijven Waarom dit boek zo geweldig is zonder spoilers te geven. Want je wilt gewoon erop in kunnen gaan.. op het Waarom dat personage zo geweldig is! Of waarom die ene gebeurtenis je hart aan 1000 stukken heeft gescheurd etc.. Maar zelf schrijf ik mijn recensies inderdaad ook altijd, zo goed als, spoilervrij. Want spoilers lezen van boeken die je zelf nog niet las vind ik vreselijk dus ik wil dat de lezers van mijn recensies ook niet aandoen. Maar voor de lezers die het boek wel al lazen zou het inderdaad leuk zijn, zodat je samen kunt fangirlen! Ik heb wel sinds kort een plugin voor spoilers, maar gebruik hem eigenlijk nog niet. Misschien zou ik dat meer moeten doen.. Dan kunnen mensen ervoor kiezen om toch inhoudelijk meer te weten te komen over mijn mening van het desbetreffende boek bv. Leuk artikel!

  • 10 mei 2016 / 14:36

   Dankjewel! Fijn dat jij je hierin herkent, dan ben ik niet de enige 😉 Zo’n plugin is wel een goede oplossing trouwens!

 5. 10 mei 2016 / 14:49

  Ik herken het wel een beetje, vooral achteraf inderdaad. Ik heb een plugin waar je een spoilerfunctie in hebt zitten, dus dan kunnen mensen zelf bepalen of ze de spoilers willen lezen. Maar ik moet zeggen dat ik daar dan alsnog vrij voorzichtig mee ben, want je zult als lezer maar per ongeluk op dat knopje drukken en zien dat Klaas doodgaat, terwijl Klaas je favoriete personage is.
  Maar zelf schrijf ik dus vrijwel altijd spoilervrij, omdat spoilers zien, gewoon niet leuk is

  • 10 mei 2016 / 16:19

   Fijn dat je het herkent! Zo’n plugin lijkt me heel handig maar ook wel gevaarlijk inderdaad 🙂

 6. Amber
  10 mei 2016 / 14:52

  Als er spoilers in staan is voor mij het plezier stiekem wel een beetje weg ja. Ik probeer ook altijd zo min mogelijk over het verhaal te vertellen, alleen datgene wat al bekend is of niet uit maakt voor het verhaal.

  • 10 mei 2016 / 16:21

   Dat probeer ik ook inderdaad! Maar soms is een gebeurtenis heel belangrijk in het boek, alleen dat kan je dan niet bespreken. Dat vind ik soms wel lastig.

 7. 10 mei 2016 / 15:46

  Ik herken t wel! In mijn omgeving lezen ook weinig mensen dus zoek ik verbintenis bij andere lezers en bloggers!

  • 10 mei 2016 / 16:22

   Jammer is dat, hè? Gelukkig kunnen we op internet op zoek naar andere lotgenoten 😉

 8. 10 mei 2016 / 16:41

  Dat heb ik heel vaak tijdens het schrijven van boekrecensies. Soms wil ik iets heel graag benoemen, maar doe het niet omdat ik het spoilervrij wil houden.

  • 10 mei 2016 / 18:05

   Ja precies! Wel fijner voor de lezers, maar ik vind het soms wel lastig om er omheen te schrijven.

 9. 10 mei 2016 / 17:05

  Soms heb ik een grote behoefte aan recensies met spoilers! Sterker nog, ik heb soms een enorme behoefte om spoilers te zetten in mijn eigen recensies haha. Ik wil het verhaal dan zo graag bespreken met iemand en erover praten, maar omdat ik weet dat sommige mensen het nog niet gelezen hebben, zet ik het er niet in. En het is inderdaad terecht om er geen spoilers in te zetten, want je kan het soms aardig verpesten voor iemand. Sommige bloggers geven een hele uitgebreide beschrijving van waar het boek over gaat, soms hele alinea’s die een groot verloop van het verhaal bespreken. Dan is het voor mij eigenlijk al verpest. Een boek moet je ook verrassen.

  • 10 mei 2016 / 18:06

   Precies dit, haha! Amen 😀 En ik vind het inderdaad ook niet chill als mensen een uitgebreide beschrijving geven over het verhaal. Ook al is het dan geen ”spoiler”, je weet dan al wel een beetje hoe het verhaal gaat lopen en dat is jammer!

 10. 10 mei 2016 / 19:48

  Liefde voor de macarons! En dit is zeker herkenbaar: ik lees ook graag recensies van boeken die ik al heb gelezen omdat ik dan benieuwd ben of men het met mij eens is: en als ik recensies lees van boeken die ik nog wil lezen, doe ik dat meestal heel scannend omdat ik merk dat ik vaak ga letten op wat er in die en die recensie stond.

  • 13 mei 2016 / 09:03

   Yay, macarons! Deze waren helaas niet super lekker, haha 🙁 En ik ben het met je eens! Maar recensies van boeken die ik nog wil lezen moet ik ook scannend gaan lezen, want ik heb laatst al een kleine spoiler gelezen 🙁 Maar ik ben dan gewoon zo benieuwd of het boek het lezen waard is!

 11. 12 mei 2016 / 08:16

  Ik ben zelf van mening dat een recensie zo goed als zonder spoiler hoort te zijn.. maar dat neemt niet weg dat er andere manieren zijn om over spoilers te praten. Lang leve alle boekblogger apps.. haha

 12. 12 mei 2016 / 20:22

  Eigenlijk hou ik vooral van recensies nadat ik een boek gelezen heb. Dan ben ik immers heel benieuwd naar de mening van anderen. Of ze het even goed vonden? Wat ze van die ene plotwending vonden? (Versplinterd heb ik zelf ook gelezen 😉 ), Of ze even erg uitkijken naar het vervolg?

  • 13 mei 2016 / 09:04

   Ik vind het inderdaad ook altijd interessant om te kijken hoe andere bloggers het boek hebben ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.