Gastrecensie van Richard: Stephen King – Revival

De eerste gastrecensie op Reading Traveller! Ik had een beetje stress voor de deadline van mijn scriptie én ik moest ook nog alle artikelen klaarzetten voor tijdens onze reis. Mijn vriend Richard verraste mij met een recensie, zodat ik weer een artikel had om in te plannen tijdens de vakantie. Heel lief! Hij recenseert het boek Revival van Stephen King.

Introductie

Iedereen is wel bekend met de werken van Stephen King. Wanneer niet de boeken, dan toch zeker wel de boekverfilmingen. Om er een aantal te noemen: The Shawshank Redemption, The Green Mile, The Shining, It, Carrie en Misery. Niet de minste! Stephen King behoort dan ook tot één van de beste en meest bekende schrijvers van de wereld. Tot voor kort had ik echter nog nooit een boek van hem gelezen en daar moest natuurlijk verandering in komen. Nu heb ik een vriendin die me eens in de zoveel tijd letterlijk meesleurt naar een boekenwinkel. Terwijl Anouk langs de boekenplanken huppelt, slenter ik rustig door de sectie met Engelse literatuur. Mijn oog bleef dit keer hangen op het boek Revival van Stephen King. Het boek zelf kende ik niet, maar de schrijver stond al tijden op mijn to-read lijst. Mijn besluit was na het zien van de kaft (foei, don’t judge a book by its cover) snel genomen: dit was het boek dat ik zou kiezen als mijn Valentijnsdag cadeau.

Recensie

Revival vertelt over het leven van Jamie Morton, een onschuldig jongetje die opgroeit in een afgelegen dorp. Het verhaal neemt je mee van zijn jeugd tot zijn oude dag, waardoor je de ontwikkeling van Jamie vrijwel volledig meemaakt. Het tweede hoofdpersonage is dominee Charles Jacobs, die waarschijnlijk de meest interessante ontwikkelingen doormaakt in het boek. Hij heeft naast zijn geloof nog een andere grote passie, namelijk elektriciteit. Het thema geloof en elektriciteit staan centraal in het verhaal.

Het boek wist me in hoofdstuk één al gelijk te boeien. Dit had voornamelijk te maken met het nostalgische gevoel dat het begin me gaf. Jamie speelt in het zand met zijn speelgoedsoldaten en raakt dan in gesprek met dominee Jacobs. Ik kon me met beide personages identificeren. Jamie was een schattig ventje en Charles gewoon een goede gast. Na deze eerste ontmoeting kregen Jamie en Charles al snel een band met elkaar en ik met hen. Het ‘thrillen’ zal al vrij snel in het boek beginnen. Door een tragische gebeurtenis verliest dominee Jacobs alles wat hem dierbaar is, op zijn passie voor elektriciteit na. Hier neemt het boek dus een wending en is er geen sprake meer van een gelukkig leventje voor beide heren. De wegen van Jamie en dominee Jacobs scheiden zich.

De elektriciteit is het eerste surrealistische deel wat in het boek voorkomt. Ik kan hier niet veel over uitweiden zonder spoilers te geven, dus dat laat ik achterwege. Wel wil ik zeggen dat elektriciteit voor mij een erg interessant fenomeen is en zelfs mysterieus. Want wat weet ik er zelf nu echt van, anders dan dat als ik een knopje indruk mijn laptop aangaat. Elektriciteit is niet weg te denken in ons hedendaagse leven. We denken er niet teveel over na, maar waar zouden we zijn zonder.

Het verhaal verliest na de tragische gebeurtenis wat vaart en iets over de helft van het boek weet het me iets minder te boeien. Ik bleef wel heel nieuwsgierig welke richting King op wou gaan en wat het einde precies zou worden, waardoor ik het boek moeilijk weg kon leggen. Het einde van het boek vond ik erg goed. De setting was heel sterk en de opbouw er  naartoe was veelbelovend, ook al blijf ik over een bepaald aspect van het einde wel een beetje gemengde gevoelens houden. Ook hier wil ik niet teveel over verklappen, dus ik zal het er maar bij houden dat het een fantasy thriller is en je dat dus in je achterhoofd moet houden.

Conclusie

Het was vooral de onwijs goede schrijfstijl van King die me het verhaal introk. Hij heeft een bepaalde manier met woorden en is erg gevat. Ik kan wel om King lachen.

“The three true ages of man are youth, middle age, and how the fuck did I get old so soon?”

Inmiddels heb ik de smaak te pakken. Tijdens onze vakantie in IJsland heb ik Mr. Mercedes uitgelezen en ik heb daarna gelijk een begin gemaakt in The Dark Tower reeks. Of Revival het beste boek van Stephen King is kan ik je vanwege een gebrek aan King-ervaring dus niet zeggen, maar ik verwacht van niet. Dat neemt niet weg dat ik toch genoten heb van het verhaal, vooral vanwege de uitstekende manier van schrijven, en ik geef het boek daarom vier sterren.

Beoordeling: ★★★★☆

Gastrecensie van Richard: Stephen King - Revival

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.