5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

Sinds ik mijn eerste verre reis naar Nepal maakte, ben ik besmet met het reisvirus. Ik was klaar met de feestvakanties waarbij je het strand en de binnenkant van discotheken zag, maar niets van het land zelf. Sinds Nepal heb ik een heleboel andere mooie bestemmingen van mijn lijstje af mogen strepen. Ik reisde bijvoorbeeld naar Mexico, de Verenigde Staten, IJsland en China en mijn lijstje blijft maar groeien. Af en toe denk ik nog terug aan mijn eerste reis en ik besloot met jullie te delen wat ik er van geleerd heb!

5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

1. Vrijwilligerswerk doe je vaak voor jezelf

Dit is best wel een dingetje. Iedereen die vrijwilligerswerk gaat doen, wil een verschil maken. Je wil mensen helpen die het vaak minder goed hebben dan jij, je wil echt iets betekenen. Met deze instelling ging ik ook naar Nepal. Ik ging echter via een reisorganisatie die het vrijwilligerswerk voor ons regelde. Samen met een paar andere meiden uit de groep gingen we de eerste paar dagen lesgeven op een school. Nou, echt lesgeven was dit niet, want de leraressen daar wilden dat we liedjes zongen met de kinderen. Daarnaast liepen er al bijna twintig vrijwilligers rond op die school. Super natuurlijk dat er zo veel mensen zijn die zich willen inzetten, maar dit was een beetje te veel van het goede. We konden ons hier niet echt nuttig maken. Er was nog wel een ander klusje: het verven van het gehandicaptencentrum. In een week heb ik samen met drie andere meiden het hele gebouw geschuurd, geverfd en opgeknapt. Wel fijn dat we ons nu echt ”nuttig” hebben kunnen maken, maar een heel bijzonder klusje was dit nu ook weer niet. Verder waren we elke dag in het weeshuis om mee te helpen. Ik vond het geweldig om de kinderen daar te leren kennen, maar ook in dat weeshuis waren ontzettend veel vrijwilligers. Die kinderen hebben vaak al het een en ander meegemaakt en het was ook echt goed te merken dat ze hechtingsproblemen hadden. Hoe help je ze dan door iedere keer nieuwe vrijwilligers te hebben waar ze ook weer afscheid van moeten nemen? Als vrijwilliger zelf leer je er zelf heel veel van om deze kinderen en hun cultuur te leren kennen, maar mocht je vrijwilligerswerk willen gaan doen, zorg er dan voor dat je ergens heen gaat waar je écht een verschil kan maken.

5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

2. Als je vraagtekens zet bij het welzijn van de dieren, doe het dan niet

Aangezien ik met een organisatie ging, hadden zij alles geregeld. Ik weet nog dat ik aan onze Nepalese begeleider vroeg of het wel oké was om een ritje op een olifant te maken. Hij verzekerde ons dat ze goed behandeld werden. Tijdens de rit werd onze olifant met stokken geslagen (en de andere olifanten ook, te horen aan de geluiden die we hoorden). Aan deze stokken zat een haak die in de huid van de olifant werd gezet en dan naar achteren werd getrokken. Sorry voor de details, maar ik heb de fout toen gemaakt om naïef te zijn en te vertrouwen op de organisatie en de begeleider, maar achteraf zou ik het niet gedaan hebben. Het is iets waar ik zeker niet trots op ben. Gelukkig is er nu veel meer aandacht voor dierenleed! En niet getreurd, je kan deze prachtige beesten echt nog wel bewonderen, hoor. Er zijn genoeg parken waar ze wel goed behandeld worden! Doe van tevoren je research en vertrouw ook op je eigen verstand.

5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

3. Een groepsreis is niets voor mij

In 2013 ging ik dus voor het eerst een verre reis maken. Omdat ik dit nog nooit gedaan had, besloot ik met een organisatie te gaan. In totaal ging ik met dertien andere Nederlandse meiden naar Nepal. Ik ging om met vier meiden van mijn leeftijd. Tijdens de reis was het gezellig samen, maar de klik was niet sterk genoeg om daarna nog contact te houden. Je moet toch ineens omgaan met mensen die je helemaal niet kent. Ik heb het destijds heel gezellig gehad, maar ik heb me af en toe ook wel eenzaam gevoeld. Ik denk niet dat ik drie jaar geleden alleen had durven gaan, dus het is wel goed dat ik toen met anderen ben gegaan, maar ik zou nu niet meer voor een groepsreis kiezen. Je moet een strakke planning volgen en ik vind het fijner om alles op mijn eigen manier te doen. Als ik ergens langer wil blijven, wil ik daar ook de ruimte voor hebben, maar dat heb je niet met een groepsreis.

5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

4. Hoe beter je een andere cultuur leert kennen, hoe kritischer je kan kijken naar je eigen cultuur

Ik vind het super interessant om andere culturen te leren kennen. In Nepal leerde ik veel over het boeddhisme en hindoeïsme en zag ik dat deze twee culturen daar ontzettend mooi naast elkaar leven. Ook gingen we bijvoorbeeld naar een lijkenverbranding en zag ik een Kumari (een levende godin). Echt bijzonder om te kijken wat andere mensen drijft en wat hun normen en waarden zijn. Aangezien je je in een andere cultuur bevindt, kan je meer afstand nemen van je eigen cultuur en hier kritisch naar kijken. Je gaat je eigen cultuur vergelijken met andere culturen en dat vind ik zelf heel verfrissend.

5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

5. De Aziatische cultuur heeft mijn hart veroverd

Twee jaar na mijn reis door Nepal ging ik weer terug naar Azië: ik ging op studiereis naar China. Ook China heeft een plekje in mijn hart veroverd, misschien vond ik deze reis nog wel mooier dan mijn reis door Nepal. En op het moment dat dit artikel online staat, maak ik een reis door Vietnam. Er is iets aan Azië wat me ontzettend aantrekt en wat er voor zorgt dat ik er steeds terug naartoe wil. Zo ongeveer de hele wereld staat nog op mijn lijstje, maar ik wilde deze zomer echt heel graag naar Vietnam. Verder zou ik in Azië heel graag nog de Filipijnen, Thailand, India, Cambodja, Laos en Myanmar willen bezoeken.

Wat leerde jij van je eerste verre reis? 🙂

5 x wat ik leerde van mijn eerste verre reis

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

3 Reacties

 1. 11 juni 2016 / 19:55

  Heel leuk om te lezen! Ziet er heel gaaf uit! 🙂 Ik heb zelf nog geen verre reis gemaakt (het verst is voor mij Rome/Barcelona/Lissabon), maar heel misschien ga ik de komende jaren naar California (familiebezoek) en naar Japan (als beloning als ik mijn bachelor haal). Ik snap dat je die groepsreis niet heel geweldig vond (allemaal nieuwe mensen en geen vrijheid om echt je eigen ding te doen), maar voor de eerste keer lijkt het me wel fijn, dan weet je wel dat er geen verrassingen op je pad zullen staan en dat je genoeg activiteiten gaat doen!

 2. 7 juli 2016 / 12:45

  Mijn eerste verre reis staat op de planning, volgende week vertrek ik voor zes weken naar Maleisië! Leuk omte lezen wat je allemaal geleerd hebt, dat van dierenleed lees ik steeds vaker en ik wil ook absoluut geen ritjes maken op dieren die daar niet voor bedoeld zijn. Verder ga ik niet met een groepsreis, wat me op zich wel fijn lijkt als je alleen weg gaat voor het eerst. Maar ik plan liever alles zelf en doe het op mijn eigen tempo. Ik ben heel benieuwd naar Azië, ik wil daar na mijn studie eigenlijk voor onbepaalde tijd reizen!

 3. Lindy
  1 augustus 2016 / 16:45

  Hé, deze update heb ik gemist denk. Leuk artikel Anouk! Vooral dat stukje van het vrijwilligerswerk herken ik.. Ik zou het nu niet meer doen, zou liever meer tijd besteden aan het ontdekken van het land. Wel bijzonder dat zo’n eerste verre reis zoveel reiskriebels bij je los maakt hè. Enne, mocht je nog een maatje zoeken voor Cambodja of Laos, dan weet je me te vinden! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.