Boekrecensie en evenement: Kate Ling – Eenzaam en Extreem ver weg

Boekrecensie

Seren en haar familie wonen op de Ventura, een ruimteschip dat op zoek is naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet. Op de Ventura zullen meerdere generaties leven, en om dit in goede banen te leiden wordt er voor iedereen een levenspartner gekozen. De generatie van Seren werd geboren op het ruimteschip en zal hier ook overlijden. Ze vindt het vreselijk dat andere mensen voor haar beslissen wat haar lot is en met wie ze haar leven zal doorbrengen. Dan ontmoet ze Domingo. Deze Spaanse jongen maakt iets in haar los: als enige begrijpt hij haar. Seren en Domingo zullen alleen nooit samen kunnen zijn door de regels die gelden op de Ventura. Daarom staat Seren voor de beslissing om het leven te leiden dat van haar verwacht wordt, trouwen met iemand van wie ze niet houdt, of kiezen voor de jongen waar ze verliefd op is, met alle gevolgen van dien.

Het boek Eenzaam en Extreem ver weg is een young adult boek dat zich afspeelt in de ruimte. Dit element vind ik heel tof: het sciencefiction deel wordt niet te veel benadrukt maar je weet wel gelijk in wat voor omgeving het verhaal zich afspeelt. Ik vond Seren een leuk hoofdpersonage, ze weet waar ze voor staat en ze doet waar ze zelf zin in heeft, al is dat niet altijd even handig. Wel vond ik het moeilijk om te geloven dat zij en Domingo ineens stapelverliefd op elkaar zijn, terwijl deze liefde eigenlijk nergens op gebaseerd is. Ik had dan ook een beetje moeite met verliefd worden op Domingo. Het ging me gewoon iets te snel: ze leerden elkaar kennen en vanaf dat moment wilden ze alleen nog maar bij elkaar zijn. Ik weet dan ook nog niet zeker of ik #teamDomingo ben of dat ik in het andere team zit (ik noem de naam even niet vanwege eventuele spoilers!).

De achterliggende gedachte van dit boek vind ik heel mooi. Het draait vooral om de vraag waarom we hier op aarde zijn (of in de ruimte, in dit geval) en wat we kunnen betekenen. Volgen we de regels van het systeem of kiezen we voor onszelf, voor wat ons hart wil? Je gaat jezelf afvragen wat het doel is van je bestaan en wat de zin van het leven is. Heel mooi hoe Kate Ling dit heeft verweven in het boek.

Ik vind het ook heel mooi dat Kate Ling de Spaanse cultuur in dit boek heeft verweven. Het contrast tussen deze warme cultuur en het kille ruimteschip is enorm groot. Dit komt ook naar voren als de familiebanden worden beschreven. Het boek eindigt met een cliffhanger waar ik niet te veel over kan verklappen. Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd geworden naar deel twee!

Beoordeling: ★★★★☆

Boekrecensie en evenement: Kate Ling - Eenzaam en Extreem ver weg

Boeklancering

moon1

Door uitgeverij Moon werd ik uitgenodigd voor de boeklancering op 8 juli. Dit feestje vond plaats bij de Oude Sterrewacht in Leiden, het voormalige observatoriumgebouw van de Sterrewacht van de Universiteit van Leiden. Echt een toffe locatie! We werden naar binnen gebracht door een student Sterrenkunde en namen plaats in een collegezaal (op vrijdagavond nog wel). Na de ontvangst vertelde de uitgeverij eerst wat over hoe dit boek tot stand is gekomen en welke boeken er nog meer gaan uitkomen bij uitgeverij Moon (en er komen heel leuke boeken aan, kan ik je vertellen). Ik vond het heel leuk om te horen hoe het proces gaat als een uitgeverij een boek wil uitgeven, Marieke vergeleek het met een huis kopen: je moet een bod uitbrengen en dan hopen dat je het hoogste bod uitbrengt. Het is ook het eerste boek dat Marieke zelf heeft gekozen, dus dat lijkt me heel bijzonder! Daarna hadden we een Skype interview met Kate Ling en ik vond het heel interessant om te horen wat zij allemaal te vertellen had over het boek en over het schrijfproces. Wat een leuke vrouw! Ik ben echt heel benieuwd naar hoe de serie verder gaat, maar ze wilde helaas nog geen tipje van de sluier oplichten. Na het interview kregen we een rondleiding door het gebouw en ik heb mijn ogen uitgekeken. We hebben twee heel oude en grote telescopen bekeken. De student die ons de rondleiding gaf stelde ons ook de redelijk gekke vraag of we de bibliotheek wilde bezoeken, haha. Natuurlijk wilden we dat! Erg leuk dat ze deze avond studenten hadden ingezet, zij wisten ons veel te vertellen. Helaas was het die avond te bewolkt om zelf naar de sterren te kunnen kijken met de telescopen, maar de locatie en de rest van de avond maakten dat helemaal goed.

Goodiebag!

Boekrecensie en evenement: Kate Ling - Eenzaam en Extreem ver weg

We kregen ook nog een goodiebag: echt heel leuk! Het zwart-wit gestreepte tasje met de gouden ster vind ik alleen al heel erg mooi. Het boek Handlettering doe je zo zat in het tasje, een boek die wel op mijn lijstje stond maar die ik niet snel zelf zou kopen, dus ik ben er echt super blij mee. Ik wil het dan ook zeker gaan oefenen! 🙂 Verder zat er een flesje ice tea in, pepermuntjes in sterrenvorm, lichtgevende sterretjes, twee kaartjes en een lightbox. Hoe cool? Echt heel erg leuk gedaan door uitgeverij Moon en de Gouden Zebra.

Ga jij het boek Eenzaam en Extreem ver weg lezen? 🙂

Boekrecensie en evenement: Kate Ling - Eenzaam en Extreem ver weg

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.