Vietnam: Het verschil tussen de Vinh Moc en de Cu Chi tunnels

Tijdens onze reis door Vietnam hebben we de Vinh Moc en de Cu Chi tunnels bezocht. Ik vertel je vandaag wat het verschil is tussen deze twee tunnelstelsels, zodat je voor jezelf kan beslissen welke tunnels je wil gaan bezoeken. Hopelijk kan ik je hiermee helpen!

Vinh Moc tunnels

Vietnam: Het verschil tussen de Vinh Moc en de Cu Chi tunnels

We bezochten de Vinh Moc tunnels toen we een dagje achterop zaten bij een Easy Rider. We bezochten de demilitarized zone, een gebied waar zich veel heeft afgespeeld tijdens de Vietnamoorlog. Een bezoek aan de Vinh Moc tunnels hoorde hier ook bij. Dit was het eerste tunnelstelsel dat we bezochten. We begonnen met een bezoek aan het museum dat niet heel veel voorstelt, maar waardoor je wel een beeld krijgt van de tunnels en wat achtergrondinformatie over de oorlog.

Vietnam: Het verschil tussen de Vinh Moc en de Cu Chi tunnels

De Vinh Moc tunnels waren redelijk hoog, waardoor je bijna rechtop kon lopen. Ik vond het vooral heel bijzonder dat het tunnelstelsel ontzettend lang en diep was, het is bijna een dorp onder de grond. In de Vinh Moc tunnels leefden tussen 1966 en 1972 dan ook 60 families en er werden 17 kinderen geboren! In deze tunnels kan je een aardig stukje lopen, maar dit moet je wel doen met een gids, anders zal je verdwalen. Het tunnelstelsel is echt ontzettend groot. Wat fijn was aan het bezoeken van deze tunnels is dat het er helemaal niet druk was. We hebben maar een paar andere mensen gezien en tijdens het lopen door de tunnels zijn we niemand anders tegengekomen. Wat ik wel een minpunt vond, was dat je in sommige stukken in de tunnels poppen zag staan of zitten. Dit hebben ze gedaan om te laten zien hoe het leven er toen uitzag voor de Vietnamezen, maar ik vond het niet echt iets toevoegen.

Cu Chi tunnels

Vietnam in 3 weken: onze backpack route

We bezochten de Cu Chi tunnels als excursie vanuit Ho Chi Minh. Deze excursie was niet helemaal top, maar ik denk dat je bij iedere excursie hier naartoe heel veel toeristen tegenkomt. Het is gewoon een grote trekpleister, er waren dan ook veel groepen toeristen en het was erg druk. Op de foto hierboven zie je hoe ik mezelf verstop in een schuilplaats van de Vietnamezen. Leuk weetje: ik was zo stom om de ”deksel” schuin te houden waardoor alle bladeren er vanaf vielen, haha. Goede vermomming dus, not 😀 Hier kon je dus ervaren hoe het voor de Vietnamezen was om te schuilen.

Vietnam: Het verschil tussen de Vinh Moc en de Cu Chi tunnels

Bij de Cu Chi tunnels heb je de mogelijkheid om te schieten met een aantal geweren. Mijn vriend had het er voor de vakantie al over dat hij dit heel graag wilde doen. Ik ben hier niet zo’n fan van: tijdens de gehele excursie hoor je schoten terwijl je in een oorlogsgebied rondloopt. Heel erg dubbel dus. Mijn vriend koos ervoor om met een AK47 en een M1 te schieten. Ik ging mee om foto’s te maken en wilde uit nieuwsgierigheid ook één kogel proberen. Dat deed ik met de AK47, ik mocht namelijk niet met de M1 schieten van de man die ons hielp. ”Not for the lady,” waren zijn woorden, haha. De terugslag van het geweer bleek te heftig te zijn. Mocht je dus graag willen schieten, dan kan je dat doen bij de Cu Chi tunnels. Het was wel redelijk prijzig, maar Richard had de tijd van zijn leven 😉

blog4

Toen was het tijd om de tunnels in te gaan. Zoals je ziet op de foto, is de ingang nogal klein. De tunnels zijn echt een heel stuk kleiner en smaller dan de Vinh Moc tunnels. Op de foto’s lachen we nog, maar het was binnen héél benauwd, waardoor het al snel vermoeiend werd. Ik kon nog wel op mijn hurken zitten en dan proberen te lopen, maar Richard moest echt een soort van tijgeren, anders paste hij er niet doorheen, haha. Deze tunnels zijn dus wel een stuk leuker voor de beleving, maar in deze tunnels loop je maar honderd meter. Dat is dus maar een klein stukje.

Vietnam: Het verschil tussen de Vinh Moc en de Cu Chi tunnels

Conclusie

Ik had van tevoren verwacht dat ik een beetje claustrofobisch zou worden in de tunnels, maar dat heb ik gelukkig bij beide tunnelstelsels niet ervaren. Omdat wij al naar de Vinh Moc tunnels waren geweest, werd ons aangeraden om de Cu Chi tunnels te skippen. Er werd ons namelijk verteld dat de Cu Chi tunnels niks toevoegen omdat ze veel te toeristisch zijn, en dat je ze dus niet meer hoeft te bezoeken als je al naar de Vinh Moc tunnels bent geweest. Ik ben blij dat we allebei de tunnelstelsels hebben bezocht, ze zijn toch best wel verschillend. In de Vinh Moc tunnels kun je dus bijna rechtop lopen en kun je best een groot deel van de tunnels zien. In de Cu Chi tunnels mag je maar honderd meter lopen, maar deze tunnels zijn wel heel klein en krap waardoor je ook wel snel moe bent. Ik ben vooral blij dat we ze allebei hebben bezocht, dus dat zou ik je ook aanraden!

Benieuwd welke plekken we nog meer bezochten in Vietnam? Ik deelde laatst onze backpack route 🙂 Zou jij een tunnelstelsel durven bezoeken?

Vietnam: Het verschil tussen de Vinh Moc en de Cu Chi tunnels

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

5 Reacties

 1. Richard
  16 juli 2016 / 09:44

  De Cu Chi tunnels waren zeker interessant en ik had ze niet willen skippen. Goed artikel!

 2. Aesa
  16 juli 2016 / 10:14

  Oei, niks voor mij want zou het spaansbenauwd krijgen! Maar voor de ervaring zou ik het wel willen proberen. Ik vind het wel heel tof dat jullie dit hebben gedaan en beide tunnels hebben bezocht. Gave foto’s mop!

  • 18 juli 2016 / 11:54

   Dat dacht ik van tevoren ook, maar dat viel dus reuze mee! Echt heel bijzonder 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.