Boekrecensie: Kees van der Spek – Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland

Ik ben zelf nog nooit echt opgelicht in het buitenland, waarschijnlijk omdat ik nog nooit alleen heb gereisd. Wel heb ik in meerdere landen mijn vraagtekens gezet bij de taxitarieven, bijvoorbeeld bij een wel heel snelle parkeermeter of de vraag of de chauffeur omrijdt. Het programma Oplichters in het buitenland vind ik erg leuk om te kijken. Ik blijf er niet voor thuis maar als ik het programma voorbij zie komen, zit ik aan de buis gekluisterd. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen uitgeverij De Fontein vroeg of ik dit boek wilde recenseren.

Zoals de titel al zegt, krijg je een kijkje achter de schermen bij dit televisieprogramma. Het boek is opgedeeld in verschillende werelddelen, en binnen die werelddelen worden sommige steden besproken. De ene keer wordt een stad uitgebreid besproken omdat ze daar iets heftigs hebben meegemaakt, de andere keer vind je alleen de hotspots voor oplichters in de desbetreffende stad.

Wat ik mooi vind aan dit boek, is dat Kees beschrijft dat het voor hem soms ook moeilijk is om in te schatten of hij wordt opgelicht. Is die local nou écht geïnteresseerd in jou als persoon of is hij geïnteresseerd in je geld? Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is en dat dit ook één van de redenen is dat toeristen worden opgelicht. Daarnaast is het leuk om te lezen hoe Kees en zijn collega’s tijdens zo’n operatie te werk gaan. Soms denken ze dat ze opgelicht gaan worden, maar komen ze gewoon een ontzettend aardige local tegen. Op sommige momenten ben je net als Kees bang voor wat er gaat gebeuren. Ik vind het vooral fijn dat hij ook eerlijk beschrijft dat hij af en toe bang is en zich af en toe écht afvraagt waar hij mee bezig is.

Aangezien ik redelijk wat afleveringen heb gezien, kwamen sommige trucs me wel bekend voor. Ik vind het ook leuk om bestemmingen waar je zelf geweest bent voorbij te zien komen. Misschien zie je wel iets wat je tijdens je reis tegen bent gekomen of misschien ben je achteraf zelf ook wel opgelicht. De bestemmingen waar ik zelf ben geweest die aan bod komen in dit boek zijn Vietnam, Boedapest, Tunesië, Shanghai en Mexico.

Het boek bevat niet echt veel nieuwe informatie, het is dan ook een kijkje achter de schermen. Toch vind ik het zeker wel een leuk boek om te lezen! Als je veel reist, is het handig om van tevoren even de tips te lezen zodat je zeker weet dat je ter plekke niet wordt opgelicht.

Beoordeling: ★★★☆☆

Boekrecensie: Kees van der Spek - Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.