Reisgids review: Lonely Planet of Capitool?

Tijdens onze reis door Vietnam nam ik 2 reisgidsen mee. Ik merkte een best groot verschil tussen deze twee reisgidsen en daarom leek het me handig om hier een artikel over te schrijven. Het gaat om de Capitool reisgids en de Lonely Planet, beide met de bestemming Vietnam.

Ik vind het zelf altijd een best grote investering om een reisgids aan te schaffen, maar toen mijn reismaatje de Lonely Planet meenam tijdens onze reis door China, merkte ik dat het toch wel erg handig is als je gaat backpacken. Ik deed wat navraag in mijn omgeving voor de reis naar Vietnam en ik kon gelukkig 2 reisgidsen lenen van vriendinnetjes, dank daarvoor! Ik heb beide reisgidsen gebruikt tijdens de vakantie, maar wel op een andere manier.

Reisgids review: Lonely Planet of Capitool?

Capitool reisgids

Deze reisgids gebruikten we vooral om achtergrondinformatie op te zoeken over bijvoorbeeld een bezienswaardigheid. Ook heb ik deze reisgids ook weleens erbij gepakt in het vliegtuig om meer te lezen over de cultuur en geschiedenis van Vietnam. Erg interessant om meer te lezen over de invloed van de oorlog en over de tradities van de bevolking. Verder hadden we deze reisgids bijvoorbeeld ook bij de hand toen we rondliepen door de citadel van Hue. We deden hier geen rondleiding maar we liepen zelf rond, maar zonder uitleg weet je natuurlijk niet wat zich hier allemaal heeft afgespeeld en waar bepaalde patronen of voorwerpen voor staan. Dit staat allemaal uitgebreid beschreven in de Capitool reisgids, ideaal dus als vervanging voor je tourguide. Er staat verder niet zo heel veel praktische informatie in, maar je krijgt wel een goed beeld van een bestemming door middel van de afbeeldingen en leuke weetjes.

Reisgids review: Lonely Planet of Capitool?

Lonely Planet

Tijdens onze reis hebben we vooral de Lonely Planet gebruikt. Het bevat eigenlijk alle praktische informatie die je nodig hebt. Als we naar onze volgende bestemming gingen, keken we naar de hostels die werden aangeraden in de Lonely Planet en dan keken we via booking.com hoe het hostel er uit zag. Ook hebben we regelmatig restaurants bezocht die werden aangeraden door deze reisgids. De Lonely Planet leest wel heel saai, er staat alleen maar zwarte tekst in en af en toe een informatieblok in het blauw. Het is dus puur gericht op informatie. Er worden heel veel bestemmingen uitgebreid besproken en ik vind een Lonely Planet eigenlijk onmisbaar als ik ga backpacken. Wij hadden een editie uit 2012, waardoor sommige dingen veranderd waren (we zijn bijvoorbeeld heel lang op zoek geweest naar een restaurantje dat alweer verdwenen was), maar de grote lijnen blijven hetzelfde.

Conclusie

De Capitool reisgids is in het Nederlands geschreven en de Lonely Planet in het Engels. Beide reisgidsen bespreken per stad of per streek hoe je er kan komen en wat je er kan doen en zien. De Lonely Planet is echter een stuk praktischer dan de Capitool reisgids. Stel dat je naar Halong Bay gaat, dan vind je in de Lonely Planet hoe duur een vliegticket ongeveer is en hoe lang je reist per boot. In de Capitool reisgids lees je bijvoorbeeld over het ontstaan van een karstlandschap en de legende over deze baai.

Ik zou de Capitool reisgids eerder gebruiken ter voorbereiding van je reis: door de afbeeldingen en leuke weetjes krijg je meer een beeld van de bestemming. De Lonely Planet zou ik gebruiken tijdens je reis, omdat je op deze manier informatie bij de hand hebt over hoe je van punt A naar B kan komen en hoe je dat het beste/goedkoopste/snelste kan doen. De combinatie van deze 2 reisgidsen was heel handig in Vietnam, maar ik zou je zeker de Lonely Planet aanraden om mee te nemen.

Neem jij een reisgids mee als je gaat backpacken?

Reisgids review: Lonely Planet of Capitool?

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.