Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

Afgelopen week ging ik samen met mijn vriend een aantal dagen naar Krakau in Polen. We hebben hier veel gedaan en gezien, maar natuurlijk ook gegeten! Ik vind het altijd leuk om de lokale specialiteiten te proberen en vandaag deel ik mijn ervaringen met jullie. Ik kan je niet beloven dat je geen honger krijgt na het lezen van dit artikel, so be prepared. Enjoy!

Tradycyja

Adres: Rynek Główny 15

De eerste avond hebben we eerst rondgelopen op het grote plein Rynek Glowny en we gingen op zoek naar een leuk restaurantje. Het plein beschikt over heel veel restaurants en dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele zijstraatjes. Ik had mijn telefoon niet bij me die avond en daar had ik een lijstje op staan met aanraders voor restaurants. Uiteindelijk besloten we dus op de menukaarten af te gaan en we belandden bij Tradycyja, voornamelijk omdat ik pierogi op de kaart zag staan én bij de desserts stond witte chocolade cheesecake. Pierogi is een Poolse specialiteit: dit zijn dumplings die verschillende vullingen kunnen hebben, zoals vlees, aardappel met kaas, maar ook zoete vullingen zoals aardbeien of kersen. Helaas viel het eten hier enorm tegen, zowel bij mij als bij mijn vriend. Ook de cheesecake was niet zo lekker als hij klinkt, maar het dessert van mijn vriend vond ik wel oké. Wat mij betreft is Tradycya helaas geen aanrader.

Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

W Starej Kuchni

Adres: Świętego Tomasza 8

Dit restaurant werd ons aanbevolen door de chauffeur die ons naar het hotel bracht. W Starej Kuchni is een Pools restaurant met een traditionele uitstraling en traditionele Poolse gerechten. We besloten twee voorgerechten te delen en we begonnen met oscypek: schapenkaas met een cranberry sausje. Het is best lekker, maar niet de smaak van kaas die wij gewend zijn. De structuur is een beetje rubberig, maar ik vond het wel prima. Verder wilde ik heel graag soep in zo’n kom van brood haha, dus daarna kregen we witte borscht. Best lekker! Ik vond het een beetje naar groentesoep smaken, maar dan met grote stukken vlees erin. We wisten niet zo goed of we het brood zelf ook nog op moesten eten haha, dus dat hebben we maar voor de helft gedaan. Als hoofdgerecht deelden we een ”Poolse plaat” die werd aanbevolen, met onder andere weer de pierogi (deze waren ook niet super) maar ook aardappel pannenkoeken, worstjes, hutspot en gebakken aardappel. Als nagerecht deelden we een cookie crumble cheesecake. Het eten hier was niet heel bijzonder, maar ik vond het wel leuk om Poolse gerechten te proberen (vooral de voorgerechten!) en ook de aankleding van dit restaurant is knus en gezellig. Ook de bediening was erg aardig!

Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

Obwarzanek

Adres: Veel verschillende standjes verspreid over de stad

De obwarzanek is een beetje de Poolse variant van de pretzel. Wij deelden een variant met zout en aten hem rustig op in het zonnetje op het grote plein. Het is een beetje droog, maar wel lekker voor even tussendoor (vooral met zout!).

Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

Cupcake Corner

Adres: Grodzka 60

Sinds ik in Breda A Cup Of Cake heb ontdekt, is mijn liefde voor cupcakes enorm gegroeid. Ik wilde dan ook graag een cupcake proberen toen we langs de Cupcake Corner liepen in Krakau. Ze hadden een heleboel cupcakes klaarstaan en ik ging voor de mango crumble smaak en mijn vriend koos voor salted caramel. Lekkere cupcakes, leuke sfeer en vriendelijke bediening. Fijn voor even tussendoor!

Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

Galicyjska

Adres: Pijarska 9

De derde avond gingen we eten bij Galicyjska. We deelden een vleesplateau met kipfilet, spare-ribs en varkensvlees. Daarna deelden we als toetje warme appeltaart. Het valt me trouwens op dat we best veel eten delen, haha. Het eten was hier helaas ook niet top, maar ook niet super slecht.

Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

Szara Kazimierz

Adres: Szeroka 39

Tijdens onze wandeling door de Joodse wijk besloten we te gaan lunchen bij Szara Kazimierz. Dit restaurant ziet er van binnen heel chique uit, maar qua prijs valt het reuze mee. Ik had inmiddels al twee keer pierogi op die allebei niet zo super waren, maar hier heb ik voor het eerst écht lekkere pierogi op. Mijn vriend en ik bestelden allebei een bord met pierogi, één met een vulling van vlees en één met een vulling van aardappel en kaas. Uiteraard deelden we deze pierogi weer, haha. Hier zaten er trouwens ook gebakken uitjes op, jum! Het was hier echt heel lekker, dus zeker een aanrader.

Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

La Fontaine

Adres: Slawkowska 1

Mocht je naar Krakau gaan: ga hier eten! Op onze laatste avond gingen we naar La Fontaine en we hebben hier echt heerlijk gegeten. We kregen een mousse van groene bonen die verrassend lekker was en daarna kregen we ons voorgerecht (dat we uiteraard deelden). We hadden een selectie van vier kleine hapjes met onder andere een gambasoepje en kip met spinazie. Als hoofdgerecht had ik een entrecôte en mijn vriend had drie keer varkensvlees op verschillende manieren bereid. Het eten was écht heel lekker. Het nagerecht vond ik ook geweldig: ze kwamen namelijk langs met een trolley en dan mocht je kiezen welke stukken taart je wilde, zo leuk! Daarna kregen we nog een shotje van het huis die iets te sterk was voor mij, haha.

Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

Conclusie

Krakau heeft ontzettend veel restaurants en het is best lastig om dan een goede keuze te maken. Zoek van tevoren op welke restaurants echt de moeite waard zijn of ga op je gevoel af en laat je verrassen. Het ligt ook heel erg aan waar je gaat eten of iets lekker is: ik vond de pierogi namelijk maar bij één restaurant echt lekker. Verder vond ik het wel leuk om verschillende Poolse gerechten te proberen zoals de schapenkaas met cranberry, de obwarzanek en de soep in een kom van brood. Ik blijf het leuk en bijzonder vinden om traditionele gerechten te proberen en ik ben blij dat we de Poolse keuken hebben geprobeerd!

Wat is jouw favoriete gerecht uit de Poolse keuken? 😀

Mijn ervaringen met de Poolse keuken in Krakau

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

5 Reacties

 1. 26 januari 2017 / 11:39

  Haha ik wil niet betweterig overkomen, maar Krakau is niet de hoofdstad van Polen 😉

  Maar wat een ontzettend leuk artikel! Zelf ben ik zo van nieuwe gerechten uitproberen, maar er zitten zeker leuke restaurantjes tussen die ik een keer wil proberen als we opnieuw naar Krakau gaan. Ik kijk uit naar de rest van je artikelen over deze stad! x

  • 26 januari 2017 / 14:37

   Haha ik was blijkbaar erg moe toen ik dit artikel typte, dankjewel voor je oplettendheid en je reactie! 😀

 2. Aesa
  26 januari 2017 / 13:48

  De foto’s zien er heerlijk uit! Leuk om te lezeb dat jullie van alles hebben geprobeerd; soms lekker en soms iets minder lekker. Goed artikel mop, ben stiekem toch wel benieuwd naar de Poolse keuken.

  P.s. nu heb ik toch wel honger 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.