Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

De eerste citytrip van 2017 ging naar de Poolse stad Krakau. Mijn vriend en ik gingen een aantal dagen op pad om deze stad te verkennen en vandaag deel ik mijn ervaringen met jullie! Kijk je mee? šŸ˜€

Auschwitz en Auschwitz – Birkenau

Het bezoek aan Auschwitz was een van de redenen dat we een citytrip naar Krakau maakten en tijdens onze eerste volle dag bezochten we de concentratiekampen. Het was erg indrukwekkend om rond te lopen door deze concentratiekampen waar jaren geleden zoveel gevangenen ”leefden” en het vaak niet eens overleefden. Sommige aspecten maakten veel indruk op mij, zoals de gaskamers, maar ook de ruimtes met achtergebleven spullen zoals koffers en zelfs afgeschoren haren van de gevangenen. Mocht je geĆÆnteresseerd zijn in mijnĀ verslag van deze dag: ik schreef eerder een uitgebreid artikel over hetĀ bezoek aan beide concentratiekampen.

Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

Zoutmijnen

We bezochten ook de zoutmijnen in Wieliczka. We zijn hier ongeveer een halve dag naartoe geweest en dat was ruim voldoende. Je moet onwijs veel trappen af voordat je je daadwerkelijk in de zoutmijnen bevindt, maar eenmaal beneden aangekomen loop je rond door de gangen en word je volledig omringd door zout. De lucht hier isĀ heel goed voor je en zuivert je longen, er worden ook regelmatig retraites gehouden voor bijvoorbeeld mensen met astma. Ook vind je er verschillende beelden en kapellen en krijg je uitleg over hoe er vroeger in de mijnen werd gewerkt.

Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

Rynek Glowny

Rynek Glowny is het grote marktplein in Krakau. Dit plein was ongeveer tien minuten lopen vanaf ons hotel en meestal begonnen en eindigden we hier de dag. Ik vind het plein heel warm en sfeervol, de gebouwen zijn prachtig en de prachtige koetsen geven nog een extra beetje vrolijkheid. Dit grote plein is het centrum van de stad en wordt omringd door restaurants. Verder beschikt het plein over een hal met verschillende kraampjes, zijn er ontzettend veel duiven te vinden en je kan hier zoveel obwarzanek eten als je wil.

Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

Wawel

Op een paar minuten van het grote plein vind je de berg Wawel. Hier staan een aantal prachtige gebouwen en je hebt een mooi uitzicht over de stad. Zeker een aanrader om de berg op te lopen en de kleurrijke gebouwen te aanschouwen, zoals de kathedraal en het koninklijk paleis.

Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

Heroes Square en Schindler’s Factory

Het Heroes Square in Krakau is een monument met lege stoelen die verspreid staan over het plein. Vanaf dit plein vonden de deportaties plaats in de tweede wereldoorlog en nu staat het monument symbool voor de leegte die achterbleef na de ontruiming in maart 1943. Daarna liepen we door naar Schindler’s Factory. Als voorbereiding op onze citytrip keken we natuurlijk nog Schindler’s List dus we hadden ons wel ”verheugd” op een bezoek aan de fabriek. Helaas is er helemaal niks meer over van de fabriek en wordt het pand nu gebruikt als museum over de tweede oorlog.

Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

De Joodse wijk Kazimierz

We hebben een heleboel bezichtigd in de Joodse wijk Kazimierz. Het valt meteen op dat de bouwstijl en de sfeer hier heel anders zijn dan in het centrum van Krakau. We bezochten een begraafplaats en verschillendeĀ synagoges. Verder liepen we gewoon door de straatjes om een beeld te krijgen van deze joodse wijk en aten we hier de lekkerste pierogi van onze trip.

Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

De Poolse keuken

Het eerste artikel dat online kwam over Krakau ging over eten, oeps #sorrynotsorry. Richard en ik vinden het altijd leuk om traditionele gerechten te proberen en dat hebben we in Krakau ook gedaan. Zo aten we bijvoorbeeld oscypek, witte borscht, pierogi en obwarzanek. In mijn uitgebreide artikel lees je precies wat we van dit eten vonden en bij welke restaurants we aten.

Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

Conclusie

Krakau is echt een aanrader als je op zoek bent naar eenĀ veelzijdige en indrukwekkende citytrip. Ik zou de excursies naar Auschwitz en de zoutmijnen zeker niet overslaan. Verder vond ik het super fijn dat we alles in de stad te voet konden doen, op die manier krijg je toch een beter beeld van de stad. Het is heerlijk om door de stad te lopen en onderweg te genieten van de mooie gebouwen en kerken die je tegenkomt. Krakau heeft een warm en sfeervol centrum waar ik zeker van genoten heb. Wat mij betreft een dikke aanrader!

Ben jij weleens in Krakau geweest? šŸ™‚

Citytrip naar Krakau: Auschwitz, zoutmijnen en de Poolse keuken

Volg je mij al opĀ Bloglovinā€™, Instagram en Twitter?

10 Reacties

  1. 12 februari 2017 / 18:56

    Ik neem aan dat je bedoeld dat dit jullie eerste citytrip van 2017 is šŸ˜‰ maar het ziet er in ieder geval super mooi en leuk uit! Krakau lijkt me echt een leuke stad voor een citytrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.