Must visit in Polen: concentratiekampen Auschwitz en Birkenau

Vorige maand gingen mijn vriend en ik een paar dagen naar Krakau. Een bezoek aan de concentratiekampen Auschwitz en Auschwitz-Birkenau mochten daarbij niet ontbreken. Vandaag vertel ik je over ons bezoek aan deze twee kampen.

Concentratiekamp Auschwitz

We begonnen de dag eerst bij het concentratiekamp Auschwitz. Het viel al gelijk op dat het hier ontzettend druk was, het is natuurlijk een plek die door veel toeristen wordt bezocht. En gelukkig maar, want daardoor leer je over wat er in het verleden is gebeurd en word je je meer bewust van hoe we nu leven. We begonnen bij de bekende poort met ”Arbeit macht frei” en dan besef je je wel weer even hoe bizar het was dat mensen hierheen werden gebracht om te ”werken”, maar vaak niet levend het kamp verlieten. Onze gids gaf een rondleiding door het kamp waarbij we verschillende gebouwen en plekken bezochten. Veel gebouwen waren nog intact maar waren vanbinnen omgetoverd tot een soort museum, met informatie en afbeeldingen over de oorlog. Sommige kamers vond ik erg heftig en gruwelijk om te zien: bijvoorbeeld de schoenen van de gevangenen die ze moesten inleveren, maar ook hun koffers met namen erop en misschien wel het heftigste: een kamer met allemaal afgeschoren haren. Dat vond ik echt bizar om te zien: hoewel dit nog maar een heel klein deel was, kreeg je wel echt een klap in je gezicht dat het om échte mensen draaide en wat voor gruwelijke dingen er allemaal zijn gebeurd. Ook zagen we de muur waar gevangenen werden geëxecuteerd en tot slot bezochten we de gaskamers, waarbij je binnen komt in een grote, holle ruimte en als je dan door de deur loopt, ben je gelijk in het crematorium. Heel bizar om te zien allemaal en een bezoek aan dit kamp zet je echt aan het denken. Je krijgt echt een indruk van hoe het er aan toeging tijdens de oorlog.

Must visit in Polen: concentratiekampen Auschwitz en Birkenau

Concentratiekamp Auschwitz – Birkenau

Daarna bezochten we ook het kamp Auschwitz – Birkenau, op ongeveer vijf minuten rijden van het andere kamp. Auschwitz – Birkenau vond ik ook erg indrukwekkend om te zien, omdat je hier een idee krijgt van hoe groot het hele kamp was en hoeveel mensen hier verbleven. Hier kreeg ik veel meer een indruk van de leefomstandigheden van de gevangenen. Je krijgt bijvoorbeeld te zien waar ze moesten slapen en naar het toilet moesten. Dit terrein maakte ook veel indruk, je krijgt weer het besef dat hier ontzettend veel mensen hebben geleefd – al kan je het natuurlijk niet echt leven noemen. Ook staan hier verschillende monumenten om de slachtoffers te herdenken. Daarnaast herken je ook het spoor dat door het kamp liep, waar de treinen binnenkwamen met de gevangenen.

Must visit in Polen: concentratiekampen Auschwitz en Birkenau

Must visit in Polen: concentratiekampen Auschwitz en Birkenau

Bezoek de concentratiekampen alleen als je er zelf honderd procent achter staat. Het kan veel indruk maken en sommige aspecten kunnen schokkend zijn. Ik vind het zelf een plek die je bezocht moet hebben, om stil te staan bij alle heftige gebeurtenissen en de vele mensen die zijn overleden. Daarnaast besef je je ook weer hoe goed we het hebben met de manier waarop wij nu zelf mogen leven. Het is een goede reality check die je nog wel even bijblijft. Ik denk dat we zulke plekken moeten blijven bezoeken om te voorkomen dat zulke verschrikkelijke dingen ooit weer kunnen gebeuren, al staat iedereen natuurlijk vrij om die keuze voor zichzelf te maken. En gelukkig hebben we die keuzevrijheid.

Zou jij Auschwitz een keer willen bezoeken?

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

5 Reacties

 1. 7 februari 2017 / 13:28

  Wow wat heftig zeg. Aan de ene kant zou ik het echt eens willen bezoeken (mijn vriend is al eens geweest en wil nog een keer), maar aan de andere kant lijkt het me ook echt heel heftig. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat zoiets is gebeurd. Maar daarom is het ook wel weer goed om het te zien inderdaad. We hebben tegenwoordig niets te klagen inderdaad.

  • 7 februari 2017 / 14:58

   Precies! Het is zeker heftig om zo’n concentratiekamp te bezoeken, maar ik hoop dat we dat wel blijven doen. Vooral in deze tijd is het belangrijk om ons te beseffen hoe gezegend we zijn en ons bewust zijn van wat er is gebeurd!

 2. 9 februari 2017 / 12:16

  Auschwitz is zo indrukwekkend. Ik hoop binnenkort een keer terug te gaan naar Krakau en opnieuw een bezoekje te brengen. Wat heb je ook mooie foto’s gemaakt, nog indrukwekkender met de sneeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.