Een maand vegetarisch eten: hoe is het bevallen?

Aan het begin van de maand mei besloot ik om een maand vegetarisch te eten. Niet met de intentie om nooit meer vis en vlees te eten, maar gewoon om te kijken hoe het me zou bevallen. Ik heb er een heleboel over te vertellen en ik besloot dat met jullie te delen op mijn blog! 🙂

Thuis eten

Mijn vriend woont heel dicht bij de universiteit waar ik studeer, waardoor ik praktisch bij hem woon (maar officieel woon ik dus nog thuis). Mijn vriend werkt fulltime en ik was bijna altijd eerder thuis dan hij in de maand mei, dus over het algemeen kookte ik. In het begin moest ik even kijken en wennen met het eten klaarmaken nu ik vegetarisch ging eten, maar eigenlijk ging dat prima. Voorheen aten mijn vriend en ik vaak lekkere dingen zoals burritos, lasagne en spaghetti en minder vaak aardappelen, groente en vlees. Nu was het juist omgedraaid. Voor mijn vriend maakte ik dan vlees in een apart pannetje en voor mezelf een vleesvervanger en dan aten we dezelfde groente en aardappelen. Ik at in het begin weleens vleesvervangers van Tivall (bijvoorbeeld de spinazie-kaas rondo’s of de caprese carré), maar laatst heb ik de vleesvervangers van De vegetarische slager geprobeerd en die zijn geweldig! Helaas heeft de Albert Heijn tegenover ons niet heel veel keuze, dus ik moet binnenkort maar eens op zoek gaan naar andere varianten. Ik dacht eerst dat het een heel gedoe zou zijn om voor ons samen bijvoorbeeld lasagne of spaghetti te maken, maar het is maar net hoe moeilijk je het jezelf maakt. Ik kook nu met meerdere pannen en ik gebruik twee kleine ovenschalen en dan maak ik voor mezelf vegetarisch vlees of bijvoorbeeld tofu klaar en voor mijn vriend gewoon vlees, en dan kunnen we voor de afwisseling ook weer een keer lasagne, burritos of een andere pasta eten. Mijn vriend is een heel grote liefhebber van vlees dus ik was bang dat mijn vegetarische maand voor irritaties zou kunnen zorgen, maar hij heeft er gelukkig geen problemen mee en hij zei laatst nog dat het eigenlijk alleen maar voordelen heeft. Voor hem verandert er ook niet zo heel veel, ik maak voor hem nog gewoon vlees klaar en we eten een stuk gezonder. Bij het schrijven van dit artikel kwam ik er achter dat ik eigenlijk niet zo veel foto’s heb gemaakt van wat ik zelf heb gekookt, misschien omdat het al heel normaal voelt! Het is in ieder geval goed bevallen.

Een maand vegetarisch eten: hoe is het bevallen?

Buiten de deur eten

Buiten de deur eten ging minder soepel dan thuis eten klaarmaken. Ik heb echt bijna alle manieren van buiten de deur eten gehad: lunchen, barbecueën, borrelhapjes in de stad, uit eten, Chinees afhalen, naar de McDonalds en bij iemand thuis eten. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en was het bijna nergens een probleem om vegetarisch te eten. De meeste restaurants serveren vegetarische gerechten, maar ik merkte dat er vaak maar één of twee vegetarische gerechten op de kaart staan en dat je dan vaak uitkomt op een geitenkaas salade of een vegaburger (bijvoorbeeld van erwt of spinazie). Het lastigst aan vegetarisch eten vond ik het sociale aspect. De meeste mensen zijn wel nieuwsgierig waarom ik vegetarisch eet en ze willen er meer over weten, anderen vinden het onzin. Gelukkig wilde iedereen er in die maand wel rekening mee houden, maar je voelt je soms wel lastig. We hadden bijvoorbeeld een 7 gangen diner met schoonfamilie, waarbij zes van de zeven gangen vlees of vis was. Ik had van tevoren gevraagd of er ook vegetarische opties waren en dat kon gelukkig, maar ik vind het niet altijd fijn om de aandacht op me te vestigen en dat gebeurt op deze manier wel. Verder moet ik zeggen dat ik echt lekkere vegetarische gerechten op heb. Normaal als ik ’s avonds uit eten ga, kijk ik niet echt naar de vegetarische opties, terwijl die echt wel heel lekker kunnen zijn. Verder was barbecueën ook helemaal geen probleem met lekkere vleesvervangers en ik kon zelfs eten bij de McDonald’s en Chinees afhalen. Je moet je avondmaaltijd gewoon een beetje aanpassen, maar dat is over het algemeen prima te doen.

Een maand vegetarisch eten: hoe is het bevallen?

En nu?

In de maand mei at ik vegetarisch, nu is het alweer eind juni. Ik kan jullie vertellen dat ik nog steeds vegetarisch eet en geen vlees en vis op heb. Het is niet zo dat ik met mezelf heb afgesproken dat ik nooit meer vlees of vis mag eten, maar het is ook niet zo dat ik het gemist heb en dat ik sta te springen om het weer te eten. Ik vind het eigenlijk wel fijn zo. Ik voel me fijner met mijn lichaam nu ik geen vlees en vis eet en zit daardoor wat lekkerder in mijn vel. Daarnaast is het veel beter voor het milieu en natuurlijk ook voor de dieren. Ik wil meer producten eten die niet bewerkt zijn, waardoor ik nu dus ook een stuk meer groente en fruit eet. Ik vind het verder prima als andere mensen vlees of vis eten, dat moet iedereen zelf weten. Het zou kunnen dat ik ook weer vlees en vis ga eten, maar dan een stuk minder of alleen als ik uit eten ga of iets dergelijks. Misschien blijf ik ook wel vegetarisch eten. We zien het wel!

Zou jij een maand vegetarisch kunnen eten? 🙂

Een maand vegetarisch eten: hoe is het bevallen?

Volg je mij al op FacebookBloglovin’, Instagram en Twitter?

4 Reacties

 1. Anny
  27 juni 2017 / 18:48

  Het was idd geen probleem om voor jou vegetarisch te koken. De spieshes met paprika en groenteballetjes zijn erg lekker ☺

 2. 28 juni 2017 / 12:37

  Wat leuk dat je een maand vegetarisch gegeten hebt en dat het zo goed is bevallen. Ik eet weinig tot geen vlees of vis, behalve als we uiteten gaan kies ik vaak voor vis. Ik zou dus denk ik wel een maand geen vlees of vis kunnen eten 🙂

 3. 29 juni 2017 / 12:51

  Eén van onze hot topics altijd wanneer we afspreken. 🙂 Maar ja vega eten voor een maand, geen probleem. En ik herken het heel goed wat je zei over dat je beter in je vel zit wanneer je geen vlees eet. Ik heb namelijk precies hetzelfde. Ik eet vlees eigenlijk alleen nog als het toevallig ergens in zit, omdat iemand anders heeft gekookt. Maar voor mezelf kook ik het niet meer en ik wil ook geen stuk vlees. Alleen wanneer het door bijvoorbeeld een salade of lasagna zit. Daarnaast merkte ik ook dat ik op de één of andere manier gezonder ging eten toen ik op deze manier begon te eten. Veel meer vers en minder bewerkt voedsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.