Boekrecensie: Thijs Launspach – Fokking druk

Als je me een beetje volgt, dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat ik de laatste tijd steeds meer non-fictie boeken lees. Boeken over werken, productiviteit, reizen en levensstijl lees ik met veel plezier. Ik ben nu bijna een jaar werkzaam bij mijn eerste baan en hoewel ik tijdens het studeren ook heus wel stress heb ervaren, is het werkende leven toch anders. Zelf vind ik dat ik redelijk goed met stress om kan gaan en ik vind het heel interessant om hier meer over te lezen en vooral meer over te leren.

Het aantal burn-outs is de laatste jaren flink gestegen en we zijn allemaal ‘lekker druk’. Thijs Launspach legt in Fokking druk uit waarom we te veel en te hard werken en wat we eraan kunnen doen om ons hoofd boven water te houden. De laatste jaren is ook de betekenis van werk veranderd: als je je voorstelt aan iemand anders, vertel je bijna meteen wat voor werk je doet. Je bent wat je doet, en daarom willen we zo graag uitblinken in ons werk. Met als gevolg dat we bijna allemaal workaholics zijn geworden.

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, voorbeelden en eigen ervaringen behandelt Thijs Launspach thema’s zoals ‘Rust in je hoofd’ en ‘Werken met aandacht’. Fokking druk zet je aan het denken over hoe jij je eigen leven indeelt en dat het een keuze is om ‘lekker druk’ te zijn. Zo komen er tips voorbij om anders om te gaan met social media, tips om te mediteren, manieren om makkelijker ‘nee’ te zeggen en hoe je realistische doelen opstelt. Ik vind het daarnaast ook interessant (en zorgwekkend) hoeveel negatieve gevolgen stress kan hebben voor je gezondheid. Het is zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen om te voorkomen dat je oververmoeid of overspannen raakt, of met een burn-out te maken krijgt. Fokking druk is dan ook geen zelfhulpboek over burn-outs, maar een boek met tips om gezonder om te gaan met stressfactoren in je leven.

Je kunt de stress niet helemaal uit je leven bannen, maar je kunt wél leren hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan. Thijs Launspach heeft daar met Fokking druk een waardevolle bijdrage aan geleverd. Een aanrader als je graag wat meer rust wenst in je leven en als je wilt leren om beter om te gaan met stress.

★★★★☆

* Dit boek heb ik ontvangen als recensie-exemplaar

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.