Wereldreis voorbereidingen: 15 dingen die je moet regelen

Woohoo, wij gaan een wereldreis maken! Stiekem zit ik met mijn hoofd al in Canada, terwijl ik toch echt nog 41 nachten moet slapen voordat we in het vliegtuig stappen. De keuze om een wereldreis te maken was een grote stap, maar daarnaast moet je ook een heleboel regelen als je op reis gaat. Vandaag vertel ik je meer over onze wereldreis voorbereidingen!

Wereldreis voorbereidingen

★ Bepaal de route van je wereldreis

Laatst vertelde ik in een artikel hoe wij de route van onze wereldreis hebben bepaald. Waar het op neerkomt: maak een lijstje met landen waar je écht naartoe wilt, houd rekening met het klimaat, maak een overzicht van de kosten en maak er een logische route van.

★ Ontslag nemen of een sabbatical nemen

Als je net als wij een fulltime kantoorbaan hebt, zul je iets met je werk moeten regelen. Je kunt het gesprek aangaan met je werkgever en samen de opties bespreken. Misschien is het wel mogelijk om onbetaald of zelfs betaald verlof te nemen. Ook kan het zo zijn dat je gewoon ontslag neemt, maar dat je wel mondeling afspreekt dat je terugkomt na je reis, als beide partijen dit willen. Zelf heb ik ontslag genomen en ik ga na de reis op zoek naar een nieuwe baan.

★ Vliegtickets

Heb je de route van je wereldreis al uitgestippeld? Je kunt ervoor kiezen om een wereldticket te kopen waarbij de vluchten en datums vastliggen, maar wij hebben ervoor gekozen om alleen het eerste ticket te boeken. Dit geeft ons de vrijheid om per dag te bekijken wat we willen en waar we naartoe gaan. Misschien kost dit ons uiteindelijk meer geld, maar daarmee hebben we wel ultieme vrijheid en dat is voor mij meer waard. Let er wel op dat je bij sommige landen aan moet kunnen tonen dat je het land ook weer uit gaat.

★ Reisverzekering

Het is belangrijk dat je goed verzekerd bent als je op reis gaat. Mijn vriend en ik hebben een doorlopende verzekering afgesloten bij FBTO. Ik vind het erg handig dat je hier het hele jaar door aanvullende modules aan en uit kunt zetten. Dat kan goed van pas komen als je bijvoorbeeld wilt gaan duiken, dan kun je de winter- en onderwatersport module aanzetten en de volgende maand ook weer uitzetten.

★ Paspoort

Check of je paspoort nog lang genoeg geldig is en ook of je paspoort nog geldig is zes maanden nadat je terug bent.

★ Telefoonabonnement

Ik heb nu zelf al jaren een Sim only abonnement bij T-mobile waar ik erg tevreden mee ben. Ik heb niet veel kosten per maand en ik hoef niets te laten. Tijdens de wereldreis kun je ervoor kiezen om je Sim only abonnement aan te houden en telkens verbinding maken via Wi-Fi, of je kunt je telefoonabonnement opzeggen en in ieder land een simkaartje kopen. Ik wil overigens niet te veel bezig zijn met mijn telefoon op reis, maar ik wil wel goed contact kunnen houden met het thuisfront, Polarsteps updaten en wat foto’s kunnen delen!

★ Je appartement of huis verhuren of verkopen

Heb je zelf een plek gehuurd? Dan kun je de huur opzeggen en lekker op reis gaan. Een appartement of huis gekocht? Dan kun je ervoor kiezen om je plekje te verkopen, maar dan heb je geen woonruimte wanneer je terug komt. Misschien vind je dat ook wel helemaal niet erg. Je kunt er ook voor kiezen om je appartement of huis (gemeubileerd) te verhuren. Zoek wel even goed uit of dit mag. Denk ook aan het regelen van opslagruimte als je je spullen wilt opslaan. Zoek ook goed uit of je je moet uitschrijven uit Nederland, of je nog recht hebt op zorgtoeslag en of je je zorgverzekering aan kunt houden.

★ Visums regelen

Het verschilt per land of je een visum nodig hebt. Als je net als wij flexibel wilt gaan reizen, kun je nog niet zo goed van tevoren alle visums aanschaffen. Zorg er in ieder geval wel voor dat je het visum voor de eerste bestemming hebt geregeld, mocht dit nodig zijn.

★ Inentingen

Voor bepaalde landen heb je inentingen nodig. Sommige inentingen heb ik al vanwege eerdere reizen die ik maakte, maar ik moet bijvoorbeeld ook nog de inenting van gele koorts halen. Ik vond het zelf handig om via de website van de GGD te kijken welke vaccinaties ik nodig had per land. Ik ga denk ik gebruik maken van thuisvaccinaties, handig! Zorg er trouwens voor dat je ruim op tijd je inentingen regelt, soms heb je meerdere inentingen nodig die verspreid zijn over een aantal weken.

★ Bankpas en creditcard

Mijn vriend en ik nemen allebei onze bankpas mee, maar we nemen ook onze creditcards mee. We zorgen ervoor dat we allebei een creditcard bij een andere maatschappij hebben. Mocht een van de creditcards niet werken, dan kunnen we het altijd nog met de andere proberen. Oh ja, vergeet je bankpas niet op werelddekking te zetten zodat je overal ter wereld kunt pinnen!

★ Internationaal rijbewijs

Ga je reizen met het openbaar vervoer of ga je bijvoorbeeld ook een auto of camper huren? Bij laatstgenoemde is het verstandig om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Dit kun je makkelijk doen bij de ANWB met je rijbewijs en een pasfoto.

★ Abonnementen opzeggen

Netflix, Videoland, tijdschriften et cetera… welke abonnementen heb je allemaal lopen? Maak eerst een overzicht van je abonnementen en bepaal welke abonnementen je op wilt zeggen. Misschien kun je via familie of vrienden wel meekijken met een ander Netflix of Videoland account!

★ Backpack of koffer

Op welke manier ga je reizen? Neem je een backpack mee of een koffer?  Wij zijn van plan om veel verschillende bestemmingen te bezoeken en in hostels of op campings te slapen, dus wij gaan met onze backpacks reizen. Het inpakken hiervan wordt echt nog wel een grote klus. Ik zal voordat we gaan nog een artikel schrijven met onze inpaklijst voor de wereldreis.

★ Je eerste verblijf

Niet per se een must, maar ik vind het zelf wel handig om het eerste verblijf vast te leggen. Het is best een avontuur om op wereldreis te gaan en na een lange vlucht kan ik me voorstellen dat het fijn is om je niet druk te hoeven maken over waar je kunt gaan slapen de eerste nacht(en). Wij hebben het eerste hostel in Vancouver vastgelegd om een beetje bij te komen van het afscheid en van de vlucht. Na een paar dagen in Vancouver gaan we de huurauto ophalen en op pad!

★ Reisgadgets

Je hoeft niet per se nieuwe spullen aan te schaffen, maar ik heb van tevoren wel een lijstje gemaakt met welke spullen we allemaal nodig hebben. Ik heb bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera die ik eigenlijk te zwaar vind om mee te sjouwen, daarom heb ik een lichtere en compactere camera gekocht. Ook ga ik een lichte laptop aanschaffen zodat ik kan blijven bloggen op reis. Maar denk ook aan het aanschaffen van wereldstekkers, packing cubes, powerbanks en een externe harde schijf. Ik zal jullie de komende tijd laten zien welke items ik allemaal heb aangeschaft!

Heb jij nog een goede tip? Laat het weten in de reacties zodat we elkaar verder kunnen helpen! 🙂

Liefs, Anouk

€ Dit is een advertorial

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

4 Reacties

  1. 17 juli 2019 / 11:13

    Jaaa zo spannend en wat gaat de tijd snel! Heel veel plezier met de voorbereidingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.