Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto!

Deze zomer maakten mijn vriend en ik een roadtrip van 2 weken door het prachtige Zwitserland. Onze reis stond vooral in het teken van wandelen in de mooie natuur. In deze blog deel ik onze roadtrip route met de auto door Zwitserland in 2 weken!

Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto

Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto!

Reisschema 2 weken Zwitserland met de auto

 • Dag 1: Reizen naar Boppard, Duitsland
 • Dag 2: Reizen naar Lauterbrunnen, Zwitserland
 • Dag 3: Lauterbrunnen: Kleine Scheidegg en Grindelwald
 • Dag 4: Lauterbrunnen: Schilthorn
 • Dag 5: Lauterbrunnen: Jungfraujoch
 • Dag 6: Lauterbrunnen: Schynige Platte
 • Dag 7: Reizen van Lauterbrunnen naar Zermatt met een tussenstop bij de Oeschinensee
 • Dag 8: Zermatt
 • Dag 9: Zermatt
 • Dag 10: Reizen van Zermatt naar Schwyz
 • Dag 11: Schwyz: Stoos Ridge hike
 • Dag 12: Schwyz: Mount Rigi
 • Dag 13: Reizen van Schwyz naar Sennwald met een tussenstop in Liechtenstein
 • Dag 14: Sennwald: Saxer Lücke hike
 • Dag 15: Sennwald: Schäfler hike
 • Dag 16: Reizen van Sennwald naar Nederland

Lauterbrunnen

Lauterbrunnen was de eerste locatie van onze roadtrip door Zwitserland en wat is dit een fijn dorpje! Ja, het is hier wel toeristisch, maar het is een perfecte uitvalsbasis om mooie plekken te bezoeken. Ik zou een bezoek aan Lauterbrunnen dan ook zeker aanraden. In mijn blog over Lauterbrunnen vind je meer specifieke tips. Mijn favorieten:

 • Cliff Walk in Grindelwald (2.167 meter hoogte): een toffe loopbrug die aan de zijkant van een bergwand is gemonteerd. Ik heb zelf een beetje last van hoogtevrees maar dit was wel goed te doen.
 • Piz Gloria (2.970 meter hoogte): voor een waanzinnig uitzicht op besneeuwde bergtoppen. In 1969 is hier de James Bond-film ”In Her Majesty’s Secret Service” opgenomen
 • Jungfraujoch (3.454 meter hoogte): het hoogste treinstation van Europa met een heel indrukwekkend uitzicht. Je vermaakt je hier goed met verschillende view points, een ice palace en een sneeuwwandeling.
 • Schynige Platte (2.061 meter hoogte): hier wandelden we de panoramaroute langs heel veel alpenbloemen, besneeuwde bergtoppen en uitzicht op de Brienzersee.
 • Kleine Scheidegg (2.061 meter hoogte): mega mooi uitzicht, wij genoten hier van een kaasfondue met uitzicht op de bergen.

Tip: wil je veel gebruikmaken van het openbaar vervoer in Lauterbrunnen? Ik raad je aan om te kijken welke voordeelpas voor jou het meest voordelig is. Wil je de Jungfraujoch bezoeken? Dit kost je al snel zo’n € 170,00 per persoon. Daarom kozen wij voor de Top of Europe Pass voor 4 dagen (€ 269,00 per persoon). Het bezoek aan de Jungfraujoch zit hier bij inbegrepen en je kunt verder van al het openbaar vervoer gebruikmaken. Wij maakten iedere dag gebruik van treinen en kabelbanen, dus de pas was voor ons erg handig. Wij hebben ons laten adviseren bij de plaatselijke VVV, daar kun je de pas ook aanschaffen.

Accommodatie: wij verbleven bij Hotel Schützen en dat vond ik echt een aanrader. De kamer zelf is wat verouderd, maar wel iedere dag schone handdoeken en een heel fijn balkon met uitzicht op de Staubbachwaterval.

Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto!

Tussenstop bij Oeschinensee

Sla de Oeschinensee niet over! In een klein uurtje reden we van Lauterbrunnen eerst naar Kandersteg waar we de kabelbaan namen naar Oeschinensee. De Oeschinensee is een supermooi blauw meer in de bergen. Hier liepen we een hike van zo’n 3,5 uur naar Oberbargli en via de bergkam weer terug. Best een pittige hike vanwege het warme weer en het stijgen, maar wel weer hele fijne uitzichten!

Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto!

Zermatt

Zermatt staat vooral bekend om de beroemde Matterhornberg. Deze berg staat namelijk in het logo van de Toblerone chocolade! Op onze eerste dag in Zermatt wandelden we de 5-Seenweg, een hike langs 5 meren waarbij je continu uitzicht hebt op de Matterhorn. Wij deden er zo’n 3,5 uur over. De wandeling was gelukkig goed te doen! De dag erna wilden we naar de Riffelsee, maar het was heel bewolkt. Zonde van het treinkaartje van 110 euro per persoon (!) als je boven geen uitzicht hebt. Daarom besloten we om de Riffelsee te skippen en naar Edelweiss te wandelen. Deze tip kregen we van een Nederlandse serveerster op het terras. Een wandeling van een uurtje die alleen maar omhoog loopt, met een heel mooi uitzicht over Zermatt. Heel eerlijk gezegd vonden wij Zermatt een beetje overrated, maar dat kan ook door het bewolkte weer en de absurd hoge prijzen komen.

Accommodatie: wij sliepen in een appartement van Good Value Apartments by Mountain Exposure. Prima appartementen met uitzicht op de bergen.

Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto!

Schwyz

We bezochten Schwyz omdat ik hier graag de wandeling van Klingelstock naar Fronalpstock wilde lopen (de linkse foto hieronder). Dit is een wandeling van zo’n 2,5 uur waarbij je over de bergkam loopt met uitzicht op de bergen, veel bloemen en 10 meren. Je moet eerst de trein naar boven nemen vanuit Stoos en dit is ook nog eens de steilste trein ter wereld. Niet naar buiten of beneden kijken dus, als je net als ik niet zo’n fan bent van hoogtes. Op onze tweede dag in Schwyz pakten we de trein naar Rigi Kulm. Vanuit daar wandelden we naar Rigi Kaltbad en Rigi Scheidegg (foto rechts). Tip: vanuit Schwyz kun je ook nog een bezoekje brengen aan de Vierwaldstättersee in Brunnen. Toen wij er waren was het helaas slecht weer, maar dit is wel een leuk plaatsje!

Accommodatie: wij sliepen in een tweepersoonskamer bij Hirschen Backpacker-Hotel & Pub. Niet heel bijzonder, gewoon een prima hostel waarbij je ook wat kunt eten in de pub.

Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto!

Sennwald

We bezochten Sennwald omdat ik graag de Saxer Lücke hike wilde lopen met een bezoekje aan de Falensee. Het uitzicht op de Saxer Lücke berg is waanzinnig! De dag erna wandelden we rondom de berg Schäfler, met een indrukwekkend uitzicht op de 26 pieken. Na een pittige afdaling wandelden we verder naar Altenalp met uitzicht op de Seealpsee en langs Äscher, het restaurant tegen de bergwand. Daarna ook nog een stukje door de grotten, een leuke afwisseling!

Tip: vanaf Sennwald ben je heel dichtbij Liechtenstein. Dus als je landen verzamelt, zou ik hier zeker doorheen rijden! In een paar uur heb je de meeste hotspots wel bezocht.

Accommodatie: in Sennwald sliepen we in hotel Hecht. Toen wij er waren was het hotel dicht, waardoor het hier niet echt levendig was. Ik zou dit hotel niet per se aanraden.

Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto!

Tips voor Zwitserland

Wat ik verder nog met je wil delen: Zwitserland is héél duur. Cappuccino voor € 5,00, apfelstrudel voor € 10,00 en pizza voor € 20,00. Een ritje met de kabelbaan kan je zomaar € 80,00 per persoon kosten. In Lauterbrunnen kochten wij daarom een voordeelpas voor het openbaar vervoer. En wij kochten vaak ontbijt en lunch bij een bakkertje die we meenamen op hikes, zodat we niet altijd veel geld kwijt waren aan restaurants. Vergeet ook niet om een vignet aan te schaffen (€ 41,45) als je met de auto door Zwitserland rijdt. Wij regelden dit via de ANWB.

Maak je eigen roadtrip

Zwitserland heeft mij echt omver geblazen, ik vond het hier zo mooi! En er zijn nog veel meer mooie plekken te ontdekken. Onze roadtrip route door Zwitserland van 2 weken was vooral gericht op (hiken in de) natuur. Niet iedereen houdt daar van, dus je kunt zelf afwisseling aanbrengen in de route. Je kunt bijvoorbeeld bezoekjes aan steden toevoegen (denk aan Bazel, Zürich, Bern of Luzern) of je reis combineren met bijvoorbeeld Italië. Dat is het leuke van reizen: doen wat je zelf het leukste vindt! Veel reisplezier!

Liefs, Anouk

Zwitserland in 2 weken: onze roadtrip route met de auto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.