De waarheid over backpacken

Op dit moment volg ik de minor Bedrijfscommunicatie. Hier mogen we zeven van de tien aangeboden workshops volgen en ik kon mijn geluk niet op toen ik Bloggen op de lijst zag staan! Tijdens de workshop was een van de opdrachten om een blog te schrijven dat gelieerd is aan de reisindustrie. Ik besloot mijn blog met jullie te delen en ben benieuwd naar jullie mening over backpacken! 🙂


De waarheid over backpacken

Waarom zou je in hemelsnaam gaan backpacken? Je mag jezelf bijna geen student meer noemen als je niet met een rugzak bent gaan rondtrekken of dit in ieder geval van plan bent. Maar is backpacken wel zo leuk als het klinkt?

Reizen met je rugzak
Wat is backpacken nou eigenlijk? In mijn ogen is backpacken een vorm van reizen waarbij je ontzettend veel vrijheid hebt. Met enkel je rugzak van A naar B is misschien wel de goedkoopste manier om veel van de wereld te zien. Veel jongeren trekken er na hun studie een halfjaar of een jaar tussenuit om de wereld te ontdekken en meer over zichzelf te leren. Voor de een klinkt reizen met je rugzak als muziek in de oren, de ander kiest liever voor een vakantie in een all-inclusive resort.

de waarheid over backpacken

Cultuurshock, doucheputjes en kippen
Backpacken is niet altijd leuk. Er zijn momenten dat je je rugzak het liefst weg wil gooien en in wil checken bij het eerste het beste vijfsterrenhotel. In de meeste backpacks kun je een heleboel kleding en spullen kwijt, maar als je een langere tijd op reis bent zal je op een gegeven moment geen schone kleding meer hebben. Natuurlijk kun je onderweg je kleding wassen, maar helemaal schoon wordt het nooit. Vier dagen hetzelfde shirt dragen is geen pretje en dat kan jouw omgeving vast beamen. Daarnaast kan die backpack nog best zwaar zijn, vooral als je in de bloedhete zon op zoek bent naar een hostel dat wél een douche heeft. En als je eenmaal in dat hostel bent aangekomen, zou je wensen dat je nog in de bloedhete zon liep. Je deelt vaak een kamer met andere backpackers, net zoals het toilet en de douches. Schrik niet als je haren tegenkomt in de douche en vraag je vooral niet af wat voor haren het zijn. Zorg ook voor oordopjes wanneer je niet de hele nacht wakker wil liggen van het gesnurk van de reiziger die boven je in het stapelbed ligt.
Tijdens het reizen kan de cultuurshock wellicht om de hoek komen kijken. Heel leuk hoor, als een echte local met het openbaar vervoer, maar daar denk je waarschijnlijk toch anders over wanneer je geklemd zit tussen een stel kippen en je buurvrouw een huilende baby op haar schoot heeft, terwijl je voeten rusten op een emmer met aardappelen. Vooral in Azië en Midden-Amerika merk je dat er drie keer zo veel mensen in een bus worden gepropt dan eigenlijk kan. Wedden dat je nu de voorkeur geeft aan de geur van dat shirtje dat je al vier dagen draagt?

de waarheid over backpacken reading traveller

Ultieme vrijheid
Waarom zou je dan toch die backpack inpakken en een vliegticket boeken? Een van de fijnste dingen is misschien wel dat je je reis helemaal in kan plannen zoals jij het wil. Geen ouders waar je de hele vakantie achterna moet lopen om suffe musea te bezoeken of vriendinnen die alleen maar dronken willen worden in Salou. Je hebt geen verplichtingen en kan gaan en staan waar je zelf wil. Bij het wakker worden vraag je je af of je die dag gaat duiken, een berg beklimt of het vliegtuig pakt. De  mogelijkheden zijn eindeloos. Ga je het liefst kangoeroes spotten in Australië, nieuwjaar vieren in New York of met koala’s knuffelen in Costa Rica? Waarom doe je het niet allemaal? De keuze ligt helemaal bij jou en er is niemand waar je rekening mee hoeft te houden (behalve met je bankrekening misschien). Al backpackend kom je veel leuke en bijzondere mensen tegen. Als je zo flexibel reist, zit je ineens te schaken met locals in Bangkok of ga je vijf dagen hiken met andere backpackers. Je leert andere culturen kennen en verbreedt je horizon.

Mijn ervaring met backpacken
Ik heb bijzondere mensen ontmoet en veel geleerd over andere culturen en over mezelf. Het voordeel van backpacken is dat je dichter bij de inheemse bevolking staat en daardoor het land beter leert kennen. Backpacken geeft je een gevoel dat de vakantiestemming overstijgt. Dit gevoel is niet te vergelijken met dagen aan het zwembad liggen, iedere nacht een schoon bed en een kok die jouw driegangen maaltijd serveert. Natuurlijk zijn er momenten geweest dat ik het even niet meer zag zitten tijdens mijn reis, maar zulke momenten heb je in Nederland ook. Backpacken is wat mij betreft echt een aanrader en een goede manier om jezelf, andere mensen en een andere cultuur te leren kennen.

Wat is jouw ervaring met backpacken? 🙂

2 Reacties

  1. Aesa
    21 november 2015 / 10:10

    Ik moest zo nu en dan hardop lachen tijdens het lezen van dit artikel. Heel leuk! Je inspireert me wel om ooit te gaan backpacken (als dat kan met mijn 1.55m). Deze unieke ervaringen zal je altijd bij je blijven dragen en daar horen ook de ups en downs bij. Toch lijkt het me ontzettend gaaf en ben heel trots op jou dat jij dit allemaal al hebt kunnen doen. Topper! X

  2. Lindy
    21 november 2015 / 15:00

    Hihi heel herkenbaar! Er zitten idd een hoop voor- en nadelen aan backpacken, maar als je die knop om kunt zetten beleef je toch echt wel de mooiste dingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.