Hoe is het om te werken in een boekenwinkel?

Hoi lieve lezers! Vandaag vertel ik jullie over mijn ervaringen met het werken in een boekenwinkel. Ik heb ongeveer anderhalf jaar bij de Bruna gewerkt en het leek me leuk om jullie daar meer over te vertellen. Kijken jullie mee? 🙂

Hoe is het om te werken in een boekenwinkel?

Werken in een boekenwinkel

Na 5 jaar horeca bij een eetcafé in mijn geboorteplaats, vond ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ik ging eerst op reis naar Nepal en begon daarna met het zoeken naar een nieuw bijbaantje. Via via kwam ik terecht bij een Bruna in Breda. Een klasgenoot van me ging daar voor een tijdje weg en ze zochten iemand voor de diensten op zaterdag. Na een leuk gesprek werd ik eigenlijk gelijk aangenomen en mocht ik iedere zaterdag werken. In de vakanties kreeg ik de mogelijkheid om meer te werken. Het was een best drukke tijd voor me, want ik liep 5 dagen per week stage bij de Efteling en op zaterdag werkte ik dan bij de Bruna.

Het werken in een boekenwinkel zelf vond ik erg leuk. Het is natuurlijk al een feestje dat je de hele dag omringd wordt door boeken. Ik begon de dag meestal met een rondje lopen door de winkel voordat de winkel open ging om te kijken welke nieuwe boeken waren binnengekomen. Als ik doordeweeks moest werken en de levering binnen kwam, vond ik het tof om te zien welke nieuwe boeken er weer allemaal verschenen waren en ze als één van de eersten in mijn handen te hebben. Daarna gaf ik ze een mooi plekje in de winkel wat af en toe nog wel even puzzelen was! Daarnaast vond ik het erg leuk om mensen te helpen als ze een boek zochten maar niet precies wisten welk boek ze moesten kopen. Het is echt leuk als je een bepaald boek aanraadt en dat mensen dat boek dan daadwerkelijk aanschaffen.

Eén van de leukste dingen aan het werken in een boekenwinkel? Boeken inpakken, haha! Ik vond het serieus echt heel leuk om boeken in te pakken in mooi inpakpapier. Het gaf me altijd echt een voldaan gevoel als ik precies de vouwtjes recht had en een netjes ingepakt boek als cadeautje mee kon geven, haha. Oh ja, nog iets in het rijtje van leuke dingen: ik kreeg 20% korting op de boeken die ik daar kocht toen ik daar werkte, zo fijn! Dat mis ik soms wel, hoor 😉

Hoe is het om te werken in een boekenwinkel?

Je eigen boek verkopen in de winkel

In de periode dat ik bij de Bruna werkte, kwam ook mijn eigen boek uit omdat ik had meegedaan met de schrijfwedstrijd van Chicklit.nl. Mijn leidinggevenden waren zo aardig om het boek te verkopen in de winkel en dat was erg leuk en spannend! Ik zag bijvoorbeeld dat mensen mijn boek oppakten en de achterflap lazen en het boek dan terug legden óf afrekenden: heel erg onwerkelijk maar ook bijzonder!

Aanrader?

Ik wist van tevoren dat het een tijdelijk bijbaantje zou zijn en ik heb hier ongeveer anderhalf jaar gewerkt. Daarna ben ik terecht gekomen bij Julia’s in Breda, waar ik nu ook alweer anderhalf jaar werk. Ik kijk met veel plezier terug op het werken bij een boekenwinkel. Ik zou het je zeker aanraden als je van boeken houdt en het leuk vindt om met mensen te werken!

Zou jij in een boekenwinkel willen werken?

Liefs, Anouk

Hoe is het om te werken in een boekenwinkel?

Volg je mij al op Bloglovin’ en Instagram?

6 Reacties

 1. Natasja
  10 november 2016 / 11:49

  Wat leuk om dit te lezen! Ik heb zelf ook 2 jaar in een boekhandel gewerkt en ik herken mezelf heel erg in alles wat je schrijft. Ik werd ontzettend hebberig van alle boeken die in de winkel lagen, en ik heb dan ook vaak gebruik gemaakt van mijn korting. Ook het inpakken vond ik echt heel leuk, precies wat jij zegt. En wat tof dat ze jouw boek op een mooi plekje hadden gezet!

  • 23 november 2016 / 16:18

   Haha, wat leuk om te lezen dat het voor jou herkenbaar is! Erg leuk baantje inderdaad 🙂

 2. 10 november 2016 / 13:12

  Ahh dit is echt mijn droombijbaantje! Het lijkt me echt geweldig leuk om in een boekenwinkel te werken. Al heb ik nu ook wel een leuk bijbaantje; ik ben barista in een schattig koffiezaakje in Amsterdam!

 3. Ize Thijssen
  10 december 2023 / 19:21

  Hoi, ik ben opzoek naar een bijbaantje en ik hou van lezen en boeken maar ik kan nergens vinden hoe oud je moet zijn om in een boeken winkel te werken.Weet je dit toevallig?

  • 11 december 2023 / 15:43

   Ha Ize, ik gok vanaf 16 jaar ongeveer 🙂 Maar ik zou het gewoon bij de boekwinkel vragen waar je wil werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.