Mijn eerste verre reis: Nepal

In de zomer van 2013 maakte ik mijn eerste verre reis met een bijzondere bestemming: Nepal! Wat een mooi land met vriendelijke mensen. Na Nepal heb ik nog veel andere reizen mogen maken, onder andere naar China, Mexico en Amerika. Maar het is allemaal begonnen met deze reis naar Nepal. Lees je mee?

Ik had vooral ervaring met jarenlang camperen in Frankrijk en daarna feestvakanties met vriendinnen. Ik wilde wel wat meer van de wereld zien. De wereld heeft zoveel moois te bieden en er zijn zoveel bestemmingen die op mijn lijstje staan. Toch koos ik er voor om via een organisatie, samen met dertien andere Nederlandse meiden, drie weken naar Nepal te gaan. We zouden eerst twee weken vrijwilligerswerk doen en daarna een week rondreizen. Tijdens mijn reis heb ik destijds een blog bijgehouden en daar zal ik ook stukjes uit delen!

Ik wilde graag een verre reis maken die ik kon combineren met vrijwilligerswerk. Vandaag de dag zou ik niet snel meer kiezen voor vrijwilligerswerk, maar het heeft wel mijn ogen geopend. We waren dus met een groep Nederlandse meiden die allemaal nogal verschillend waren. Ik trok op met vier meiden waar ik mee bij hetzelfde gastgezin sliep en het vrijwilligerswerk mee deed. Ik heb met geen van hen nog contact. Tijdens de reis was het gezellig samen, maar de klik was niet sterk genoeg om daarna nog contact te houden. Achteraf gezien zou ik niet snel meer met zo’n grote groep rondreizen, maar het was mijn eerste verre reis en ik had zelf nog weinig ervaring met backpacken. Nu is dat gelukkig wel anders en wist ik me samen met mijn reismaatje zelfs te redden in China.

Tijdens het vrijwilligerswerk schilderden we het disability centre en hielpen we de kinderen in het weeshuis. De kinderen in Nepal waren veel minder verwend dan de kinderen in Nederland. Je kunt de kinderen daar nog intens gelukkig maken met een voetbal, terwijl de kinderen in Nederland boos worden als ze geen iPad krijgen. Dit schreef ik er destijds over mijn blog: ‘Ik had kleurpotloden meegenomen vanuit Nederland en Kirsten had hier allerlei spullen gekocht, dus die hadden we zondag gegeven. Het was best apart om te zien hoe de kinderen hier mee omgingen. Als Nederlandse kinderen een cadeautje krijgen, maken ze het gelijk open, spelen er even mee en laten het daarna gewoon liggen. De kinderen in het weeshuis gingen de spullen gelijk verdelen en daarna onderhandelen. Ze zijn natuurlijk gewend om alles te verdelen. De meeste dingen werden ook niet gebruikt omdat het nog nieuw is, en dan gaat het natuurlijk op. Mooi en ontroerend om te zien hoe anders de kinderen hier zijn en hoe anders ze met situaties omgaan.’ Tijdens de reis leerde ik dus een heel andere cultuur kennen, waardoor je ook na gaat denken over de cultuur waarin je zelf bent opgegroeid.

PicMonkey Collage.jpgnepal

1006324_10153090358860702_1688283776_n

Na het vrijwilligerswerk gingen we een week rondtrekken door Nepal. We gingen onder andere naar het Nationaal Park Chitwan en naar Pokhara. We deden van alles: hiken, boeddhistische en hindoeïstische tempels bezoeken, watervallen bezoeken, paragliden, varen over een krokodillenrivier, een olifantenrit maken inclusief olifantendouche en een jungletocht. Ik zette hier voor het eerst mijn vraagtekens bij het welzijn van de olifanten en heb besloten nooit meer zo’n rit op de rug van een olifant te maken. Je wil niet weten hoe die olifanten behandeld worden. In het Nationaal Park Chitwan zagen we vijf neushoorns (waarvan 1 baby neushoorntje), krokodillen, herten, pauwen, een pelikaan, zwijntjes en verschillende soorten vlinders en vogels. Erg bijzonder! De stad Pokhara was ook erg leuk, en vooral het Phewa meer was mooi om te zien. Op een van de foto’s hieronder zie je het meer met de kleurrijke bootjes 🙂

nepallie

Het waren drie heel bijzondere weken in Nepal. De bevolking van Nepal was ontzettend aardig en ik heb veel over de cultuur geleerd en over mezelf. Ik zag bijvoorbeeld een Kumari, dat is een levende godin, en we waren aanwezig bij een lijkenverbranding. Ik vond het echt een verrijking om even deel uit te maken van een andere cultuur. Wat ik zo mooi vond aan Nepal, is dat het boeddhisme en hindoeïsme daar naast elkaar leven. Hoe bijzonder is dat? Sinds mijn reis naar Nepal ben ik nog één keer in Azië geweest, maar ik sta te trappelen om weer naar dit mooie werelddeel te gaan. Er is iets in Azië wat mij waanzinnig aantrekt en waardoor ik de drang heb om er zo snel mogelijk weer naartoe te gaan. Ik hoop dat ik in de zomer, na het behalen van mijn HBO-diploma, weer een mooie reis mag gaan maken. Ik had het eerder al over mijn lijstje met landen in Azië die ik nog wil bezoeken, en ik hoop deze zomer Vietnam te bezoeken.

Benieuwd naar het volledige reisverslag van Nepal?

‘Er hangen heel veel vlaggetjes, dit zijn gebeden en door het wapperen worden die verhoord. Ziet er erg vrolijk uit!’

1003035_10153092398345702_75942792_n

1003876_10153092401705702_1811961840_n

‘Na de lunch zijn we eerst naar Boudhanath geweest. Een mooie boeddhistische tempel waar we even rond hebben gelopen. Daarna gingen we verder naar Pashupatinath. Dit is een hindoeïstische tempel. Het was hier erg druk aangezien er een festival was, met als resultaat dat wij onze ogen konden uitkijken! Er waren vrouwen in heel kleurrijke sari’s en ze waren erg vriendelijk. Ik kan het niet precies beschrijven maar er waren heel veel mensen met heel veel kleurtjes! Ook is dit de plek waar de lijkenverbranding plaats vindt. Lijken worden hier in een doek gewikkeld tussen hout en iets wat leek op stro. Dit gebeurt aan een heilige rivier, de Bagmati. De oudste zoon moet het vuur aansteken en daarna wordt zijn hoofd kaal geschoren. Hij moet daarna 13 dagen witte kleding aan en mag geen contact hebben met andere mensen. Daarna komt een priester en wordt hij gezegend. Best heftig! Na 3/4 uur is het lijk helemaal verbrand. Het is echt raar want er zwemmen gewoon kinderen in dat water. Ik kan het me niet voorstellen, maar voor de mensen hier is het mooi dat het lichaam naar een heilige plek wordt gebracht en het is een eer als je het vuur aan mag steken, het getuigt van respect.’

995140_10153092403655702_995660438_n

Ben jij al weleens in Nepal geweest? 🙂

6 Reacties

  1. Aesa
    22 december 2015 / 11:06

    Mooi geschreven lieverd! De foto’s zijn prachtig! Ik zou ook heel graag een keer naar Nepal willen, zo’n reis lijkt mij heel bijzonder! Je hebt veel herinnerigen en een stukje van de cultuur mogen proeven. Op naar je volgende trip naar Azië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.