Quarantaine dagboek: lockdown in Peru (week 1)

Van bijna 7 maanden op wereldreis naar minimaal 2 weken in quarantaine in Peru vanwege de lockdown. Het leek me leuk om een dagboek bij te houden wat we allemaal doen hier. Niet omdat het nou zo interessant is, maar ik moet iets met mijn tijd, haha. Kijk je mee?

Quarantaine dagboek: lockdown in Peru

15 maart

Vandaag komen we nietsvermoedend terug van een mooie hike in Huaraz. Als we terugkomen in ons hostel zetten we onze Wi-Fi aan en we lezen dat de president van Peru die avond een persconferentie geeft. Hij deelt mee dat het land vijftien dagen in complete lockdown gaat vanwege het coronavirus. Een paar dagen geleden was er nog niks aan de hand, nu gaat het land ineens op slot. We balen enorm, vooral omdat onze plannen voor Nieuw-Zeeland dus waarschijnlijk niet doorgaan. Ik slaap slecht die avond, ik zie het nog half drie worden.

Quarantaine dagboek: lockdown in Peru

16 maart: quarantaine dag 1

Vandaag is nog een beetje een gekke dag. Ik word moe wakker omdat ik slecht heb geslapen en we hebben iedereen in Nederland geïnformeerd dat we een tijdje vastzitten in Peru. Ik heb laten weten dat ik het fijn zou vinden om te kunnen videobellen met familie en vriendinnen en ’s ochtends klets ik dan ook bij met vriendin Janneke en even later met vriendin Aesa. Ondertussen installeer ik ook nog Wordfeud en ik houd het nieuws in de gaten. ’s Middags videobel ik nog met mijn ouders, daarna met mijn zus, haar vriend en de twee kids en met vriendin Manon. Fijn om bij te kunnen kletsen met iedereen! In Nederland is het natuurlijk ook een bizarre tijd nu. Ik had verwacht dat ik weer veel zou moeten huilen vandaag, vooral als ik iedereen zie en spreek, maar het gaat deze dag gelukkig wel goed. Ik heb de situatie geaccepteerd en hoewel het nog steeds klote is, word ik er niet meer zo emotioneel van.

We mogen gelukkig in ons hostel blijven en we zitten in een prima hostel. Er zijn ook hostels die sluiten, dus ik ben blij dat we hier mogen blijven. We hebben een eigen kamer met een warme douche, er is een soort ‘woonkamer’ waar we lekker kunnen zitten en we krijgen iedere ochtend een ontbijtje. Er zitten nog vier andere reizigers in het hostel: een man uit Engeland, een stel uit België en nog een andere man die ik nog niet gesproken heb. We zitten ook in een Whatsapp groep met gestrande Nederlanders in Peru, hier houden we de hele dag het nieuws een beetje in de gaten. Er zitten op het moment van schrijven maar liefst 136 Nederlanders in deze groep die allemaal het liefst Peru willen verlaten en naar huis willen keren. (Op het moment van publiceren zitten er 257 Nederlanders in de groep en er is zelfs een extra groep aangemaakt. Ik zit nu zelf in vier (!) appgroeps vanwege de quarantaine.)

De lockdown gaat officieel pas vanaf die avond in, dus ’s middags lopen we nog even naar de supermarkt om boodschappen te doen voor de komende weken. Helaas zijn alle verse groenten op dus we gaan naar huis met pasta, soep en brood. En chips natuurlijk. Alle restaurants zijn al dicht, maar we vinden nog een lokaal eettentje waar we kunnen lunchen. Daarna terug naar het hostel waar we spelletjes doen (Regenwormen en pesten) en we eten ’s avonds pompoensoep met brood. Ik schrijf een blog over onze quarantaine en ik mail de ambassade. De politie komt nog langs in ons hostel waar we een formulier voor moeten invullen. Voordat ik ga slapen, kijk ik nog een stukje van Married at First Sight – Second Chance.

Quarantaine dagboek: lockdown in Peru (week 1)

17 maart: quarantaine dag 2

De laatste weken werd ik steeds om zes uur wakker, nu word ik pas na acht uur wakker! Fijn 🙂 We gaan ontbijten en daarna ploffen we op de bank. We mailen de ambassade opnieuw, ik werk Polarsteps bij en we annuleren onze camper naar Nieuw-Zeeland 🙁 Ons hostel heeft een soort binnenplein waar Richard de pooltafel even test én er ligt een gitaar die we mogen gebruiken, nice! Ondertussen wordt het hostel inclusief de kamers grondig schoongemaakt. Na de lunch (broodjes met kaas) ga ik in de ‘woonkamer’ zitten om te bloggen. Ondertussen krijgen we een mailtje dat onze vlucht van Lima (Peru) naar Santiago (Chili) is geannuleerd. We krijgen ons geld terug in de vorm van een voucher.

Ik schrijf een blog over Cusco en daarna kijk ik de rest van de aflevering van Married at First Sight – Second Chance. Richard heeft ondertussen een maatje gevonden om mee te poolen dus dat is fijn! Ondertussen pak ik de gitaar erbij en probeer ik mezelf ‘Happy Birthday’ aan te leren. ’s Avonds eten we pasta met pastasaus, champignons (uit blik) en ketchup, bij gebrek aan andere ingrediënten. Het is echt niet te eten… haha. Na het eten oefen ik weer op de gitaar. Daarna haal ik mijn deken van boven en ik ga beneden in de woonkamer lekker met een dekentje op de bank zitten en The Voice Kids kijken! ’s Avonds komt er nog een Fransman binnen die net een vierdaagse hike heeft gelopen en bij terugkomst in quarantaine moet… hij was liever in de bergen gebleven!

Quarantaine dagboek: lockdown in Peru

18 maart – quarantaine dag 3

Hiep, hiep, hoeraaaaa! Vandaag is Richard jarig. Wat onwerkelijk om zijn verjaardag in quarantaine te vieren. We doen ’s ochtends rustig aan en na het ontbijt oefen ik weer verder met ‘Happy Birthday’ op gitaar. Richard gaat na mijn optreden lekker gamen en ik werk aan mijn blog. Ik was helemaal trots dat ik een liedje kon spelen op gitaar, even later pakt de Fransman de gitaar op en hij kan echt supergoed spelen! Wat word ik toch blij van gitaarmuziek. Samen met de Engelsman en Duitser zit ik op de bank te werken met het gitaarmuziek van de Fransman op de achtergrond. Een klein geluksmomentje in deze gekke quarantaine!

Richard ontvangt filmpjes van mijn familie voor zijn verjaardag en mijn ouders zingen nog voor hem tijdens het videobellen, haha. Leuk! ’s Middags werk ik verder aan een artikel en Richard gaat weer poolen met Rob, de Engelsman. Aan het einde van de middag kletsen we ook nog een hele tijd met het Belgische meisje. Aan het einde van de middag stuur ik mijn artikel op naar de opdrachtgever. Fijn dat ik deze af kan strepen, hij stond al lang op mijn to do lijstje! We eten weer ongeveer dezelfde pasta als gisteren en na het eten ga ik even in m’n eentje zitten huilen op het balkon, haha. Beneden in de woonkamer ga ik verder met lezen in Onverwacht van Christina Lauren. ’s Avonds spelen we vijf potjes Regenwormen met de Duitser (Michael) en de Engelsman (Rob) waarvan ik drie potjes win, nice! Dit doet me wel goed, even socializen met anderen en je gedachten verzetten door een spelletje te spelen. In bed kijk ik een aflevering van Temptation Island.

19 maart – quarantaine dag 4

Er is weer een nieuwe dag aangebroken! Na het ontbijt mailen Richard en ik naar de verhuurmakelaar in verband met eerder terugkeren naar ons appartement. Daarna moet ik weer uit het niets huilen, haha. Blijkbaar heb ik onze gewijzigde plannen toch nog niet helemaal verwerkt en dat is ook niet gek. Richard gaat alleen op pad om boodschappen te doen en ik installeer mezelf weer met mijn laptop op de bank. Ik zet lekker een Nederlandse radiozender op en dat doet me gelijk goed! Ik stel een factuur op voor mijn artikel van gisteren die ik verstuur en ik plan het artikel in. Zeker even lezen allemaal, een leuke samenwerking met Protest waarbij je ook nog eens gebruik kunt maken van een kortingscode!

Richard komt inmiddels weer helemaal veilig terug van het boodschappen doen en hij heeft zelfs wat verse groenten kunnen bemachtigen (twee paprika’s en een ui!). Ik ga gezellig een uur videobellen met vriendin Lindy, het doet me echt goed om af en toe even bij te kunnen kletsen met mensen van thuis. En we spreken af om de volgende dag een digitale vrijmibo videobelsessie te houden met de vriendinnen die kunnen, superleuk! Richard en ik lunchen weer met maissoep en brood en daarna ga ik nog een tijdje videobellen met Dainy, gezellig! Ik wilde daarna eigenlijk nog een blog schrijven maar ik ben een beetje moe, dus ik lig op de bank een beetje op mijn telefoon te kijken en Wordfeud te spelen terwijl Richard zijn dagelijkse potje poolen speelt met Rob.

We leggen Rob het spel Rummicub uit en Michael sluit daarna ook nog aan. We eten voor de verandering weer pasta, maar nu met verse groenten! Daar ben ik zo ontzettend blij mee, haha. Rob eet gezellig met ons mee. Na het eten zitten we nog even wat te kletsen over de situatie, ook het Belgische meisje Camille zit er bij. Richard en ik kijken in bed nog een aflevering van You.

20 maart – quarantaine dag 5

Dag vijf in quarantaine. We vermaken ons nog wel, maar het is gewoon vervelend dat je niet weet hoelang je nog in quarantaine zit en wanneer je weer terug naar huis gaat. Na het ontbijt stap ik onder de douche en Richard maakt weer een wandeling naar de supermarkt. Samen met vier van mijn lieve vriendinnen houden we een digitale vrijdagmiddagborrel, superleuk! Daarna ga ik aan de slag met de blog over de meestgestelde vragen over onze wereldreis. We lunchen weer met broodjes kaas en ik ga verder met het schrijven van de blog. Ik ben niet zo productief vandaag, dus ik besluit mijn laptop maar weer aan de kant te leggen. Op de bank lees ik het boek Onverwacht uit en ik speel Wordfeud met familie en vrienden. Richard speelt weer zijn dagelijkse potje poolen met Rob.

’s Avonds komt de eigenaar van het hotel ons vertellen dat de prijzen van het hostel omhoog gaan. Ergens wel logisch, want normaal gesproken hebben ze twintig tot dertig reizigers in het hostel en nu maar zeven. De prijs van onze kamer gaat omhoog en we moeten extra betalen voor het gas. Als we nog ontbijt willen, moeten we daar extra voor betalen, dus we beslissen dat we voortaan ons eigen ontbijt verzorgen. Daarna eten Richard en ik champignonsoep en we verplaatsen ons naar boven waar we de laatste twee afleveringen kijken van You. Ik vond het weer een tof seizoen!!

Quarantaine dagboek: lockdown in Peru

21 maart – quarantaine dag 6

We worden wakker met het nieuws dat er tijdens de quarantaineperiode geen repatriëringsvluchten mogen landen. We hadden ergens nog de hoop dat we tijdens de quarantaine naar Nederland zouden worden gehaald, maar we moeten dus sowieso de hele quarantaine uitzitten. Vanaf vandaag wordt er ook geen ontbijt meer voor ons gemaakt. Richard gaat weer op pad om boodschappen te doen en ik maak de blog af over de meest gestelde vragen over onze wereldreis. Daarna ga ik weer met mijn vriendinnen videobellen via Skype, supergezellig! Hoewel we niet veel meemaken is het toch fijn om even wat te kunnen kletsen, haha. Als ik Instagram open zie ik dat ik mee mag doen met de cursus reisverhalen schrijven, superleuk!

Ik videobel nog even met mijn moeder en daarna gaan we lunchen met pompoensoep. Na de lunch volg ik een online yogasessie op onze slaapkamer. Fijn om mijn lichaam flexibel en sterk te houden! Daarna ga ik beneden op de bank lezen in Suikerspinnen en tandenstokers van Marijke Vos die ik gelijk uitlees. Daarna begin ik in het boek Mijn beeld van jou van Susanne van Eyk. Verder doe ik niet zo veel die middag. ’s Avonds eten we weer pasta en ik kijk The Voice Kids.

22 maart – quarantaine dag 7

Vandaag is het zondag en ik beslis dan ook om mezelf ook een ‘zondag’ te gunnen. Tot nu toe was ik iedere dag in de weer met mijn laptop, maar vandaag mag ik van mezelf lekker chillen. Helaas verveel ik me al vrij snel haha. Na het ontbijt lig ik een beetje op de bank te Wordfeuten en we houden het nieuws in de gaten. Ook nemen we een filmpje op voor mijn vriendin Vienna die vandaag jarig is waarbij ik weer ‘Happy Birthday’ speel op gitaar. ’s Middags eten we voor de verandering weer broodjes met kaas en onverwacht kunnen we even videobellen met mijn zus, haar vriend en de twee kids! Superleuk 🙂 Daarna kijk ik of één van mijn vriendinnen tijd heeft om te videobellen en gelukkig is Manon even in voor een praatje. Even later bel ik ook nog met Vienna zodat ik haar nog live kan feliciteren. Vervolgens kijk ik de eerste aflevering van De Mol (Belgische versie van Wie is de Mol?) en ik kijk Boer zoekt Vrouw. Die avond eten we champignonsoep met brood en daarna doen we het spel Regenwormen met de twee Belgen, de Duitser en de Engelsman. Gezellig!

Situatie nu in Peru

Wat een week… de hele week hebben we het nieuws over de situatie in Peru op de voet gevolgd. De Nederlandse Ambassade is bezig met de repatriëring in gang zetten, maar dat is een hele operatie. Waar we eerst nog baalden van onze reis naar Nieuw-Zeeland, balen we er nu van dat de verdere verloop van de wereldreis in het water is gevallen. Twee klappen om te verwerken dus. En dan ook nog de vraag of en wanneer we terug naar Nederland kunnen keren. Peru is geen land waar je vast wil zitten tijdens de coronacrisis (zoals ik in deze update al vertelde). Opzich vermaken we ons hier prima, de dagen zijn wel oké. Maar het is gewoon kut dat je weet dat je niet meer verder kunt reizen en dat we een heleboel geld kwijt zijn geraakt. We hebben allebei zo uitgekeken naar deze reis, alles opgegeven en nu moeten we abrupt stoppen… het is gewoon ontzettend klote allemaal, maar er is niks aan te doen. We bekijken het leven per dag en daardoor kunnen we positief blijven. We kijken allebei wel echt uit naar normaal eten, want er is weinig voedzaams te verkrijgen hier. We leven nu vooral op brood, soep en pasta. Ik ga nu maar alvast beginnen met het quarantaine dagboek van week 2, want we zitten hier nog wel even…

Hoe vermaak jij je tijdens de quarantaine? Kom gezellig even kletsen in de reacties 🙂

Liefs, Anouk

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

4 Reacties

 1. Anny
  23 maart 2020 / 20:21

  Wat een k**situatie idd.
  Ik hoop dat jullie echt heel snel terug kunnen ?????

 2. 24 maart 2020 / 10:21

  Wat heftig zeg. Hopelijk snel weer naar huis. Hier is het ook wel chaos, maar dan ben je in elk geval in een vertrouwde omgeving. Hou je taai! ♡

 3. Aesa
  24 maart 2020 / 14:04

  He lief vriendinnetje, fijn om zo tussen de werkpauze door jouw dagboek te kunnen lezen. Ik hoop dat jullie snel meer duidelijkheid krijgen inzake jullie reis terug naar Nederland. Het is ook allemaal wat :(. Weet dat ik aan jullie denk. Snel maar weer videobellen <3. Dikke kus

 4. Nika
  28 maart 2020 / 19:10

  Echt zo enorm balen dat jullie avontuur op zo’n vervelende manier moet eindigen… ? Zorg goed voor jezelf en hopelijk kunnen jullie snel naar Nederland komen!! Sterkte de komende tijd ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.