De meest gestelde vragen over onze wereldreis (6 maanden update)

Tijdens onze reis krijgen Richard en ik veel vragen over onze wereldreis. We zijn nu ruim zes maanden op reis, dus het leek me leuk om de meest gestelde vragen te beantwoorden in een nieuwe blog. Lees je gezellig mee?

De meest gestelde vragen over onze wereldreis

Wat vond je tot nu toe het leukste land?

Bij ons allebei staat Canada nog steeds op de eerste plek. Maar Richard zei laatst terecht dat dat misschien wel komt omdat het ons eerste land van de wereldreis was. Hier zagen we voor het eerst superblauwe meren, besneeuwde bergtoppen en hier deden we ontzettend veel toffe hikes. We hadden verwacht dat Nieuw-Zeeland op de eerste plek zou komen, maar de kans is klein dat we daar nu nog naartoe kunnen vanwege het coronavirus. Voor nu blijft het antwoord dus Canada! Hier zouden we graag nog eens terug naartoe gaan. Peru staat op twee en Amerika op drie.

Wat was het leukste moment tot nu toe?

Onze reis naar de San Blas eilanden was echt fantastisch en één van de hoogtepunten. Ook het slapen op een vulkaan in Nicaragua was geweldig! En een recente, toffe ervaring was dat we een upgrade kregen naar de eerste klas in de trein vanaf Machu Picchu. Hier kregen we een driegangendiner inclusief wijn en daarna mochten we in de lounge gaan zitten met live muziek! Maar we hebben echt ontelbaar veel leuke momenten beleefd. Alle geweldige hikes in de natuur en in de bergen blijven mij zeker bij. Ook het familiebezoek in Oost-Amerika vond ik heeel leuk!

Hoe ervaren jullie de reis? Is het wat jullie ervan verwachtten?

De reis bevalt ontzettend goed! Het is wel wat we ervan verwacht hadden. Ik heb nog een paar keer tegen Richard gezegd dat ik nog wel langer op reis zou willen gaan, haha.

De meest gestelde vragen over onze wereldreis (6 maanden update)

Wat was het minst leuke moment tot nu toe?

Ik besef me heel goed dat lang reizen niet voor iedereen is weggelegd en dat het heel bijzonder is. Daarom wil ik er ook niet te veel over klagen en vooral stilstaan bij de geweldige momenten. Maar er zijn nou eenmaal ook minder leuke momenten. Bij deze een paar van die momenten:

 • Iedere keer je backpack in- en uitpakken. Ik gebruik packing cubes voor mijn kleren en ik heb overal een apart tasje of zakje voor, maar toch moet je telkens weer je backpack overhoop halen.
 • Lange reisdagen. De oversteek van Nicaragua naar Costa Rica had in een paar uur gekund, wij deden er maar liefst 16 uur over. Of meer dan 12 uur in een nachtbus zitten. Of heel lang in een bus zitten zonder wc-stop!
 • Financiële tegenvallers.
 • Lopen met je backpack op je rug (15 kilo) en je rugzak op je buik. Ik kan ongeveer veertig minuten op deze manier lopen in de felle zon. Als de afstand langer is, pakken we meestal een taxi, maar meestal proberen we te lopen. Maar dit is wel echt ontzettend zwaar, haha.
 • Opgelicht worden door Cubanen en opdringerige mensen.
 • Sommige hostels: harde muziek in partyhostels zoals bij het Selina hostel, vieze hostels, of überhaupt slecht slapen op slaapzalen.
 • In quarantaine zitten vanwege het coronavirus…
Heb je al heimwee?

Nee, tot nu toe hebben we allebei geen heimwee gehad gelukkig. We hebben zulke geweldige maanden achter de rug! Nu we in Peru in quarantaine zitten, vind ik het wel lastiger. Voor het eerst heb ik ‘last’ van het tijdsverschil. Als het bij ons 5/6 uur ’s avonds is, is het in Nederland 11/12 uur ’s avonds. De meeste mensen gaan dan slapen en dan moet onze avond nog beginnen. Dat vind ik nu wel lastig, dan begin ik me sneller te vervelen.

Hebben jullie vaak ruzie?

Nee, we hebben eigenlijk geen ruzie op de wereldreis. Natuurlijk hebben we weleens irritaties of mopperen we op elkaar, maar dat is ook normaal. Voordat we op reis gingen was ik wel benieuwd wat zo’n wereldreis zou doen voor je relatie, want je zit toch 24/7 bij elkaar. Maar het gaat eigenlijk echt heel goed!

Wereldreis update maand #6: San Blas eilanden en Colombia!

Hoeveel kost het en hoe bespaar je geld?

De kosten van een wereldreis hangen heel erg af van waar je naartoe gaat. Wij hebben wat duurdere bestemmingen bezocht (Canada, Amerika, Costa Rica bijvoorbeeld), maar als je alleen naar Azië gaat, heb je niet zo veel geld nodig. Wij hebben ongeveer 30K per persoon gespaard voor de wereldreis. Wij hebben geld bespaard door te slapen op gemengde slaapzalen, zelf koken in plaats van uit eten en lopen in plaats van de taxi.

Hoe gaat het met het budget?

Amerika heeft ons helaas heel veel geld gekost vanwege de camper en omdat het leven in Amerika nou eenmaal een stuk duurder is. Daarnaast hadden we ook een sterretje in de ruit van onze camper waarbij we zelf voor de kosten op hebben moeten draaien. Er werd ons ook verteld dat we tijdens de reis in Amerika extra kilometers aan ons pakket toe konden voegen, maar uiteindelijk bleek dat toch niet waar. Dat heeft ons helaas ook nog extra geld gekost. Ook Canada en Costa Rica waren dure bestemmingen. Verder gaat het wel goed met het budget, we zouden de wereldreis waarschijnlijk wel af kunnen maken.

Wat dien je allemaal van tevoren te regelen?

Hier heb ik voordat we op reis gingen een blog over geschreven! Denk in ieder geval aan een goede verzekering, het opzeggen van je baan/huis, voldoende spaargeld en visums en inentingen regelen!

Wat is het meest bizarre dat je hebt meegemaakt?

Dat was een minder leuke ervaring in Lima. Richard en ik sliepen op een gemengde slaapzaal, allebei in een ander stapelbed. Richard voelde het bed op en neer gaan… in het bed onder hem waren twee reizigers seks aan het hebben. Richard heeft ze hier op aangesproken maar zij vonden het de normaalste zaak van de wereld. Ook iemand van het hostel heeft ze er nog op aangesproken. Daarna hebben ze tot 3 uur ’s nachts nog ruzie liggen maken, zij heeft hem geslagen en liggen huilen, heeft haar spullen gepakt en is weer terug gekomen. Dit was dus niet zo’n fijn nachtje. Achteraf kunnen we er gelukkig wel om lachen!

Wat is het vieste wat je hebt gegeten?

Ik heb deze reis voor het eerst papaya gegeten en deze fruitsoort kwam meerdere keren terug, zeker niet mijn favoriet. Daarnaast bestelde ik een keer ‘pasta pesto’ wat gewoon letterlijk spaghetti was met een grote klodder pesto erop. Richard kan zich niet zo goed herinneren wat hij het meest vies vond tijdens de reis. Wel zijn we allebei ei heel erg beu. In Cuba kregen we ie-de-re ochtend een eitje bij het ontbijt en ook in veel andere hostels krijg je vaak ei. Ik ben nu op het punt dat ik misselijk word van de geur van ei en het eigenlijk ook vrijwel altijd laat liggen, haha.

Wat is het lekkerste dat jullie hebben gegeten?

Oeh, goede vraag! Aangezien we op ons budget letten, gaan we eigenlijk nooit chique uit eten. We kunnen ons daarom allebei ook niet echt herinneren wat nou het lekkerste was dat we hebben gegeten.

Hoe gaat het met vegetarisch eten?

Goed! Ik heb de hele wereldreis vegetarisch kunnen eten. Op de ene plek gaat het wat beter dan op de andere plek. In Cuba was er bijvoorbeeld weinig keuze en moest ik het vooral doen met rijst en pasta. Andere plekken waren al wat meer ontwikkeld en hipper, dus daar vind je soms ook vega(n) restaurants. Sommige restaurants hebben geen vegetarische keuzes, maar er was altijd wel een restaurant waar er wel een vegetarisch gerecht op de kaart stond. Ik eet inmiddels alweer bijna drie jaar vegetarisch!

De meest gestelde vragen over onze wereldreis (6 maanden update)

Ben je al spullen kwijtgeraakt?

Haha… ja! Het heftigste was dat ik in Cuba mijn tas achter in een taxi heb laten liggen (inclusief paspoort, portemonnee, laptop, e-reader en camera). Gelukkig hebben we deze tas wel weer terug kunnen halen! Verder was ik mijn pincet een tijdje kwijt, maar die kwam ik een hele tijd daarna tegen in mijn electronicatasje (haha). Ook heb ik mijn e-reader na de hike naar de Telica vulkaan in de backpack laten zitten, maar die heb ik gelukkig ook weer teruggekregen. Oh ja, en nog een bizarre situatie! Ik had mijn oortjes in een hostel in bed laten liggen. Een uur na het inchecken kwam ik daar achter en toen zijn we gelijk teruggelopen naar het hostel, en de meneer die hier werkte had mijn oortjes in (!!!). Hij bleef maar volhouden dat het zijn oortjes waren en ik ben nog drie keer teruggegaan om hem de kans te geven om toe te geven dat hij mijn oortjes had ‘gevonden’, maar helaas. Gelukkig is het over het algemeen allemaal goed afgelopen!

Hoe komt het dat jullie zo veel zijn afgevallen?

Haha, bizar hè? Afvallen was eigenlijk geen doel tijdens de reis, maar dat is geleidelijk zo gebeurd. We hebben heel veel gelopen, soms ook veel gezweet, veel water gedronken, minder gesnoept en meer fruit gegeten. Richard is inmiddels al vijftien kilo afgevallen, echt bizar! Als je foto’s van het begin (Canada) en nu naast elkaar houdt, herken je hem bijna niet meer. Ik ben zelf ook afgevallen, maar ik weet niet precies hoeveel! Je ziet het wel in mijn gezicht en ik merk het aan bepaalde kledingstukken.

Hoeveel kilometer hebben jullie al gelopen?

Hahaha, goede vraag! Zoals ik ook in de vorige vraag benoem, we hebben echt ontzettend veel hikes gelopen de afgelopen maanden. Geen idee hoeveel kilometers we hebben gelopen, een hele hoop! Ik heb ook echt zin om wandelvakanties te gaan doen in bijvoorbeeld Italië of Zwitserland, al weet ik niet zeker of ik Richard zo ver krijg, haha.

Zijn jullie wandelschoenen nog heel?

Haha, ja! Ik ben echt superblij met mijn wandelschoenen. Ze zitten lekker en ik heb nog geen enkele keer blaren gehad.

De meest gestelde vragen over onze wereldreis (6 maanden update)

Heb je al veel nieuwe spullen gekocht?

Dat valt opzich wel mee. Ik heb twee shirtjes en een kort broekje gekocht. En een nieuwe pincet, omdat ik dacht dat ik die kwijt was, haha. Verder hebben we ook tandpasta, shampoo, douchegel en zonnebrand gekocht, omdat die allemaal op waren. Maar verder kopen we niet heel veel nieuwe dingen.

Wat had je toch nog vanuit Nederland mee willen nemen?

Een regenhoes voor mijn rugzak. Verder heb ik alles wel goed ingepakt denk ik!

Wat uit je backpack heb je nog niet aangeraakt?

Mijn poncho! En ik heb ook een waslijntje meegenomen die we maar één keer hebben gebruikt. Die was dus wel overbodig. En ik heb een naaisetje meegenomen omdat ik van plan was om in ieder land een patch van de vlag te kopen en op mijn backpack te naaien, maar dat is er ook niet van gekomen. Verder heb ik zo ongeveer alles wel gebruikt.

Hebben jullie elkaar op een andere manier leren kennen en heeft deze reis jullie dichter bij elkaar gebracht?

Richard heeft mij wel op een andere manier leren kennen, haha. Ik ben eigenlijk heel georganiseerd en zuinig op mijn spullen, maar op de een of andere manier raak ik tijdens de reis dus regelmatig spullen kwijt. Gelukkig heb ik de meeste spullen weer teruggevonden, haha. Verder hebben we elkaar niet echt op een andere manier leren kennen, maar je raakt wel steeds meer op elkaar ingespeeld. Daardoor gaat het gewoon heel soepel. Ik denk dat de reis ons daardoor wel dichter bij elkaar heeft gebracht.

De meest gestelde vragen over onze wereldreis (6 maanden update)

Hoe ziet jullie planning er nu uit?

We zouden eigenlijk maandag naar Nieuw-Zeeland vliegen… dat doet nog steeds wel veel pijn. Dit was een bestemming waar we allebei enorm naar uitkeken. We hadden de tickets al geboekt, camper geboekt en de route uitgestippeld. Onze eTA was al goedgekeurd en ik had de CamperMate app al op mijn telefoon staan. Ik weet zeker dat we ooit nog naar Nieuw-Zeeland gaan, maar dat zit er voorlopig waarschijnlijk niet in. Ons oorspronkelijke plan was Nieuw-Zeeland, Indonesië en Sri Lanka en misschien nog wat andere landen in Azië. Ik denk dat we onze wereldreis niet voort kunnen zetten, dus deze bestemmingen zullen we waarschijnlijk afzonderlijk van elkaar nog wel gaan bezoeken! Nieuw-Zeeland staat dan wel bovenaan ons lijstje 🙂

Waar kijken jullie nu het meest naar uit qua stad/land/activiteit?

Wij keken allebei het meeste uit naar zes weken in Nieuw-Zeeland rondreizen met een campertje! Hiken in de geweldige natuur daar, filmlocaties van Lord of the Rings bezoeken en gewoon lekker genieten van de vrijheid.

Heb je al iets geleerd tijdens de reis?

Ik denk dat je onbewust een heleboel leert op reis. Toen ik voor het eerst een verre reis maakte naar Nepal leerde ik al dat we het in Nederland echt héél goed hebben. Ook tijdens deze reis heb ik me dat weer vaak beseft. We kunnen enorm goed klagen in Nederland, maar het is er allemaal zo goed geregeld! Verder had ik gehoopt dat ik het plannen wat meer los kon laten, maar dat is niet gelukt. Dat is ook niet zo erg, zo ben ik gewoon. Ik vind het leuk om dingen te plannen. Maar ik heb gelukkig wel intens genoten van iedere dag.

Wanneer zijn jullie weer thuis?

Oef, deze vraag is toch wel een beetje pijnlijk. Normaal gesproken zou ik antwoorden dat we pas over een half jaar thuis komen, maar vanwege het coronavirus zijn we genoodzaakt om eerder terug naar Nederland te komen en onze wereldreis te onderbreken. Ontzettend klote natuurlijk. Ik verwacht dat we ergens de komende weken terug naar Nederland kunnen komen, maar het zijn onzekere tijden.

Heb jij nog een vraag over onze wereldreis? Laat het me weten in een reactie en dan beantwoord ik hem alsnog! 🙂

Liefs, Anouk

https://www.instagram.com/p/B7lXAr2g4Wo/

Volg je mij al op FacebookBloglovin’Instagram en Twitter?

4 Reacties

 1. Vienna
  21 maart 2020 / 17:16

  Heeeel leuk deze blog en leuk dat mijn vragen zijn beantwoord. Ook al was mijn vraag als grapje bedoeld en is deze nu pijnlijk geworden. ☹ Echt leuk om al jullie ervaringen te lezen en vooral fijn dat er zoveel zo goed is gegaan. Ik heb trouwens nog wel een vraag: heb je De Mol al gekeken??

 2. Anny
  21 maart 2020 / 19:21

  Vraagje: wat missen jullie het meest op deze reis?
  Ik vraag bewust niet: wie mis je het meest, want dat ben ik natuurlijk ! ( grapje)

  Erg leuk stuk Anouk!!!
  Ik heb het met veel plezier geleze ?

 3. Yara
  21 maart 2020 / 20:11

  Hey meid,

  Allereerst heeeeel vervelend dat jullie deze coronatijd door moeten brengen in Peru. Hopelijk is het virus snel voorbij en komt er meer duidelijkheid. Maaaaar…. Wat heb je weer een heerlijke blog geschreven. Jullie hebben al heel wat mooie dingen mogen zien, ben hier maar trots op en houd dat ingedachten. Stay safe and positive! ❤️

 4. 21 maart 2020 / 20:29

  Ik heb dit artikel echt met plezier gelezen! Wat jammer dat jullie waarschijnlijk vervroegd moeten terugkomen. Hopelijk kunnen jullie alsnog een beetje genieten daar en anders hebben jullie alvast een heleboel mooie herinneringen om op terug te kijken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.