Waarom ik mijn Wi-Fi uitzet op reis

Soms lijkt het wel of we allemaal social media verslaafd aan het worden zijn en aan FoMO lijden (Fear of Missing Out). Ik merk het ook aan mezelf, hoor. Vooral nu ik mijn eigen reis- en boekenblog heb, wordt Instagram vaker geopend dan voorheen. Soms vind ik het dan ook heerlijk om mijn internet helemaal uit te zetten en dit geeft me gelijk meer rust. In het dagelijkse leven schiet dit er nogal eens bij in, maar op vakantie of tijdens een reisje vind ik het heerlijk. Lees je mee?

Waarom ik mijn Wi-Fi uitzet op reis

Reizen om te ontspannen

Een relax vakantie in Corfu, een paar daagjes citytrippen in Turijn of backpacken door China: het staat voor mij allemaal gelijk aan optimaal genieten. Ik vind het heerlijk om omringd te zijn door een andere cultuur, om prachtige natuur te bekijken en nieuwe plekjes te ontdekken. Het mooiste vind ik om te zien hoe andere mensen leven, wat hun normen en waarden zijn en wat ik daar van kan leren. Vakantie moet voor mij tot nu toe ook vakantie blijven: ik ga ergens heen om te ontspannen en alle nieuwe indrukken te absorberen. Daarnaast is het heerlijk om even niet afgeleid te worden door een kattenfilmpje op Facebook, een overnight oats foto op Instagram of een gekke Face Swap foto op Snapchat. Het voelt dan echt als vakantie, je kan je helemaal opladen zonder de alledaagse drukte om je heen. Als je terugkomt, heb je ook echt het gevoel dat je er even tussenuit bent geweest.

Geniet van het moment

Hoe zonde is het om een foto te maken van een mooi uitzicht, er een kwartier over te doen om een mooie Instagram filter te vinden, een mooie bijpassende tekst te schrijven en deze online te plaatsen? Is het niet veel fijner om optimaal te genieten van het uitzicht, er mooie foto’s van te leggen om het bijzondere moment vast te leggen, en nogmaals dit prachtige beeld in je op te nemen? Als je aandachtig om je heen kijkt, is er zoveel meer om te zien. Als je alleen maar met je social media bezig bent op reis, loop je de kans om mooie momenten te missen. Je ervaringen delen kan thuis wel weer, net als je foto’s online plaatsen. Dat vind ik persoonlijker nog veel leuker ook, dan heb je iets bijzonders om op terug te kijken en kun je ook nog volop genieten van de napret. Dat is dus waarom ik mijn Wi-Fi uitzet op reis: ik wil niks missen van de nieuwe plek waar ik ben, ik wil genieten van alle bijzondere plaatsen en me niet laten afleiden door bijvoorbeeld social media.

Waarom ik mijn Wi-Fi uitzet op reis

Je levensechte TripAdvisor

Maar hoe weet je dan waar je lekker kan eten? Hoe weet je dan welke restaurantjes het best worden beoordeeld via TripAdvisor? Nou, dat interesseert me eerlijk gezegd niet echt. Natuurlijk is het leuk om van tevoren uit te stippelen waar je het beste kan eten, maar ik vind het net zo leuk om op de plaats van bestemming aan locals te vragen wat de beste tips zijn. Meestal weten zij je de beste tips te vertellen die je niet altijd terugziet op TripAdvisor of de Lonely Planet. Op deze manier krijg je ook meer mee van het leven dat de locals leven, in plaats van dat je een vakantie nadoet van iemand anders, op basis van de ratings op TripAdvisor.

Contact via sms

Er is natuurlijk geen goed of fout: iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. En het geldt bij mij ook niet voor alle reizen hoor, zo gebruikte ik zeker wel Wi-Fi tijdens mijn eerste verre reis naar Nepal. Als ik geen gebruik maak van Wi-Fi op reis, heb ik nog wel contact met het thuisfront, maar dan via sms. Meestal laat ik mijn ouders en vriendinnen weten dat ik veilig geland ben. Daarnaast voelt het ook altijd speciaal als iemand me een sms’je stuurt als ik op reis ben, die persoon heeft dan toch aan je gedacht en de moeite genomen om je een berichtje te sturen. En als er iets belangrijks is gebeurd, kunnen mensen me wel gewoon bereiken. Heb je net als ik een blog en wil je je artikelen online zetten als je weg bent? Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van de Facebookplanner of Tweetdeck voor Twitter. Toen ik naar Corfu ging, was mijn beste vriendinnetje zo lief om mijn foto’s op Instagram te plaatsen. Er is altijd wel iemand in je omgeving die je kan helpen, maak het jezelf niet te moeilijk! Maar ik kan ook best begrijpen dat mensen alles delen tijdens hun reis hoor, en dat moet iedereen gewoon zelf beslissen. Het is tenslotte jouw leven, jouw reis en jouw keuze!

Ik ben wel benieuwd, zetten jullie je Wi-Fi aan op reis? 🙂

Waarom ik mijn Wi-Fi uitzet op reis

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

5 Reacties

 1. 13 maart 2016 / 19:27

  Ik doe dit ook graag! Op reis is op reis, dan wil ik juist graag even weg zijn van al het digitale en drukke.

 2. 30 maart 2016 / 18:42

  Ik dus niet 🙂 Ik gebruik internet juist heel veel als ik op reis ben. Plannen waar we heen gaan, hoe we er komen met het openbaar vervoer. Maar goed, ik heb geen facebook en zet niet elke foto meteen online. Dus wifi gaat fijn aan!

  • 30 maart 2016 / 18:48

   Kan ik ook goed begrijpen hoor! Het is inderdaad ook handig, je kan alles opzoeken. Ik zou waarschijnlijk zelf stiekem toch mijn social media checken en dan blijf ik bezig haha 😉

   • 1 april 2016 / 13:32

    Weet je, je zou een tijdelijke blokkade op je account moeten kunnen zetten, zodat je ook echt niet kunt inloggen voor een periode. Een soort zelf-ban. Maar ja, dat zullen de social media outlets noooooit bedenken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.