Wat is de fijnste manier om te lezen op reis?

Weten jullie nog dat ik een artikel schreef over lezen op reis? Ik wilde verschillende manieren van lezen op reis testen zodat ik jullie de perfecte tips kon geven. Ik hou jullie niet langer in spanning en vertel jullie vandaag over mijn ervaringen!

Samen met mijn vriend reisde ik iets meer dan drie weken door Vietnam. Normaal gesproken lees ik erg veel op vakantie, maar we gingen dit keer backpacken en we hadden een vol schema. Ik heb niet zo veel kunnen lezen als ik had gewild, maar ik heb wel kunnen ervaren welke manier het fijnst is om te lezen op reis.

De dwarsligger

Wat is de fijnste manier om te lezen op reis?

Ik had nog nooit eerder een dwarsligger gelezen en het is me erg goed bevallen. Een dwarsligger is een compact boekje dat een heel verhaal bevat. Dat is mogelijk door de flinterdunne bladzijdes. Ik moest even wennen omdat je de bladzijde nu dus omslaat vanaf beneden, maar dat wende eigenlijk erg snel. Ik vond het echt verrassend fijn lezen. Ik had ook geen moeite met de dunne bladzijdes, natuurlijk moet je wel voorzichtig zijn met het omslaan ervan, maar ik was bijvoorbeeld niet bang dat ik ze zou scheuren. Ik vond het echt een fijne ervaring en ik had dit boekje dan ook zo uit (al kan dat natuurlijk ook liggen aan het verhaal: Lang leve de liefde van Jill Mansell). Ik kan een dwarsligger dus echt aanraden! Wel zou ik zelf twijfelen of ik zelf een dwarsligger aan zou schaffen. Het is een klein en compact boekje, maar dat wil niet gelijk zeggen dat hij ook goedkoper is. Voorbeeld: de dwarsligger van Ik geef je de zon is €12,95, terwijl de paperback € 15,00 is. Ik zou zelf dan een paar euro extra betalen zodat ik een mooi exemplaar aan mijn boekenkast kan toevoegen.

Het e-book

Wat is de fijnste manier om te lezen op reis?

Zoals ik in het vorige artikel ook al vertelde, heb ik al veel ervaring met e-books lezen. Ik kocht mijn e-reader Kobo Glo in februari 2013 en ik ben er tot op de dag van vandaag nog steeds super blij mee (en ja, hij werkt dus al meer dan 3 jaar goed!). Een e-reader is ideaal omdat je zo honderden boeken met je mee kan nemen, zonder dat je dit gewicht hoeft te dragen of plek in je tas hoeft te zoeken. Tijdens onze reis door Vietnam las ik het boek IJskoud van J. Lynn. Ik las dit e-book vooral in de slaapbus, ideaal omdat het een ingebouwd lampje bevat en ik zo dus ook nog kon lezen toen de lichten uit waren. Ik heb ook het gevoel dat ik sneller lees met een e-reader en hij ligt gewoon fijn in de hand. Het nadeel is wel dat sommige e-books prijzig kunnen zijn en ook in deze situatie wil ik dan liever een fysiek exemplaar in mijn boekenkast.

Het papieren boek

Wat is de fijnste manier om te lezen op reis?

Ik nam Aan alle jongens van wie ik hield mee naar Vietnam. Ik had het boek in mijn handbagage gestopt zodat ik zou kunnen lezen in het vliegtuig en op het vliegveld tijdens de overstap. Daarnaast vond ik het ook gewoon fijn om hem bij me te hebben, je weet natuurlijk nooit wat er met je backpack gebeurt. Helaas is het boek, zelfs in mijn handbagage, niet helemaal heel gebleven. Als je door de douane heen gaat, moet je natuurlijk redelijk snel al je apparatuur uit je tas halen en er ook weer in stoppen. Mijn rugzak zat redelijk vol en door de drukte en snelheid is de achterkant van het boek daardoor gevouwen. Echt super zonde, ik ben namelijk heel zuinig op mijn boeken. Gelukkig kon ik hem wel goed terug vouwen maar je ziet het nog wel aan de achterkant. Verder vind ik het lezen van een papieren boek altijd wel fijn, maar voor op reis vind ik het niet ideaal. Een boek neemt best veel ruimte in beslag en je loopt toch meer de kans om hem te beschadigen. Ik nam nu maar één papieren boek mee, maar als je er meerdere meeneemt, heb je natuurlijk nóg meer ruimte nodig. Ik zou het je dus ook niet aanraden om papieren boeken mee te nemen als je gaat backpacken!

Het luisterboek

Wat is de fijnste manier om te lezen op reis?

Ik mocht de app Storytel voor 30 dagen proberen zodat ik er tijdens mijn gehele reis in Vietnam van zou kunnen genieten. Ik vond de app erg overzichtelijk en duidelijk. Voor mensen die van luisterboeken houden, is dit zeker een aanrader. Wel moet ik zeggen dat het aanbod Nederlandstalige boeken niet zo heel groot is, maar je vindt dan wel weer erg veel Engelstalige boeken. Tijdens onze eerste vlucht heb ik het eerste luisterboek aangezet:Wild van Cheryl Strayed. Dit luisterboek zou in dertien uur verteld worden. Ik moest natuurlijk even wennen, dat is logisch. Normaal gesproken lees je zelf een verhaal en nu word je voorgelezen. Ik kon mijn gedachten er niet bij houden. Ik dacht dat een luisterboek ontspannend zou zijn, maar mijn ervaring was juist dat het intensief was. Je kan bijvoorbeeld niet je gedachten laten afdwalen, want dan moet je weer terugspoelen. Je moet echt op blijven letten om alles mee te krijgen van een verhaal. Tijdens het lezen van een gewoon boek kunnen je gedachten ook afdwalen, maar dan kan je daarna gewoon de zin opnieuw lezen. Als ik een boek lees, dan lees ik sommige zinnen nog een keer omdat ik ze bijvoorbeeld niet helemaal begrijp óf omdat ik ze juist heel mooi vind. Met een luisterboek kan dat niet, je moet meegaan op het tempo van de verteller. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar ik vond het niet zo fijn. Ik heb in totaal één uur van de dertien geluisterd. Ik had dus nog twaalf uur te gaan maar ik zag er telkens tegenop om het luisterboek aan te zetten. Ik vond het ”twaalf uur luisteren” erg intimiderend, haha. Bij een normaal boek lees je op je eigen tempo, maar hier zit je sowieso vast aan die dertien uur, omdat je dus naar iemand luistert. Mijn vriend heeft een paar keer tegen me gezegd dat ik het luisterboek af moest luisteren omdat hij dat wel zo netjes en eerlijk vond, maar ik kon mezelf er op de een of andere manier niet toe zetten. Misschien is een luisterboek in mijn geval fijner als ik bijvoorbeeld aan het schoonmaken of autorijden ben, omdat je het dan ook combineert met een andere activiteit. Ik heb het luisterboek dus niet helemaal geluisterd, maar ik hoop dat jullie snappen waarom! Voor mij werkte het niet, maar misschien vinden andere mensen het wel weer erg fijn. De app zelf van Storytel is in ieder geval wel erg handig.

Wat is de fijnste manier om te lezen op reis?

Het lezen met een dwarsligger was erg fijn, maar ik zou er niet snel zelf een aanschaffen. Ik zou dan zelf toch een paar euro extra betalen zodat ik een mooi exemplaar in mijn boekenkast heb staan. Wel kan ik je deze ervaring zeker aanraden, het boekje is makkelijk mee te nemen en ik vond het zelf niet storend dat de bladzijdes heel dun zijn. Het lezen via een e-reader vond ik ontzettend fijn, dat is ook de reden dat ik regelmatig e-books lees. Super fijn dat je honderden boeken met je mee kan nemen zonder het gewicht mee te hoeven dragen en ook het ingebouwde lampje is een pluspunt. Het fysieke boek vind ik fijn lezen, maar niet ideaal voor op reis. Mijn fysieke exemplaar beschadigde en een boek neemt gewoon veel ruimte in, laat staan dat je er meerdere meeneemt. Tot slot vond ik een luisterboek eigenlijk drie keer niks, waardoor ik niet eens naar het hele luisterboek heb geluisterd. Ik vond het eerder intensief dan ontspannend en ik vond het niet fijn dat je per se één tempo had.

Mijn uiteindelijke lijstje? Mijn favoriete manier om te lezen op reis is het e-book, gevolgd door de dwarsligger, het papieren boek en het luisterboek. Vooral als je gaat backpacken is een e-reader geweldig: zo kan je meerdere boeken meenemen naar de andere kant van de wereld zonder dat je een extra backpack mee moet nemen. Wat vind jij de fijnste manier om te lezen op reis? 🙂

Wat is de fijnste manier om te lezen op reis?

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

3 Reacties

  1. 10 augustus 2016 / 09:38

    Mijn favoriete manier zou ook e-books zijn, maar ik koop altijd liever mijn boeken!

    x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.