3 x waarom lezen met je vriend leuk is (+ Q&A!)

”Toen zag ik pas dat hij een boek op schoot had liggen. Las hij? O god, jongens die lazen waren net zo zeldzaam als eenhoorns. Ze bestonden alleen in sprookjes. Ik wilde vragen wat hij las, maar deed het niet. Ik knikte alleen maar. Ik hoopte stiekem dat hij over het boek wilde discussiëren, dat hij zijn charmes nog een tandje bij zou zetten, maar het enige wat hij deed was languit op de bank liggen.”

Jennifer L. Armentrout – Blijf bij mij

Nou, zo zeldzaam als eenhoorns zijn ze niet, maar ik denk zeker dat ze zeldzaam zijn: jongens die lezen. Gelukkig heb ik er één aan de haak geslagen die wel leest: awesome! Lezen is een van mijn grootste passies en ik vind het heerlijk dat ik deze passie af en toe kan delen met mijn vriend. Ik vertel jullie vandaag waarom dat zo leuk is!

1. Je leert andere boeken kennen

Ik denk niet echt dat dit voor beide partijen geldt, want mijn vriend vindt dat ik alleen maar typische vrouwenboeken lees. Maar af en toe praten we over de boeken die we lezen (bijvoorbeeld op vakantie). Zo weet je ook in welke wereld de ander zich bevindt als hij aan het lezen is. Richard leest bijvoorbeeld boeken van Stephen King, Dan Brown en George R.R. Martin. Ik hou van veel verschillende genres en ik hou juist van afwisseling tussen boeken. Het ene moment lees ik een spannende thriller en dan weer een luchtige chicklit of een awesome young of new adult. Ik sta altijd open voor nieuwe boeken, maar het moet me ergens wel aantrekken. Zo trekken de fantasy boeken die Richard in zijn kast heeft staan mij echt niet, en Richard zal andersom ook niet warm worden van mijn romans en chicklits (of Harry Potter). Toch zijn er een aantal boeken die we wel allebei willen lezen: Carrie van Stephen King en The Hobbit van Tolkien (die laatste heeft Richard al gelezen). Ik kom dus boeken tegen die me echt niet aanspreken, maar ook boeken die het overwegen waard zijn. Zo ben ik ook benieuwd geworden naar 1984 van George Orwell, een boek dat Richard heeft gelezen en waar hij enthousiast over was. (Oh ja, en Moby Dick wil ik ook ooit wel lezen hoor, al denk je waarschijnlijk iets anders na de foto 😉 )

3 x waarom lezen met je vriend leuk is (+ Q&A!)

2. Je kan samen lezen voor het slapengaan

Het klinkt misschien suf, maar niets is minder waar. Ik vind het heerlijk om te lezen voordat ik ga slapen, en dat is al helemaal fijn als we samen nog een halfuurtje kunnen lezen voordat we gaan slapen. Het is fijn om die hobby te delen en nog even in je eigen wereld te vertoeven terwijl je wel bij elkaar bent. Wat is er nou fijner dan een boek te lezen en daarna samen in slaap te vallen?

3. Je stimuleert elkaar om te lezen

Deze is een beetje te koppelen aan het vorige puntje. Soms ben ik te moe en wil Richard nog lezen, en aangezien ik niet kan slapen met het licht aan, ga ik dan ook nog lezen (en andersom). Verder leest Richard het liefst in het Engels en dit is een leesuitdaging die ik voor mezelf heb gesteld. Hij wil het boek het liefst lezen in de taal waarin hij geschreven is, omdat je dan beter begrijpt hoe de schrijver het bedoeld heeft. Ik heb weleens boeken in het Engels gelezen (The Fault In Our Stars bijvoorbeeld) maar ik heb het gevoel dat het verhaal dan minder goed bij me binnenkomt, omdat ik het niet in mijn moedertaal lees. Toch moet ik van mezelf meer in het Engels gaan proberen te lezen. En ik probeer Richard ook te stimuleren om meer te lezen. Ik lees (iets) meer dan Richard, ik las in 2015 bijvoorbeeld 80 boeken en hij 9. Niet dat het ene getal beter is dan het andere, maar hij zegt zelf dat ik hem aansteek om meer te lezen en dat mijn eigen verhalen hem inspireerden.

3 x waarom lezen met je vriend leuk is (+ Q&A!)

Q&A

Het leek me leuk om er nog even een kleine Q&A in te gooien, haha. Lees je mee?

Wat is je lievelingsgenre?
Richard: Mijn lievelingsgenre is Engelse fantasy. Ik vind fantasy gewoon vet, dat geldt voor films, games en boeken. Je kan even ontsnappen uit de echte wereld. Verder lees ik ook klassiekers: niet omdat ik ze per se goed vind, maar ik voel me een beetje verplicht, omdat het boeken zijn die je gelezen zou moeten hebben.
Anouk: Ik vind juist de afwisseling tussen genres heel fijn. Ik kan genieten van spannende thrillers, luchtige chicklits, een stomende new adult of een mooie roman. Als ik bijvoorbeeld tien chicklits achter elkaar lees, ben ik er wel even klaar mee. Ik wissel de genres het liefst af en dat maakt het lezen zo leuk, je bevindt je continu in een andere wereld.

Wat is je lievelingsboek?
Richard: Ik heb niet één favoriet boek, ik denk ook niet dat dat kan. Er komen zoveel dingen aan bod in een boek en niet één boek kan al die behoeftes vervullen. Dus in het ene boek spreekt dit je heel erg aan, maar bij een ander boek spreekt iets heel anders je weer aan.
Anouk: Ik heb niet één favoriet boek. Ik vind het moeilijk om boeken te vergelijken, omdat elk boek op zijn eigen manier goed (of minder goed) is. Ik denk dat Voor jou van Jojo Moyes wel een van mijn favorieten is, dat boek heeft me echt geraakt.

Wie is je favoriete schrijver?
Richard: Er zijn meerdere schrijvers die ik goed vind: Stephen King, George R.R. Martin, Patrick Rothfuss, Robert Jordan. En Dan Brown, maar hij is wel een nerd.
Anouk: De Harry Potter boeken van J.K. Rowling zitten perfect in elkaar. Verder ben ik groot fan van Jojo Moyes, Kiera Cass en Colleen Hoover.

Wat vind jij belangrijk in een goed boek?
Richard: Dat het verhaal goed weg leest en het moet mooi geschreven zijn. Ik moet me er een beetje mee kunnen identificeren en ik lees het liefst kleine hoofdstukken.
Anouk: Een goede combinatie tussen een goede schrijfstijl en een goed verhaal. Het verhaal kan nog zo sterk zijn, maar als de vertelwijze me niet aanstaat, heb ik geen zin meer om verder te lezen. Verder vind ik het uitwerken van personages heel belangrijk, ze moeten voor mij realistisch overkomen.

Verder moet ik er nog bij zeggen dat mijn vriend bier drinkt en heel stoer is, anders mocht ik het artikel niet online zetten 😀 Haha! Hij was een beetje bang dat zijn mannelijkheid in twijfel werd gebracht. Hij had ook niet zo veel zin in deze fotoshoot, dus extra liefde voor Richard dat ik dit artikel mocht schrijven én publiceren 😀 Ik ben benieuwd: hebben jullie een vriend die ook leest? 

3 x waarom lezen met je vriend leuk is (+ Q&A!)

Volg je mij al op Bloglovin’, Instagram en Twitter?

14 Reacties

 1. 19 mei 2016 / 08:45

  Wat leuk dat je vriend ook leest! lijkt me inderdaad super fijn.

  x

 2. Laura
  19 mei 2016 / 09:35

  Leuk artikel 🙂
  1984 hebben we volgens mij thuis, ik heb die toen voor Engels gelezen!

  • 19 mei 2016 / 16:24

   Tnx! Richard heeft hem ook in het Engels in de kast staan, binnenkort toch maar lezen. Hoe vond jij hem?

 3. 19 mei 2016 / 12:01

  Wat leuk om dit te lezen! Het is wel herkenbaar. Mijn vriend leest hele andere boeken dan ik en vaak non-fictie of boeken waar hij wat van leert. Ik lees graag vanalles, maar op de één of andere manier trekken mij die ‘serieuze’ boeken niet zo haha. Wel vind ik het dan wel gezellig om het er samen over te hebben.

  De hobbit (in het engels) en 1984 heb ik zelf allebei ook gelezen. Ik kan mij herinneren dat ik vooral de hobbit heel erg gaaf vond.

 4. Anny
  19 mei 2016 / 15:50

  Hartstikke leuk artikel hoor!
  Richard blijft echt wel stoer!

 5. Aesa
  19 mei 2016 / 17:16

  Haha super leuk geschreven lieverd! Richard staat er erg leuk op! Leuk dat jullie deze passie samen kunnen delen. Ik heb dat helaas niet, hahaha

 6. 19 mei 2016 / 17:32

  Super leuk en je hebt juist de beste vriend! hij leest en hij doet dit voor jou. Gewoon een toppertje!

  Verder is het ook een leuk artikel, eens wat anders, soms komt er beetje teveel van hetzelfde voorbij op fb.
  Maar dit trok gelijk mijn oog!

  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.