Tijd voor thee: Wat heb ik geleerd van 2015?

Joehoe, weer een nieuwe editie van Tijd voor thee! De laatste keer vertelde ik jullie over mijn twijfels om na mijn studie te gaan werken, doorstuderen of te reizen. Vandaag blik ik met jullie terug op het afgelopen jaar. 

Nee, maak je geen zorgen, ik ga niet ”New year, new me” zeggen. Maar hoe dichter we de jaarwisseling naderen, hoe meer ik en waarschijnlijk veel anderen met mij na gaan denken over het afgelopen jaar. We sluiten 2015 af en 2016 ligt nog als een leeg blad voor ons. Vandaag kijk ik terug naar mijn hoogtepunten van het afgelopen jaar en de lessen die ik geleerd heb. Dat doe ik onder het genot van de theesmaak açai bes en blauwe bosbes, heerlijk! Welke smaak is het bij jou geworden?

col2015

Mijn hoogtepunten van 2015

♥ Ik begon de jaarwisseling in New York, een perfecte plek om het nieuwe jaar in te luiden. Ik werd verliefd op deze stad en zou er graag nog een keer terug naartoe gaan. Er zijn nog een aantal bezienswaardigheden die we willen zien en ik ben ook benieuwd hoe mooi de stad eruit ziet in de zomer!
♥ Bij mijn studie werken we met leerarrangementen van drie weken. Voor ons nogal een omslag dat we samen moesten werken met studenten van een andere studierichting, en dan ook nog eens twaalf weken lang! We moesten een ondernemingsplan schrijven voor een bestaand bedrijf. Het schrijven van een ondernemingsplan vond ik trouwens heel erg leuk! Het waren drie heel intensieve maanden, maar ik heb veel geleerd over samenwerken, over mezelf, over voor jezelf opkomen, over vertrouwen, vergeven en je intuïtie volgen. Ik had gelukkig twee leuke groepsgenoten en we hebben het heel gezellig gehad. Tijdens deze maanden gingen we trouwens ook indoor skydiven, dat was heel tof! En voor onze rapportage en presentatie haalden we ook nog eens het hoogste punt van de klas: een 9! 🙂
♥ In 2014 en 2015 werkte ik af en toe voor Chicklit.nl. Daar ben ik inmiddels mee gestopt, omdat het niet meer te combineren was met mijn studie, mijn bijbaantje en mijn eigen blog. Maar in 2015 mocht ik voor Chicklit.nl naar de première van de Nederlandse versie van Cinderella, superleuk!
♥ Ik werd 22 jaar oud, met de nadruk op oud. Aaah! Snel verder naar het volgende puntje.
♥ Ik maakte een van de meest bijzondere reizen tot nu toe: naar China. Met onze klas gingen we een week op studiereis en daarna reisde ik samen met mijn vriendinnetje en klasgenootje Lisa nog drie weken zelf door dit mooie land. Ik denk er nog vaak aan terug en heb echt genoten van de mooie natuur, cultuur en ervaringen die we hebben opgedaan.
♥ Samen met mijn vriend maakte ik een verrassingstrip en we kwamen terecht in Turijn. Heerlijk om een aantal dagen tussen de Italianen te vertoeven!
♥ Ik volgde de minor Bedrijfscommunicatie en hoopte zo mijn kennis te verbreden op het gebied van communicatie. Ik volgde de workshops communicatie en psychologie, beeldcommunicatie, arbeidsmarktcommunicatie, crisicommunicatie, SEO en SEM, events en bloggen. Voor die laatste workshop haalde ik trouwens een 9! 🙂 Ik vond de minor zelf helaas tegenvallen maar daar is nu niets meer aan te doen.
♥ Ik begon met een nieuw bijbaantje bij Julia’s in Breda en werk hier minimaal twee keer per week. Het is leuk en afwisselend werk en ik ben blij dat ik mijn plekje hier gevonden heb. Het team is erg gezellig!
♥ Ik startte mijn eigen reis- en boekenblog! Het duurde heel lang voordat ik de knoop door durfde te hakken om zelf een blog te beginnen en ik was bang dat ik de discipline niet zou hebben. Nu kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik niet eerder ben begonnen, ik vind het ontzettend leuk en ik haal er veel voldoening uit.
♥ Mijn vriendinnen en ik gingen met ons vriendinnenweekend naar Boorsem en hadden het onwijs naar ons zin. We gingen onder andere lasertaggen, probeerden uit de escape room te komen en genoten van onbeperkt cocktails: een geslaagd weekend met veel gezelligheid!
♥ Richard en ik gingen een week naar Corfu om bij te tanken
♥ Ik leverde mijn afstudeervoorstel in en ik ben me nu aan het voorbereiden op het komende halfjaar: het schrijven van mijn scriptie, en hopelijk het behalen van mijn HBO-diploma!

WIN_20151229_15_15_36_Pro

Natuurlijk zijn er ook mindere momenten geweest in het afgelopen jaar, maar als ik naar bovenstaand lijstje ben ik toch best wel trots. Ik kan het iedereen aanraden om voor jezelf op een rijtje te zetten wat jouw hoogtepunten waren van het afgelopen jaar. Ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik heb gehad en de mooie reizen die ik heb mogen maken! Maar ik kan een hele waslijst aan hoogtepunten hebben, ben ik er ook wijzer op geworden afgelopen jaar? De onderstaande ”levenslessen” klinken waarschijnlijk een beetje cliché, maar daarom niet minder waar. Let je er trouwens op dat je thee niet koud wordt? 🙂

Maak keuzes met je hart
Ik vind het tot op de dag van vandaag nog steeds heel moeilijk om keuzes te maken. Ik ben me er bewust van dat het maken van geen keuze ook een keuze is, maar ik zou echt naar mijn hart moeten luisteren en op basis daarvan een keuze moeten maken. Ik heb eerder keuzes gemaakt door te luisteren naar mijn hoofd en dan is het onvermijdelijk: je krijgt spijt. Hopelijk vind ik in 2016 de moed om keuzes te maken met mijn hart. Een mooie quote die hierbij past: ”May your choices reflect your hopes, not your fears.”

♥ Familie op #1
Afgelopen jaar heb ik maar weer eens mogen inzien hoe belangrijk familie is. We hebben het allemaal druk en we staan er vaak niet bij stil, maar op je familie kan je altijd rekenen. Ik kan zoveel plannen maken, zoveel mooie boeken lezen en zoveel mooie reizen maken als ik wil, maar je begint en eindigt je leven toch met je familie om je heen. Wat we tussen onze geboorte en het sterfbed doen, worden herinneringen. De zekerheid die je hebt, is dat je familie er is om je te steunen. En zelfs dat is niet altijd zeker. Een toepasselijke quote: ”Other things may change, but we start and end with family.”

Wat heb jij geleerd van 2015? 🙂

WIN_20151229_15_27_28_Pro

8 Reacties

 1. Aesa
  31 december 2015 / 08:16

  Heel mooi geschreven lieverd, ik kan niets anders zeggen. Ik ben onwijs trots op jou, je bent enorm gegroeid en je hebt veel mooie (maar ook mindere mooie) dingen meegemaakt. Je bent een kanjer. Keuzes maken vind ik ook erg lastig, maar dat iets waar wij elkaar in kunnen motiveren en stimuleren. Dank je wel voor alles moppie en tot in het nieuwe jaar! Veel plezier vanavond! Be safe. Dikke X

 2. Lindy
  31 december 2015 / 10:40

  Sorry nouk, geen tijd voor thee bij mij. Ik las dit artikel met een beker optimel framboos-kers 😉 Maar leuk geschreven weer! Die persoonlijke blogs zijn het leuks om jou in terug te herkennen 🙂 Tot vanavond! Helaas geen oud&nieuw in New York maar het wordt vast ook heel leuk ?

 3. Anny Hoefmans
  31 december 2015 / 11:59

  Wat een mooi en enerverend jaar hebben we achter de rug en wat ben ik trots op jou!
  En natuurlijk staat je familie altijd voor je klaar, in voor- en tegenspoed ?

 4. Irma
  31 december 2015 / 12:04

  Weer super leuk geschreven! Dat 2016 een nog beter jaar mag worden waar jij je diploma gaat halen! Daar gaan we op proosten vanavond ??

 5. Richard
  31 december 2015 / 12:53

  Mooi geschreven artikel weer schat. Een perfect stukje tekst om het jaar mee af te sluiten op je blog. 2015 was voor mij ook een prachtig jaar, dankzij jou. Ik kan niet wachten om te zien wat voor leuke dingen je weer gaat verzinnen en ondernemen in 2016. Love you! Xx

 6. Evi
  31 december 2015 / 14:31

  Geen thee voor mij maar een latte macchiato. ♡
  Jij hebt heeeeeel veel bereikt dit jaar. Ik blijf je graag volgen op je blog in 2016 maar eerst gaan we samen het nieuwe jaar in. Je doet het onwijs goed en gaat in 2016 weer veel bereiken!

 7. 6 januari 2016 / 19:44

  Wat een superleuke blog! Wat ik geleerd heb van 2015 is hoe rijk ik ben met mijn man en twee kinderen. Ik prijs me elke dag gelukkig dat ik ze om me heen heb.

  • readingtraveller
   Auteur
   7 januari 2016 / 14:29

   Dankjewel! En wat mooi om te horen dat je dat hebt geleerd in 2015, dat is zeker iets om trots op te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.